Csillagközi túrától a remíz titkáig – hétvégi programajánló

Csillagközi túrától a remíz titkáig – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Budapesti Állatkert bármikor jó program, de most különösen az, hiszen…

A teljes cikk itt olvasható:
Csillagközi túrától a remíz titkáig – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Budapesti Állatkert bármikor jó program, de most különösen az, hiszen a hétvégén a Föld Fesztiválnak köszönhetően extra látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel is várják a látogatókat. Nem kevésbé vonzó a Bükki Csillagda Tudományos Útikalauz Földlakóknak című programja, de indulhatunk madárlesre vagy épp a nyilvánosság előtt ritkán megnyíló legendás remíz felfedezésére.

Madárdalos Gátéri Fehér-tó

Fotó: knp.hu

Gyalogos túra indul szombaton a Gátéri Fehér-tónál, a tavaszi madárvonulás végén és a fészkelési időszak első felében. A Fehér-tó is jelentős szerepet töltött és tölt be ma is a madárvonulásban. Tavasszal, de főleg ősszel igen nagy számban vonulnak át itt vadlúd és réce fajok, bíbicek, és egyéb parti madarak. A területen az az utóbbi években éveket 200 madárfajt figyeltek meg.

INFÓ Táv: 4-5 km. Időtartam: 3-4 óra. Találkozó: 9:00, Pálmonostora – Tömörkény határán, Fehér-tavi csatornaőrház előtti híd. Információ, jelentkezés: Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet, a jegyet kérjük a túravezetőnek a helyszínen bemutatni. Részletek: www.knp.hu

Tudományos Útikalauz Földlakóknak – az űrképzésről közérthetően a Csillagdában

MTI/Vajda János

Az űr és az űrkutatás kedvelőinek a Bükki Csillagdában a helyük a hétvégén. A rendkívül érdekes Tudományos Útikalauz Földlakóknak elnevezésű előadássorozat újabb eseményére ugyanis április 21-én, vasárnap 14:00 órától kerül sor Miskolc és a világűr – Előadás az űrmérnökképzésről és űrkarrierről címmel.

Az előadást Dr. Sályi Zsolttól a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Karának mérnökétől, az egyetem Űranyagtudományi Kutatócsoportjának egyik legaktívabb tagjától lesz hallható, aki az űripari képzés és űrkarrier építés hazai lehetőségeibe enged bepillantást nyerni.

Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

 

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.
A Föld napja alkalmából szervezett háromnapos fesztiválon az állatkert és partnerszervezetei gazdag programkínálattal, sokféle élménnyel várják a gyermekeket, családokat a környezetvédelem és a természetvédelem témakörében. A Föld Fesztivál első napjával indul az állatbemutatók, látványetetések és állattréningek főszezonja is – közölte a fővárosi intézmény az MTI-vel.

Pénteken elsősorban a tanulmányi csoportokat várják kilenc, szombaton és vasárnap pedig a családokat tizenhét állomáshelyen, amelyeken például az állatkerti vadállatmentő munkát lehet megismerni, de lesz zoopedagógiai állomás, növényismertető és kézművesprogram is.

Az Állatkert különféle partnerszervezetei is jelen lesznek a Föld Fesztiválon. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület fenntarthatóság-játszóházzal készül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ifjúsági Tagozata a Madárbarát kert programot, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya pedig a hazai hüllők és kétéltűek világát mutatja be. A Herman Ottó Intézet állomásán az év emlőséről, a vadmacskáról lehet sokat megtudni, az ATK Talajtani Intézet és a Magyar Talajtani Társaság a talaj jelentőségéről tart ismertetőt, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület pedig interaktív természetvédelmi állomással érkezik a fesztiválra. Lesz továbbá Ökocsiga játszóház, valamint komposztálással, meteorológiával és levegőtisztaság-védelemmel foglalkozó állomás is.

