Megszületett Moliere francia vígjátékíró és színész (Tartuffe, A fösvény). (398 éve)

Don Juan még mindig kopaszodik, Robyn More pedig a fénykép és a joker filmek kritikáját kritizálja, miközben androidra 10 újdonság érkezett ma is, de ez cseppet sem izgatja Csajághy Laurát. Mindeközben Kamen Anev a jófogáson kutatja, hogy lehet-e ott vásárolni pár kiló kvantumfölényt, a milliomos Dancsó Péter pedig rájött, hogy az esőerdő valójában nem is termel oxigént. Kell még mára ennél több? Lássuk csak, akkor itt van egy még frissebb: Megszületett Moliere francia vígjátékíró és színész (Tartuffe, A fösvény). (398 éve) »» Eredeti nevén: Jean-Baptiste Poquelin

A klasszikus francia színjátszás megteremtője.

Hosszú vidéki vándorlása után társulatával 1658-tól játszott Párizsban, ahol XIV. Lajos francia király – az udvar nemtetszése ellenére – pártfogásába vette. Molière vígjátékaiban (“A mizantróp”, “A fösvény”, “Tartuffe”, “Képzelt beteg”) kortársai vétségeit és gyengeségeit figurázta ki, nevetségessé tette az identitását kereső polgárság viselkedését: a törtető magatartást, a képmutatást, a zsugoriságot és a megtévesztést, valamint a fölényeskedő nemességét is. Korai művei a commedia dell’arte hagyományain alapulnak, kései műveire inkább a melankólia jellemző.

Tovább is van, itt találod a teljes cikket: #Ezenanapon / Megszületett Moliere francia vígjátékíró és színész (Tartuffe, A fösvény). (398 éve)

Vélemény, hozzászólás?