World Clean Up Day – Budapesten is megtartották a nemzetközi cigarettacsikkszedési világnapot

World Clean Up Day – Budapesten is megtartották a nemzetközi cigarettacsikkszedési világnapot olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Civilek, önkéntesek és piaci szereplők fogtak össze egy jó ügy érdekében…

A teljes cikk itt olvasható:
World Clean Up Day – Budapesten is megtartották a nemzetközi cigarettacsikkszedési világnapot

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Civilek, önkéntesek és piaci szereplők fogtak össze egy jó ügy érdekében

A JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes Magyarország kihívásban már évek óta arra ösztönözi követőit, hogy saját maguk is szervezzenek különböző városokban mini csikkszedő kampányokat.

Szeptember 17-én az Alapítvány egy globális kezdeményezés, a World Clean Up Day alkalmából az egyik vezető dohányipari vállalattal, a Philip Morris Magyarországgal partnerségben a Gellért-hegy alatti rakpart részen csikkszedést tartott. „A csikkszedés úgy tűnhet, mint csepp a tengerben, de arra jó, hogy felhívjuk a figyelmet az egyik leggyakoribb hulladékproblémára, és hogy mit tehetünk ellene” – fogalmazott Kertész Balázs, okleveles környezetmérnök, a JÖN Alapítvány vezetője.

A dohányzás közismert egészségügyi ártalmai mellett a cigarettázás környezeti ártalmai is jelentősek. Évente körülbelül 1 millió tonna cigarettaszűrőt gyártanak a dohányiparban, és rengeteg felelőtlenül eldobott cigarettacsikk kerül a környezetbe. A belőlük kioldódó káros vegyi anyagok nagy mértékben szennyezik a környezetet, a vizeket és az élővilágot, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem papírból, hanem egy bizonyos fajta bioműanyagból, cellulóz-acetátból készülnek.

A Philip Morris felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy csikkszedő kampányokkal és egyéb, a társadalmi szemléletformálást célzó kezdeményezésekkel hozzájáruljon a fogyasztás után keletkező hulladék környezettudatos kezeléséhez” – mondta Takács Norbert, a Philip Morris Magyarország kormányzati kapcsolatokért és fenntarthatóságért felelős vezetője. „Hiszünk abban, hogy a viselkedésbeli, és a pozitív társadalmi változást előmozdíthatjuk azáltal, hogy bevonjuk az érintetteket, legyen szó a fogyasztókról, vagy éppen a szabályozó hatóságokról, és együttműködünk velük a cigarettacsikk-szemét megelőzésében.” – emelte ki. 

A cigarettacsikk mennyiségét tekintve az összes hulladéknak csak körülbelül 0,01 %-át teszi ki. A dohányzókat földrajzi elhelyezkedésük alapján 100 %-ban lefedő elkülönített gyűjtési rendszer kialakítása a begyűjthető cigarettacsikk mennyiséghez képest rendkívül magas költségekkel és környezeti terheléssel járna.

Egyelőre a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb megoldás az edukáció, tehát a megelőzésre történő figyelemfelhívás, valamint a fogyasztás során keletkező hulladék megfelelő kezelése mind otthon, mind a köztereken.  A gyártók ezzel párhuzamosan kutatják azokat a lehetőségeket, hogy a szűrőkben lévő műanyagot jobb, fenntarthatóbb alternatívákra cseréljék le.

Fotók: Neményi Márton

Tovább az eredeti cikkre: World Clean Up Day – Budapesten is megtartották a nemzetközi cigarettacsikkszedési világnapot

Vélemény, hozzászólás?