A COVID-19 hatásainak enyhülésével az ellátási lánc képes volt-e helyreállni?

A COVID-19 hatásainak enyhülésével az ellátási lánc képes volt-e helyreállni? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A COVID-19 világjárvány váratlanul érte a világot, és váratlan feszültséget okozott…

A teljes cikk itt olvasható:
A COVID-19 hatásainak enyhülésével az ellátási lánc képes volt-e helyreállni?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A COVID-19 világjárvány váratlanul érte a világot, és váratlan feszültséget okozott az ellátási láncban a különböző ágazatokban. Számos vállalkozás kénytelen volt leállni, és világszerte több régióban is zárlatot rendeltek el a terjedés visszaszorítása érdekében. De szerencsére a frontvonalon lévők, az egészségügyi szakértők, a vállalatok és az egyének képesek voltak összefogni a koronavírus elleni küzdelemben. 

Most, hogy a dolgok fokozatosan visszatérnek a normális kerékvágásba, és a COVID-19 hatása csökken, mi történik az ellátási lánccal? Olvasson tovább, hogy megtudja, sikerült-e helyreállnia az ellátási láncnak.

A COVID-19 hatása az ellátási láncra

Mielőtt megvitatnánk, hogy az ellátási lánc kiheverte-e a COVID-19 világjárványt, először is beszéljünk arról, hogyan hatott a koronavírus az ellátási láncokra. A vírus terjedése elleni küzdelemre bevezetett szigorú irányelvek miatt az ellátási láncok világszerte drasztikusan lelassultak. A lassuláshoz hozzájáruló tényezők közé tartoznak a megszakadt hajózási útvonalak, az anyag- és munkaerőhiány, valamint az ingadozó igények.

A világjárvány tetőzése idején az emberek inkább az olyan alapvető javakra összpontosítottak, mint az élelmiszer, a víz és a tisztálkodási szerek. Ez azt jelentette, hogy más iparágaknak súlyos csapásokat kellett elszenvedniük. Például a fizikai kaszinók, klubok, uszodák és mások egy időre kénytelenek voltak bezárni kapuikat, ami kétségtelenül hatalmas bevételkiesést jelentett.Az ellátási lánc talpra áll

A társadalmi távolságtartás, valamint a frontvonalasok és más egészségügyi szervek kemény munkája fokozatosan visszahozza a világot a normális kerékvágásba. Ezen túlmenően, mivel a vakcinákat világszerte különböző országokban osztották meg, a téglaüzletek újraindították működésüket. Az online kaszinók, mint például a Vulkanvegas.hu is virágzik. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ellátási lánc helyreáll, a vállalatok és a beszállítók ismét gyártják és forgalmazzák a termékeket a végső vásárlónak.

Az ellátási lánc folyamataiban és a fogyasztók vásárlási szokásaiban azonban meglehetősen drasztikus változás történt. A járvány után sokan már inkább online vásárolnak termékeket, ami azt jelenti, hogy a szállítási folyamat is megváltozik a korábbiakhoz képest. Sok vállalkozásnak szembe kell néznie azzal, hogy hatékony eszközöket találjon a termékek online vásárlókhoz való eljuttatására, miközben ügyelnie kell a költségekre is.

Ellátási lánc és gyártás

Az ellátási lánc egyik olyan aspektusa, amely a COVID-19 világjárvány során hatalmas csapást szenvedett, a gyártóipar volt. A gyártókra nagy nyomás nehezedett, hogy növeljék a hazai termelést, és találjanak módot arra, hogy megszüntessék a kockázatosnak tartott forrásoktól való függőséget. Sok gyártó cég kénytelen volt újragondolni stratégiáját, beleértve a globális ellátási láncokban a készletek minimalizálását.

A hatás elég nyilvánvaló – a fogyasztói igények kielégítésének képtelensége és az árak emelkedése. Az autók iránti kereslet például gyorsan helyreállt a járvány után. A termelés csökkenését okozó ellátási lánc zavarok miatt azonban ez a kereslet még mindig nem teljesül. Ennek eredményeképpen az új és használt járművek árai emelkedtek.

