ZÖME FESZT: Zöld Összművészeti Fesztivál

ZÖME FESZT: Zöld Összművészeti Fesztivál olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Duda Éva Társulat és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház együttműködésében…

A teljes cikk itt olvasható:
ZÖME FESZT: Zöld Összművészeti Fesztivál

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A Duda Éva Társulat és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház együttműködésében
  • június 10-11-12. – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Június 10–12. között a Duda Éva Társulat szervezésében mutatkozik be az első fenntarthatóságra fókuszáló összművészeti és közösségi fesztivál, a ZÖME FESZT. A Zöld Összművészeti Fesztiválon az előadóművészet és a környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő hazai színházi-, tánc-, gyermek- és ifjúsági programokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A ZÖME FESZT egyedülálló zöld eseményén az előadások mellett klímaválságról, tudatos otthonról, étkezésről szóló szakmai beszélgetésekkel – Földes Eszter, Döbrösi Laura és Papp Endre közreműködésével, öko-divatbemutatókkal, tematikus filmvetítésekkel, slam poetryvel, performanszokkal várják az érdeklődőket, így gazdagítva a budapesti fesztiválpalettát. 

A nagytermi előadásokhoz a Ház összes terét belakva, a zöld fesztiválprogram jegyében, a Jurányi Ház olyan csapatai csatlakoznak, mint a Tünet Együttes, a Bélaműhely Sound Art és Szűcs Edit divattervező. A programban szerepel többek között a Slam Poetry Magyarország, a Dumaszínház, az Itt és Most Társulat, Ökoanyu, Vetlényi Alma, a Manócska Társulat, a K2 színház, a KL Színház, a MOME hallgatói, valamint a Duda Éva Társulat

A ZÖME FESZT keretében első alkalommal valósul meg a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt szakmai fóruma is, amelyhez több mint húsz kulturális intézmény csatlakozott. 

Emellett gyakorlati workshopokon vehetnek részt a fesztiválozók: a legkülönfélébb ökotudatos kézműves programokkal készülnek a szervezők, legyen szó natúrkozmetikumról, vászontáskáról, vagy ékszerkészítésről újrahasznosított műanyagból.

Napközben a gyerekeknek szóló környezetvédelmi témájú előadásokkal, fenntartható kézműves foglalkozásokkal és különféle fejlesztő játékokkal várják a családokat, gyerekeket, a programok többsége ingyenes, illetve egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az esti táncszínházi előadások, valamint az ifjúsági- és gyermekprogramok támogatói jeggyel tekinthetők meg.

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tíz évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett. Munkájuk során szorosabb kapcsolatot kívánnak létesíteni az ismert és progresszív színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére. Missziójuk, hogy újabb közönséggel és társadalmi rétegekkel ismertessék meg a kortárs művészetet, ezen belül is legfőképp a kortárs táncot. A Társulatot régóta foglalkoztatja a klímaválság, a környezetvédelem, a jövő és az emberi felelősség kérdése. Tagjai elhivatottak az ökológiai lábnyomuk csökkentésében, és filozófiájuk részeként nézőiket is arra ösztönzik, hogy előadásaik megtekintése mellett proaktívan csatlakozzanak hozzájuk környezettudatos akivitásaikban egyaránt. Az elmúlt években több programot is szerveztek a fenntarthatóság jegyében, többek között a Cserebere-vásárt, az Önkéntes júliust, a Véradást, és az Adománygyűjtést – e misszió következő állomásaként kerül megrendezésre hagyományteremtő jelleggel a ZÖME FESZT. A fesztiválon kerül bemutatásra a Társulat legújabb, zöld projektjének keretén belül megvalósuló táncfilmje, amely különböző természeti jelenségekhez kapcsolódó helyszíneken mutatja be a kortárstánc, a mozgás szépségét és helyezi azt párhuzamba az ember által folyamatosan rombolt természet segélykiáltásaival.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház meghatározó helyszíne a főváros kulturális életének, pezsgő színfoltja a kortárs művészeti közegnek. A ZÖME FESZT otthonaként is szolgáló Jurányi Ház egy stabil, közös otthont biztosít a független színházi és alkotóművészeti szektornak és a napi működésükben segíti a társulatokat a szükséges infrastrukturális háttérrel. A budai miliőben egy olyan kulturális centrum, „kortárs művház” jött létre az elmúlt 10 évben, ahol a színházbarát generációk találkozhatnak egy kávéra, színházi előadáson vagy kreatív foglalkozáson vehetnek részt együtt. A számos ifjúsági- és gyerekprogramnak köszönhetően aktív közösségi élettel töltik meg az egykori oktatási intézményt. A Ház elkötelezett a zöld törekvések mellett, számos programot rendez a fenntarthatóságra fókuszálva, illetve külsős tematikus produkciókat és workshopokat lát vendégül. 

Mozgásszínházi előadások, divatbemutatók, performanszok, workshopok, gyerekprogramok – zöldüljünk együtt a Jurányi Házban!

További információ, program:

https://zomefeszt.com

https://www.facebook.com/events/3042944582589502/

Jegyek: https://tinyurl.com/zomefeszt

Tovább az eredeti cikkre: ZÖME FESZT: Zöld Összművészeti Fesztivál

Vélemény, hozzászólás?