A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket! 

A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket!  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

De hogyan kell csinálni? Tanuljuk meg együtt az önvizsgálat lépéseit! Habár…

A teljes cikk itt olvasható:
A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket! 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • De hogyan kell csinálni?
  • Tanuljuk meg együtt az önvizsgálat lépéseit!

Habár az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amely időben felismerve jó eséllyel gyógyítható, mégis kevesen szentelnek neki elég figyelmet. Az emlőönvizsgálat, amely sok esetben akár életmentő is lehet, ugyanakkor havonta csupán 5 percet vesz igénybe és néhány egyszerű lépésből áll, amelyet az AVON animációs filmje segítségével mi magunk is könnyen elsajátíthatunk. 

Az AVON, a mellrák elleni küzdelem élharcosaként évek óta dolgozik azért, hogy minél többek figyelmét felhívja a mellrákszűrések és az emlőönvizsgálat fontosságára, valamint minél több nő edukálását támogassa a betegség és az önellenőrzés kapcsán. A témában még sok a tennivaló, ugyanis a vállalat 2020-as mellrák témájú kutatásának egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a magyar nők 10%-a még soha nem hallott az emlőönvizsgálat fontosságáról, holott a megkérdezettek 60%-ának él a környezetében mellrákban érintett személy. A legalább 2 évente szükséges mammográfiai szűrővizsgálatokon való részvétel mellett fontos, hogy a nők otthonukban is havonta egyszer elvégezzék az emlőönvizsgálatot, amelyhez az AVON animációs filmje nagy segítséget nyújthat.

A vállalat YouTube csatornáján megtalálható animációs kisfilm lépésről-lépésre mutatja be az emlőönvizsgálat folyamatát és animált ábrákkal szemlélteti elvégzésének módját, így adva útmutatást és segítséget minden korosztály számára. Az emlőönvizsgálatot minden nőnek 18 éves kortól érdemes havonta elvégeznie a menstruáció utáni héten, lehetőleg ugyanazon időszakban. Aki nem menstruál, az válasszon ki erre egy tetszőleges napot, és minden hónapban akkor végezze el!

A lépések a következők:

  1. Nézzük meg a melleinket a tükör előtt állva!
  • Az első alkalommal tanulmányozzuk, hogyan néznek ki és milyen érzetet adnak!
  • Rendszeresen vizsgálva keressük az eltéréseket!
  • A látható elváltozások lehetnek a mell méretének, körvonalának, felületének változása, dudorodás, kipirosodás, a mellbimbók elhelyezkedésének, kontúrjának változása, a mellbimbó váladékozása, mellbimbó behúzódása.
  1. Figyeljük meg a melleket különféle pozíciókban is!
  • Leengedett karokkal.
  • Fej fölé emelt karokkal.
  • Csípőre tett kézzel.
  • Kissé előre hajolva.
  1. Vizsgáljuk meg a melleket fekvő helyzetben!
  • Jobb oldali mell vizsgálata
  • A jobb váll alá tegyünk egy párnát!
  • A jobb kezünket tegyük a fejünk alá!
  • Bal kéz ujjbegyeivel végezzük el a vizsgálatot!
  • A mellbimbótól indulva körkörösen vizsgáljuk át a mellet!
  • Ugyanígy vizsgáljuk meg a hónaljat is!
  • Nyomjuk össze a mellbimbót, hogy jön-e belőle váladék!
  • A bal oldali mell vizsgálata
  • A jobb oldali mellnél leírt vizsgálatot ismételjük meg, a jobb kezünkkel.
  1. Végezzük el a vizsgálatot álló helyzetben is!
  • Ezt akár a zuhany alatt is végezhetjük.

„Habár évek óta dolgozunk azon, hogy felhívjuk a nők figyelmét a betegségre, még mindig van mit tennünk! Meghökkenve szembesültünk kutatásunk eredményeivel, miszerint hazánkban a nők 26%-a egyáltalán nem tudja, milyen jelek utalhatnak emlődaganatra, és hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy eljuttathassuk az üzenetet, hogy habár az emlőrák nem megelőzhető, időben felismerve jó eséllyel gyógyítható. Fontos hangsúlyozni, hogy az önvizsgálat nem helyettesítheti a rákszűrésen való részvételt, szeretnénk minden nő figyelmét felhívni rendszeres elvégzésének fontosságára és biztosítani ehhez minden szükséges eszközt számukra” – nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Az edukációs kisfilm az AVON Magyarország YouTube csatornáján, a következő linkre kattintva érhető el: 

Az AVON Önfigyelem napja weboldalán minden hasznos információt megtalálhatunk a mellrákkal kapcsolatban.

AVON a mellrák ellen

Az AVON kiemelt hangsúlyt fektet az emlőrák elleni küzdelem támogatására, kórházaknak pénzadományt nyújt, együttműködik az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal és figyelemfelhívó kampányokat szervez. Mindezeket Vásárlói és Tanácsadói közösségének támogatásával tudja megvalósítani, hiszen a katalógusban szereplő adománygyűjtő termékek teljes hasznát, illetve minden eladott terméke után 1 Ft-ot a mellrák elleni küzdelemre és a kapcsolati erőszak elleni harcra fordít.

Az Avon adománygyűjtő termékeiről a következő linken tájékozódhatunk: https://avononline.avon.hu/539/adomanygyujto-termek

 

Tovább az eredeti cikkre: A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket! 

Vélemény, hozzászólás?