Az ellátási lánc létszámára gyakorolt hatás

Egy másik terület, amely még nem állt helyre teljesen, az ellátási lánc személyzeti állománya. A különböző iparágakban létszámhiányos zavarok vannak, mivel a munkavállalók ma már inkább távolról dolgoznak. A COVID-19 világjárvány idején számos vállalat kénytelen volt elbocsátani alkalmazottai egy részét, mivel nem tudtak elég bevételt termelni a fizetések kifizetéséhez. És most, hogy a koronavírus már elhalványult, ezeknek a vállalatoknak be kell tölteniük ezeket a megüresedett helyeket. A probléma azonban az, hogy a területek betöltésére alkalmas személyek egy része diverzifikálódott, és sokan most inkább távolról dolgoznak.

A sebezhetőségek azonosítása

Most, hogy megállapítottuk a COVID-19 hatását az ellátási láncra és a jelenlegi helyreállítási helyzetet, hogyan védheti meg vállalkozását? Nos, azonosítania kell a sebezhető pontjait. Értse meg a vállalat kockázatait az ellátási lánc dilemmájában, és dolgozzon rajtuk. Ehhez sok kutakodásra lesz szükség. Fel kell térképeznie a teljes ellátási láncát, a gyártási szakasztól az elosztó létesítményekig és a szállítási csomópontokig.

A feltérképezési folyamat időigényes, ami megmagyarázza, hogy sok cég miért összpontosít a stratégiai közvetlen beszállítókra, amelyek kiadásaik legjelentősebb részét teszik ki. Ha azonban elmulasztja ezt a kínlódást, akkor egy váratlan fennakadás esetén leállíthatja vállalkozását. Ez sokkal költségesebb lenne, mintha időt szánna arra, hogy átnézze az ellátási láncát.

Diverzifikálja beszállítói bázisát

A vállalkozások az egy kockázati forrástól való függőséget több forrás hozzáadásával kezelhetik. Ha például olyan vállalkozást vezet, amelynek egy végtermék előállításához gyapotra van szüksége, akkor zseniális lépés lehet, ha több forrásból szerzi be a gyapotot. Valójában kerülje el, hogy a különböző források kizárólag olyan helyeken legyenek, ahol ugyanazok a kockázatok vannak. Ehelyett diverzifikálja beszállítói bázisát, hogy segítsen az ellátási láncnak a zavarok esetén is talpra állni. A folyamatinnovációkat is kihasználhatja, ha az Ön vállalkozásában alkalmazhatóak. Az automatizálás, az új feldolgozási technológiák, a folyamatos áramlású gyártás és az adaptív gyártás néhány olyan folyamatinnováció, amelyet érdemes megfontolni.

Összefoglalva

A globális ellátási láncot hatalmas csapás érte a COVID-19 világjárvány miatt. De a normalitás helyreállítása ellenére az ellátási láncra gyakorolt hatások még mindig érezhetők. Egyes iparágakban megnövekedett a kereslet egyes termékek iránt, míg más iparágakban jelentős hiány tapasztalható. Emellett a gyártó cégekre nagy nyomás nehezedik, hogy növeljék a termelést és csökkentsék az egyes országokon kívül eső külső forrásoktól való függőséget.

Ami a munkaerő-állományt illeti, a világjárvány miatt az ellátási lánc néhány dolgozóját elbocsátották. Ez vákuumot hagyott egyes cégek és vállalkozások számára. Emellett sok munkavállaló ma már inkább távolról dolgozik, ami nem minden iparágra vonatkozik. Mindazonáltal, mint cégtulajdonos, ne feledje, hogy proaktívan kell megközelítenie az ellátási lánc folyamatát. Határozza meg a sebezhető pontokat, és diverzifikálja forrásait, hogy jobban felkészüljön minden eshetőségre.

Tovább az eredeti cikkre: A COVID-19 hatásainak enyhülésével az ellátási lánc képes volt-e helyreállni?

Vélemény, hozzászólás?