Wellnesstrendek 2022-ben: fókuszban a prevenció, egészség és innovatív szépségápolás

Wellnesstrendek 2022-ben: fókuszban a prevenció, egészség és innovatív szépségápolás olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az elmúlt közel két évben a pandémia hatására még fontosabb lett…

A teljes cikk itt olvasható:
Wellnesstrendek 2022-ben: fókuszban a prevenció, egészség és innovatív szépségápolás

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az elmúlt közel két évben a pandémia hatására még fontosabb lett az állapotfelmérés és megelőzés, előtérbe kerültek a szabadban is végezhető mozgásformák, a szépségápolás területén pedig az otthon is alkalmazható, innovatív megoldások. Ezek a változások a wellness területén is megjelennek, és hatással lesznek az idei év legfontosabb trendjeire. A munka világában ugyanakkor fontos szempont lesz a munkavállalók fizikai és mentális egészsége, és ennek pozitív következménye lehet idén, hogy ahol látnak rá lehetőséget, a munkáltatók hajlandóak lesznek több wellnessjuttatást adni. A 2022-es wellnesstrendekre a hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője mutat most öt példát.

A világjárvány több területen is rákényszerített bennünket arra, hogy változtassunk életvitelünkön, és jobban figyeljünk az egészségünkre. Egyrészt több figyelmet fordítunk immunrendszerünk erősítésére, másrészt alternatív, otthon is alkalmazható megoldásokat kellett találnunk például a testmozgásra vagy a szépségápolásban. A poszt-Covid szindróma ugyanakkor az alváshigiénia jelentőségére is rávilágított nemcsak a rehabilitációban, hanem egészségünk védelme érdekében – állítja a hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője. Mindamellett, hogy a felsoroltak 2022-ben is kiemelt szerephez jutnak, előtérbe kerül az állapotfelmérés és prevenció összekötése a wellness-szel, illetve épp például a távmunka és a bezártság okozta mentális betegségek miatt a munkáltatók is érzékenyebbek lesznek munkavállalóik egészségére, és szívesebben adhatnak plusz juttatásként wellnesst. Nézzük, melyek lesznek idén a legfontosabb wellnesstrendek!

  1. Az immunerősítés kulcsa: az egészséges étrend kialakítása és a pihentető alvás körülményeinek megteremtése 

Az utóbbi időben egyre többen kezdenek úgy tekinteni egészségük védelmére, mint ami folyamatos karbantartás, és nem szezonális immunerősítés. A Carbona szakértője szerint immunrendszerünk erősítésében alapvető szerepe van az egészséges táplálkozásnak, hiszen általa beállíthatjuk ideális testsúlyunkat, fokozhatjuk állóképességünket. Ami a 2022-es trendeket illeti, az egyik érdekesség, hogy a hidegen préselt zöldség- és gyümölcslevek reneszánszát fogjuk látni. Ezek rendszeres fogyasztása immár kevésbé fog kapcsolódni a szezonális léböjtkúrához, annál inkább az immunrendszer erősítéséhez. Fizikai és mentális egészségünk megőrzésének másik kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Becslések szerint az emberek egyharmada eleve kialvatlanságban szenved, az elmúlt egy-két évben pedig azt láthattuk, hogy a pandémia és a poszt-Covid szindróma következtében az alvászavar és az álmatlanság általános tünetté vált, ezért idén egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az alváshigiéniára.

  1. Teret hódítanak a könnyebb mozgásformák

Az elmúlt időszak a testmozgás terén is hozott változásokat. Hónapokra szorultunk a négy fal közé, és nem volt mód edzőterembe járni vagy csoportos órákon részt venni. Ennek eredményeként egyrészt hamar felfutott az online órák és oktatóvideók népszerűsége, így otthon sem kellett lemondanunk a testmozgásról. Másrészt jóval többen kezdtek el a szabadban edzeni, ahol nem kellett tartani az érintkezéstől. A Carbona szakértője szerint a testedzés online változata idén is népszerű marad, illetve miután több figyelmet fordítunk a testi és mentális egészség megőrzésére, amihez a mozgás elengedhetetlen, a nagy intenzitású testmozgás helyett a finomabb, minden korosztály számára élvezhető, gyakorolható testmozgás kerül fókuszba. Ilyen mozgásformák többek között a különféle nyújtógyakorlatok, a jóga vagy a természetjárás.