A Föld Fesztivál ideje alatt, április 19-én indul útjára a Légy ott! programsorozat is, amely az egész főszezonban, kora őszig naponta több állattréningből, látványetetésből, állatbemutatóból áll. Lesz többek között oroszlánfóka-tréning, pingvin- és sörényeshangyász-látványetetés, sőt elefántiskola is. Ezeket a programokat az állatkerti munkatársak előre meghirdetett időpontokban tartják, így a látogatók előre megtervezhetik, hogy melyik Légy ott! programon szeretnének részt venni.

Forgalmi és nosztalgiajárművek is várják az érdeklődők a BKV idei első nyílt napján

Fotó: BKV

Forgalmi és nosztalgiajárművek, vezetett csarnoklátogatás és szakmai érdekességek is várják a közönséget szombaton a BKV idei első nyílt napján a Száva kocsiszínben, a budapesti Üllői úton. A nagyközönség 10 év után újra bepillanthat a Száva telephely mozgalmas életébe.

A nyílt napon a látogatók a telephelyről üzemeltetett két járműtípus mellett közelebbről megtekinthetik a forgalomból jól ismert KCSV és T5C5 (Tátra) villamosokat, valamint a nosztalgiaflotta 611-es egyedi darabját és az ikonikus UV-villamost. Különleges bemutatóval is készülnek a kocsiszín dolgozói, daruval a levegőbe emelnek egy Tátra villamost – olvasható a tájékoztatóban.

A telephelyen két vezettet túra is várja a közönséget: a járműszerelő csarnokban egy CAF és egy Hannoveri járművet felülről, egy Hannoverit pedig a szerelőaknából alulnézetből is meg lehet majd tekinteni, a villamosok felsővezetékének áramellátásáért felelős áramátalakítóban pedig annak főbb egységeit és működésének technikai részleteit ismerhetik meg az érdeklődők. A közönség részt vehet a Tátra-szimulátor bemutatóján, és korlátozott számban kipróbálhatja a berendezést. A túravezetésekre és a szimulátorbemutatóra előzetes regisztráció szükséges, a regisztrációs linkek a program előtti napokban lesznek elérhetők a BKV honlapján – írták.

A gyerekeket duplacsuklós Játszóbusz várja, valamint a Muki teherszállító mozdony, amelyen a telephelyen belül lehet utazni. A gyűjtőknek lehetőségük nyílik BKV-s relikviák és ajándéktárgyak megvásárlására.

A rendezvény napján a Határ út és a Száva kocsiszín között R42-50-es számmal, normál díjszabással igénybe vehető Tátra és MUV-villamosok szállítják a látogatókat. A járatok a Határ útról a rendezvény időtartama alatt minden óra 00 és 30 perckor, a kocsiszínből pedig minden óra 27 és 57 perckor indulnak.

Budapesten a 19. század végén és a 20. század elején 24 villamos-kocsiszín épült. Mára, a fogaskerekű telephelyét is beleszámolva, tíz remíz működik. A Kőbánya és Kispest határán álló Száva kocsiszínben a fővárosi villamosflotta legfiatalabbjának számító CAF villamosokat és a TW 6000-es, népszerű nevén Hannoveri villamosokat tárolják, és javítják – áll a közleményben.

Családi programok Pécs egyik legkedveltebb parkjában

Bemutatókkal, szakvezetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, játékokkal várják az érdeklődőket a Föld napja alkalmából tartandó ingyenes családi napra április 20-án, Pécsen, a Tettye városrészben. Az eseményt civil szervezetekkel karöltve megrendező Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) közleményében azt írták: évek óta hagyomány, hogy a Föld napja alkalmából a Tettyén színes forgataggal várják az érdeklődőket.

Az idei rendezvény fókuszában az a Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum lesz, amely 2021-ben jött létre Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia részvételével. A világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma, Európa egyik legnagyobb természeti területének számít. A bioszféra-rezervátum számos különleges halfajnak és több mint 300 madárfajnak ad otthont.

A tettyei rendezvényen e rezervátum értékeinek bemutatása mellett – a többi között – ügyességi, természetismereti játékokkal, kisállat simogatóval, retro könyvvásárral és olvasóligettel, gyerekkoncertekkel, vezetett kirándulásokkal is várják az érdeklődőket.

Tovább az eredeti cikkre: Csillagközi túrától a remíz titkáig – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?