Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája

Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A mai napon 450 intézmény 2500 programmal várja az érdeklődőket országszerte…

A teljes cikk itt olvasható:
Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A mai napon 450 intézmény 2500 programmal várja az érdeklődőket országszerte

Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese indította útjára ma kora délután az idei Múzeumok Éjszakáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten. Az ország legnagyobb kulturális rendezvénysorozata országszerte mintegy 450 intézményben közel 2500 programmal várja az érdeklődőket kora délutántól egészen hajnalig. 

A Múzeumok Éjszakáján kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal várják a látogatókat, akik ezen az estén együtt ünnepelhetik a kultúrát, felfedezhetik és megcsodálhatják a műalkotásokat és találkozhatnak a régi korok szellemiségével. 

A szervezők bíznak abban, hogy a látogatószámok nemcsak megközelítik az elmúlt éveket, hanem meg is döntik azokat: tavaly közel 330 ezer belépést regisztráltak összesítve a csatlakozó intézmények, idén ennek a számnak a növekedését várják.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen. A szervezők az esete folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a program közösségi felületein, a Facebook– és Instagram-oldalakon, ahol a legizgalmasabb helyszínekbe engednek betekintést.   

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A kiemelt tematika különleges kapcsolódási pontot teremt a múzeumok között és egy új perspektívából segít rávilágítani a gyűjteményekre. Idén is izgalmas lehetőségeket kínál a „TRendben vagyunk” tematika, ami olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre tűnnek csak fel? Ha valami nagy múltra tekint vissza, lehet-e mégis – vagy épp ezért – trendi? A tematika olyan értelmezésből is segít betekinteni egy-egy szakterület fejlődésébe, hogy megmutatja, milyen eszközök, irányok, felfedezések voltak azok, melyek egyfajta modernizációval „trendbe hozták” a tárlaton bemutatott területet. Számos helyen a kísérőprogramok is kapcsolódnak a tematikához, a résztvevő intézményekben közel 330 tematikus programmal várják az érdeklődőket, ahol kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon is igyekeznek minél élményszerűbben, minél látványosabban, a modern technikát segítségül hívva szólni az érdeklődőkhöz, különösképpen a következő nemzedékekhez.

Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa és a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal várja az érdeklődőket ma este. 13 intézmény több mint 50 programmal készül, egyebek mellett a Laczkó Dezső Múzeum, a Digitális Tudásközpont, a Művészetek Háza Veszprém, valamint a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület. Különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint magyar és finn hagyományőrző programok egyaránt várják a látogatókat a „Királynék városában”.

A Neumann 120 Emlékév keretében a matematikus munkásságát és életét egyedi, interaktív módon bemutató tárlatok is kiemelt figyelmet kapnak a Múzeumok Éjszakáján. Látványos megoldások, modern technikai eszközökkel és interaktív módon mutatnak be egy vagy több tudományterületet, melyben Neumann János jelentőset alkotott.

A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívásának köszönhetően 10 intézmény fog izgalmas, a tudós sokrétű munkásságához köthető programokkal szolgálni ma este a látogatók számára.  

A fővárosban idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 2500 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1200 Ft, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK-nak kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. 

Idén Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes állt 2023-ban a rendezvénysorozat mellé, és népszerűsíti azt jószolgálati nagykövetként. Idén tavasszal számos tárlatvezetésen, több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakájáig saját élményeiről beszámolhasson és ajánlhassa azokat a vendégeknek. Természetesen ő is beleveti magát ezen az estén is a múzeumi élményekbe; több helyre is ellátogat az este folyamán. 

 

 

Web: https://muzej.hu/ 

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumokejszakaja 

Instagram: https://www.instagram.com/muzeumokejszakaja/ 

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal és a Magyar Turisztikai Ügynökség, szakmai partnere a SZTAKI.     

forrás:Múzeumok Éjszakája 

Tovább az eredeti cikkre: Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája

Vélemény, hozzászólás?