A Lumina fénypark visszatért a Palatinus Strandra

A Lumina fénypark visszatért a Palatinus Strandra olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A tavalyi látványosságot felülmúlta az idei fénypark, amelyet október 18-án nyitott…

A teljes cikk itt olvasható:
A Lumina fénypark visszatért a Palatinus Strandra

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A tavalyi látványosságot felülmúlta az idei fénypark, amelyet október 18-án nyitott meg fotó Karácsony Gergely főpolgármester, Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója és a lengyel Lumina cég képviselője.

A témája adott volt, hiszen idén ünnepeljük a 150 éves Budapestet, vagyis ahogy Karácsony Gergely kicsit viccesen mondta: házassági évfordulót ünneplünk: Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Végig sétálhatunk az 1,5 kilométeres fényúton, de szívesebben töltenénk ott egy egész napot is, annyi a látni és csodálni való. De az idő határt szab: a park mindennap sötétedéstől 21 óráig tart csak nyitva.

Már a park bejáratánál is megállunk egy pillanatra, hogy lássuk egy visszafelé pörgő óra alatt megyünk át, majd római légiósok sorfala vár, hogy megidézze Aquincumot a légiósokkal és a gladiátorokkal.

A különleges fény- és hangjáték által létrehozott mesebeli világot a város történelmére fűzték fel, a séta a római korral, Aquincummal, a légiósokkal és a gladiátorokkal veszi kezdetét. A főváros kiemelkedő monumentális épületei, a Lánchíd, a kőoroszlánok, az Országház és számos további emlék, helyszín és épület a főváros történelmének jellemző korszakaiból.

Megelevenedik a régi kor Andrássy útja, látjuk az első metrót, a régi ikonikus buszt, beszállhatunk az újnak számító fényes kettes metróba, majd a nyolcvanas éveken keresztül Budapest jövőjéig juthatunk el. Nem hiányzik az Aranycsapat és a Pál utcai fiúkat ábrázoló fényalakok.

A különleges tárlat ötlete Lengyelországból jött, ott hasonló fényparkokban, több városban Wroclaw, Poznan, Lublin, Bydgoszcz sikeresen működtetett fényparkokat a Lumina sp. z o. o. cég. Náluk már több százezer vendég fordult meg, nálunk pedig tavaly több mint 230 ezer látogatót vonzott, idén biztosan többen nézik majd meg a parkot. Krzysztof Sachs, a lengyel Lumina cég kreatív igazgatója szerint minden fényparkjuk tematikája egyedi, és nyitottak voltak az ötletre, hogy idén a magyar főváros történetének szenteljék a budapesti Lumina Parkot.

Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy minden világítótest LED-es, a Palatinuson napelemek is csökkentik az energiaköltségeket, ezért az üzemeltetés csak látszatra költséges.

Karácsony Gergely főpolgármester, Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója és a lengyel Lumina cég képviselői közösen felkapcsolják a Lumina Park Budapest fényeit október 8-án

A BGYH tájékoztatása szerint ebben az évben megnyitják a Lumina Christmas Parkot is, a Római fürdő héthektáros parkjában varázsolnak majd igazi karácsonyi hangulatot november 10. és január 15. között. A Római fürdő 7 hektáros parkjában egy másik látványosság is nyílik, a Lumina Christmas Park, ami november 10-től 2024. január 15-ig látogatható.

Ne legyünk szomorúak, ha véget ér és bezár a Fénypark, mert hároméves együttműködési megállapodást kötött a lengyel társasággal a fürdővállalat, így jövőre ismét találkozhatunk a parkkal.

Fotó: Mészáros Cecília, Szöveg: Bódi Ágnes

 

Tovább az eredeti cikkre: A Lumina fénypark visszatért a Palatinus Strandra

Vélemény, hozzászólás?