Zamárdi: 2022 – Újra Balaton Sound

Zamárdi: 2022 – Újra Balaton Sound olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Sztárok “hada” vette be idén Zamárdi szabadstrandját, a két év után…

A teljes cikk itt olvasható:
Zamárdi: 2022 – Újra Balaton Sound

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Sztárok “hada” vette be idén Zamárdi szabadstrandját, a két év után újraéledt Soundon mindenki remekül érezte magát. Többen még a koncertjük után a buliba és a Balatonba is fejest ugrottak. 

Hatalmas hangulattal tért vissza a Balaton Sound, ahol óriásit buliztak a fesztivál idei sztárjai. Kik a saját show-jukat turbózták fel, mások a fellépés után indultak bele az éjszakába a Balaton-parton. Martin Garrix már korábban is hangoztatta, hogy a Sound az egyik kedvenc fesztiválja és idén már több napot is eltöltött Zamárdiban. Fellépése másnapján a Balatonra hajózott ki egy bérelt vitorlással, amiről hatalmasakat ugrált a magyar tengerbe, majd este több helyszínen is látták, így Paul Kalkbrenner és Fisher buliján is feltűnt a világ második legjobb DJ-je. Itt járt a világ negyedik legjobb lemezlovasa is. Alok egy világpremierrel készült Európa legmenőbb vízparti fesztiváljára, ahol Ella Eyre közreműködésével először adta elő élőben új számát, a Deep Down című nótát. Ella Eyre is ismerősként érkezett hazánkba és ismét kijelentette, hogy nagyon szereti Magyarországot. Timmy Trumpet pedig lassan már magyar, bár a nyelvet még töri. Ez egy videóból is kiderült, amikor mindenáron igyekezett egy magyar szót kimondani, de egyelőre csak az “egesz- f*ckin’ – seggedre” szaladt ki a száján. Timmy a koncertjén egy nagy bulit csapott Lakatos Márk szülinapja alkalmából és névadó rézfúvós hangszerén elfújta a divatmegmondónak a Happy Birthday To You ismert dallamát.

Pumped Gabo is visszatért a Soundra. Hét éve innen katapultált a magyar hírességek sorába, azóta minden évben visszatért és úgy tűnik, hogy a két év szünet komoly hiánybetegséget okozott neki, mert nagyon nagy elánnal vetette be magát a buliforgatagba, miután letérdelt és megcsókolta a Sound földjét. A fesztivált akkor hagyta el, amikor követőinek nagy csoportjával bevonult egy közeli szupermarketbe, a megszokott félmeztelen, kidolgozott felsőtesttel.


A forró hangulatot péntek este egy hatalmas vihar igyekezett lehűteni. Az estére megérkező orkán erejű szél miatt a szervezők, a fesztiválozók biztonságának érdekében, rövid időre leállították a koncerteket. Alig másfél óra kényszerű szünet után azonban újra beindult a buli és a szervezők úgy alakították a programokat, hogy – két fellépés kivételével – az eredeti koncertsort élvezhettük reggelig.

Idén tehát 14. alkalommal érkezett meg a Balaton Sound. Bár nem kerek évforduló, de két év kihagyás után talán jólesik felidézni, milyen nagy pillanatok kísérték végig a Sound eddigi történetét. Hogyan született a Balaton Sound név? Melyik évben táncolta be magát a köztudatba Pumped Gabo? És hol lépett fel először Magyarszágon Dua Lipa? A “Balaton Sound story”-t a Balaton magazin legfrissebb számában idézték fel. Most emlékezzünk itt is! 

2007- „Sörpadok helyett kanapék, gyros helyett szusi” – így szólt az induló fesztivál mottója, amely valójában nem is nevezi magát fesztiválnak. A nevét egy sajtótájékoztató keretében a média képviselői választják ki, és így lesz „Balaton Groove” vagy „Flip Flop fesztivál” helyett Balaton Sound. Az első évben – fesztiváloktól szokatlan módon – vasárnap is tartott a Sound. Ennek oka az volt, hogy az éppen Európában turnézó Beastie Boys ekkor ért rá. Akkoriban még kevésbé volt jellemző az elektronikus zene túlsúlya: a Kispál és a Borz, a Quimby és sok világzenei produkció is fellépett. Azért a Kruder & Dorfmeister DJ-páros szombati nagyszínpados headline show-ja már jelezte az új idők eljövetelét.

2008- A Balaton Sound büszke volt rá, hogy olyan neveket is elhozott Magyarországra, akiket hosszú évek óta várt a fél ország. Ilyen volt ebben az évben Norman Cook, ismertebb nevén Fatboy Slim, akit az egész világ ünnepelt – és akiért megtelt a Balaton. Ezzel mindjárt a második évben a Sound fesztiváltörténelmet írt: Magyarországon egyedülálló módon még jóval kapunyitás előtt elfogyott minden bérlet, és több napon is ki kellett tenni a „sold out” táblát.

