Az illóolajok segíthetnek az ízületi gyulladás kezelésében?

Az illóolajok segíthetnek az ízületi gyulladás kezelésében? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Világszerte több mint 50 millió felnőttnek és 300 000 gyermeknek van…

A teljes cikk itt olvasható:
Az illóolajok segíthetnek az ízületi gyulladás kezelésében?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Világszerte több mint 50 millió felnőttnek és 300 000 gyermeknek van ízületi gyulladásos panasza, amelyet gyakran gyógyszerekkel és fizikoterápiával kezelnek. Noha ezek a terápiákat hatékonynak tekintik az ízületi gyulladással járó fájdalom és duzzanat csökkentésében, nem ezek az egyetlen módszer ellenük.

Az illóolajok vitaminokat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladásos fájdalmat és duzzanatot.

Az olajokat növényekből, gyümölcsökből, gyógynövényekből, fákból és virágokból vonják ki. Bizonyos részeket (például a leveleket, a virágot és a kérget) párolják vagy préselik az olaj előállításához. Egyes becslések szerint több kilónyi, több mint 30 összetevőből álló növényi anyagra is szükség lehet egyetlen üveg illóolaj előállításához.

Illóolajok típusai ízületi gyulladásra

Több tucat illóolaj létezik, amelyek mindegyike egyedi illatú, tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkezik. Az olajok eltérő módon segítenek az ízületi gyulladás enyhítésében, beleértve a rheumatoid arthritist (az ízületi bélések krónikus gyulladásával jellemezhető állapotot) és az osteoarthritist (amikor az ízületi védőporcok elhasználódnak).

Egyes ízületi gyulladáshoz használható illóolajok zsibbasztó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Néhányan megszakítják a fájdalomreceptorokat az agyban, némelyik pedig segíti csillapítani a porckopás és a köszvény okozta tüneteket

Íme az ízületi gyulladásra leggyakrabban használt illóolajok listája:

  • Gyömbérolaj: A gyömbér illóolaja olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetre. Kimutatták, hogy segít azáltal, hogy az érzőideg végződéseken található vanilloid receptorokra fejt ki hatást.
  • Kurkuma: A kurkuma legaktívabb összetevője – a kurkumin kiváló gyulladáscsökkentőként ismert, és a rheumatoid arthritis bevált gyógymódja.
  • Tömjénolaj: A tömjénolaj csökkenti a gyulladás szintjét, így természetes lehetőség az izmokat, ízületeket és inakat érintő, fájdalmas állapotok kezelésére.
  • Mirhaolaj: A mirhaolajnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai is ismertek, és gyakran más anyagokkal együtt használják ízületi gyulladás kezelésére. 
  • Eukaliptuszolaj: Az eukaliptuszfa leveleiből nyert olaj segít csökkenteni a gyulladást, duzzanatot és fájdalmat. A legtöbb kutató azt javasolja, hogy lélegezzünk be eukaliptuszolajat, vagy adjunk néhány cseppet meleg fürdővízhez.
  • Levendulaolaj: Belélegezve, közvetlenül vagy meleg fürdőbe adagolva a levendulaolaj segít csökkenteni a fájdalmat, a szorongást és a depressziót.
  • Bazsalikomolaj: A bazsalikom illóolaj számos terápiás vegyületet tartalmaz, mint például az 1,8-cineolt, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • Kamillaolaj: A kamillaolajnak számos jótékony hatása van a bőrre, az egészségre és a hajra. Fájdalomcsillapításra is nagyon hatékony.

Illóolajok használata

Masszírozás illóolajokkal

Kövessük ezeket a lépéseket az illóolaj keveréséhez:

  • Először válasszunk hordozóolajat, például kókusz-, avokádó-, mandula- vagy jojobaolajat. (A hordozóolaj az az alapolaj, amely segít az illóolaj felhígításában, hogy az ne irritálja vagy égesse meg a bőrt). 
  • Keverjünk el 10-20 csepp illóolajat körülbelül 1 evőkanál kiválasztott hordozóolajban.
  • Masszírozzuk be a bőrünkbe, ahol szükséges. 
  • Az olajnak körülbelül 10 vagy 15 perc alatt fel kell szívódnia. A keveréket körülbelül hat óránként újra felvihetjük az érintett területekre.

Aromaterápia illóolajokkal

Az aromaterápiát többféleképpen élvezhetjük:

  • Keverjünk össze néhány csepp illóolajat egy evőkanál növényi olajjal vagy tejjel, és adjuk hozzá a fürdővízhez.
  • Adjunk hozzá 30-45 csepp illóolajat egy 3 evőkanálnyi vízzel töltött spray-palackba. Permetezzük be otthonunkat, irodánkat vagy akár az ágyneműnket.

Mellékhatások

A mellékhatások eltérőek lehetnek attól függően, hogy hogyan és milyen gyakran használjuk az olajokat, milyen típusú olajokat és milyen keverési arányban használjuk őket. 

A mellékhatások a következők lehetnek:

  • Bőrirritáció: Ez akkor fordulhat elő, ha az olaj nem szívódik fel gyorsan, és túl sokáig marad a bőrön. Bizonyos olajok, köztük a bergamott, a citromfű és az oregánó, a legirritálóbb olajok közé tartoznak. Az olajjal szembeni allergiás reakció jelei közé tartozik a vörös, viszkető bőrkiütés vagy csalánkiütés (megemelkedett, vörös viszkető dudorok a bőrön).
  • Napra való érzékenység: Hajlamosabbak lehet a leégésre, ha fényérzékeny illóolajat használunk a bőrünkre mielőtt kimegyünk a napfényre.

Tovább az eredeti cikkre: Az illóolajok segíthetnek az ízületi gyulladás kezelésében?

Vélemény, hozzászólás?