Ezek segíthetik a minőségi alvást a szakértő szerint:

  • A hálóhely megfelelő kialakítása.
  • Elalvási rutin: feküdjünk és keljünk ugyanabban az időben.
  • Csökkentsük a napi koffeinadagot.
  • Együnk egy-másfél órával lefekvés előtt.
  • Vacsorázzunk kevesebbet, és válasszunk inkább joghurtot, halat, sovány húst.
  • Az ellazulást segíthetjük aromaterápiával, és használhatunk alvásfigyelő appot is.

2 in 1 szívesebben kötjük össze az orvosi állapotfelmérést és a wellnesst

Idén várhatóan többen kötik majd össze a pihenést, kikapcsolódást és wellnesst az orvosi állapotfelméréssel és a megelőzéssel. Ennek egyik oka, hogy a pandémia miatt sokan nem jutottak el különböző rutinvizsgálatokra, ezzel párhuzamosan ugyanakkor újból beindult a belföldi turizmus, megnyitottak a gyógy- és wellnesshotelek, ahol a különféle prevenciós és rehabilitációs csomagajánlatok része az orvosi állapotfelmérés. Mindez pedig nem csak azok számára lehet vonzó, akik szeretnének képbe kerülni saját fizikai és mentális egészségükkel, hanem azoknak is, akik poszt-Covid szindrómával küzdenek. Nekik ugyanis néhány akkreditált gyógyszállóban már lehetőségük van részt venni olyan, szakemberek által összeállított rehabilitációs programban, amely az állapotfelmérést követően egyéni kezeléssorozattal igyekszik enyhíteni vagy felszámolni a fizikai, mentális és kognitív zavarokat – emlékeztet rá a Carbona szakértője.

Idén még népszerűbbek lesznek az innovatív szépségtechnológiai eszközök

Évek óta látható, hogy jön fel az otthoni szépségápolás, és egyre több cég dob piacra olyan szépségápolási és szépségtechnológiai terméket, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos fokig saját magunk kozmetikusa legyünk. Ezt a trendet erősítette fel a világjárvány, hiszen a szépségipari szolgáltatások korlátozásával megnőtt az igény az otthon is alkalmazható szépségtechnológiai eszközökre. 2022-ben ezért egyre keresettebbek lesznek többek között a LED fényterápiás arcmaszkok, a különböző, mikroáramos technológiával működő eszközök és az olyan innovatív megoldások, amelyeket akár otthon is lehet használni például arcfeszesítésre. Természetesen mindezek mellett továbbra is nagy lesz az igény a különböző beauty szolgáltatásokra és orvosesztétikai kezelésekre, amelyekhez szakértőre van szükség. Ilyen többek között például a cellulit és zsírlerakódás kezelésére használt mezoterápiás és rádiófrekvenciás kezelés vagy a hialuronsavas arckezelés.

Felértékelődik a munkavállalók fizikai és mentális egészsége

Természetesen a munka világában is nyomot hagyott a pandémia: sok munkavállaló távmunkában dolgozott tovább, miközben munkáját a családi élettel igyekezett összehangolni. Ez sokaknak igazi kihívást jelentett, annál is inkább, mert nem mindenki szeret otthon dolgozni vagy egyszerűen bezárva lenni saját lakásába. A járvány miatti bezártság sokunkat érintett negatívan, a Carbona szakértője szerint ezért 2022-ben felértékelődik a munkavállalók mentális egészsége: egyre fontosabbá válhatnak az akár online formában tartott mentálhigiénés tréningek. Ott, ahol erre lehetőséget látnak, illetve beépült a vállalati kultúrába, a munkáltatók szívesebben támogathatják munkavállalóikat wellnessjuttatásokkal. Mindez természetesen nagyban függhet a munkahelyi cafeteriarendszer változásaitól is.

A Carbona dietetikusának tanácsa az egészséges étrendhez

  • Legyen rendszer az étkezésben, többször együnk kevesebbet, ideális a napi öt alkalom.
  • Étrendünkben legyen sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabonaféle, sovány tejtermékek, több hal. 
  • Válasszuk inkább a soványabb húsokat, és kerüljük a bő zsírban, olajban kisütött ételeket.
  • Csökkentsük a cukorfogyasztást.
  • Igyunk több vizet.

www.carbona.hu | www.facebook.com/hotelcarbona

Tovább az eredeti cikkre: Wellnesstrendek 2022-ben: fókuszban a prevenció, egészség és innovatív szépségápolás

Vélemény, hozzászólás?