2009- A két éve elhunyt José Padilla, a legendás Café del Mar-albumok producer DJ-je is nagyon tarolt ebben az évben. Szinte mindenki arról beszélt, hogy a Balaton Soundon is szerepel majd – de aztán egymás utáni években, végül háromszor is lemondta a részvételét. Nem nagyszínpadon szerepelt volna, de biztosan ezrek táncoltak volna vele a naplementében…
Ez az év egyébként az elektronikus zene állócsillagairól és élő legendáiról szólt, hiszen a Balaton partján koncertezett az Underworld, a Kraftwerk és Moby. Utóbbi kedvéért a szervezők a backstage-ben még egy mobil konditermet is felépítettek.

2010 – David Guetta nagyszínpadon! Ma már a Sound nagyszínpadán szinte kizárólag egyszemélyes DJ / live act produkciók szerepelnek, de nem volt ez mindig így. 2008-ban és 2009-ben még David Guetta is egy sátrat töltött tele rajongóival, de egy évvel később már jelezte a menedzsment: David csak nagyszínpadon, főműsoridőben szerepel. Nem értették ezt a szervezők, és próbáltak mellé énekest, vendéget szervezni, de a menedzsment mindenkit megnyugtatott: a következő években a DJ-k stadionokat töltenek majd meg, és nem áll senki más mellettük a színpadon. A jóslat bevált.

2011 – Tovább tart a sikerszéria, az évről évre telt házas fesztiválon megjelennek az olyan világhírű rapperek, mint Snoop Dogg és az elektronikus tánczene pápája, Tiësto. A zenei stílusát tekintve már ekkor is kicsit kakukktojásnak számító trip hop csapat, a Portishead próbálja a nagyszínpadon főműsoridőben révületbe ejteni a Sound partiarcait.

2012 – Björk még hónapokkal a rendezvény előtt lemondja a fellépését. Ennek ellenére nézőcsúcsot dönt a Sound – több mint százezer látogatóval. Ami nem csoda, hiszen elsőként lépnek fel Zamárdiban olyan világ sztárok, mint az üstökösként berobbanó Tim Bergling (azaz Avicii) és Calvin Harris.

2013 – A Balaton Sound lesz Európa legjobb közepes méretű fesztiválja a groningeni Festival Awards Europe versenyen. Ezzel a Sound fel is kerül a világ fesztiváltérképére, és innentől kezdve minden év július elején a Balaton déli partja egy hétre megtelik külföldi fiatalokkal, Európa számos országából Belgiumtól Angliáig. A legendák sora folytatódik: a Wu-Tang Clan teljes csapattal érkezik, Avicii és a Prodigy utoljára lép fel a Balaton Soundon.

2014 – Az időjárás nem kíméli ebben az évben a Soundot, de a folyamatos esőzések és a sártenger ellenére közel százötvenezren buliznak a Balaton partján – akiknek a fele már külföldi.

2015 – Egy véletlennek és a Balaton Soundnak köszönhetően lett előbb mém, majd nemzetközileg ismert sztár Pumped Gabo. Az Index akkoriban vadászott a vicces jelenetekre a Soundon, nekik tűnt fel a „gyúrós helyszínen” érdekesen táncoló Gabo, akit hamar megismert a világ. A Balaton Sound szervezői eleinte nem örültek a gúnyos hírnévnek, de ma már bírják a srácot.

2016 – 10 éves jubileumát ünnepli a   fesztivál, óriás tortával, meglepetés partikkal, Macklemore-ral, a Chainsmokersszel és Martin Garrixszel.

2017 – Dua Lipa először Magyarországon – ekkor még a Sound harmadik színpadán. A popdíva robbanásszerűen alakuló népszerűségét jelzi, hogy a koncert időpontjára már megközelíthetetlenné válik a Soundnak az a területe, ahol a színpad áll. Kygo egy délutáni balatoni vitorlázást követően fellép a nagyszínpadon is: újabb telt ház.

2018 – Újabb rekord: százhatvanötezer látogató. Rossz nyelvek és a média tudósítása szerint a nagy tömeg enyhe földrengést is okoz: a tihanyi geológiai mérőállomás olyan rezgést jelez, mint amikor a foci vb-n a Mexikó-Németország meccsen a mexikóiak belőtték a győztes gólt. A szervezők „átöltöztetik” a nagyszínpadot, amely egy dzsungelben elveszett, képzeletbeli város képében jelenik meg.

2019 – VIP-élmény: a Sound büszkesége a VIP-vendégek, a celebek körében is hatalmas. Ennek köszönheti az ötletet, hogy a szervezők egyedülálló módon, négy helyszínen VIP-teraszokat alakítanak ki a vízparton és a területen „cirkusz” és „dzsungel” tematikában, és egy exkluzív, belső medencés napozóstég formájában.

2020 és 2021 – A Sound a Covid-járvány miatt elmaradt.

Tovább az eredeti cikkre: Zamárdi: 2022 – Újra Balaton Sound

Vélemény, hozzászólás?