Bordói borok és családi csúcstúrák – hétvégi programajánló

Bordói borok és családi csúcstúrák – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Séta a lecsapolt tónál, Nagy Kárpát-medencei borkóstoló Budapesten és családi túra…

A teljes cikk itt olvasható:
Bordói borok és családi csúcstúrák – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Séta a lecsapolt tónál, Nagy Kárpát-medencei borkóstoló Budapesten és családi túra a budai hegyek rejtett látnivalóihoz. Ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni.

Terített asztal az iszapon – madarász séta a Csertői-tónál

Az őszi időszakban jellemző, hogy a halastavaknál elkezdődnek a lehalászási munkálatok. A tavakban nevelt halak befogásának könnyítésére a tómeder vízét lecsapolják, így szabaddá válik a tófenék, és az addig hullámzó vízzel borított terület egyszerre apró tócsákkal szabdalt iszapfelszínné változik.

Míg a tómederben visszamaradó, sekély vízben rekedt apró halak a gémféléknek, rétisasoknak nyújtanak zsákmányt, addig a szabad iszappadokon megjelennek a parti madarak.

Ennek megfigyelésére szervez túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park szombaton.

Bordói November Nagykóstoló hatvan termelő boraival

Hatvan Kárpát-medencei pincészet több mint százötven bora fogadja a Corinthia Hotel Budapest nagytermében szombaton a bordeaux-i szőlőfajták borainak kedvelőit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.

Magyarországon mind a borászok, mind pedig a fogyasztók kedvenceinek számítanak a Bordeaux-i borvidék legismertebb szőlőfajtáiból, a cabernet sauvignonból, a cabernet franc-ból és a merlot-ból készülő fajtaborok és cuvée-k. A Bordói November ismét elegáns környezetben mutatja meg, hol tartanak a magyarországi bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint a közlemény kiemeli, a bordói stílus meghatározó magyarországi borvidéke továbbra is Villány, ahonnan idén többek között a Bock Pincészet, a Csányi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Jammertal Borbirtok és Tiffán Ede Pincészete is ellátogat a Bordói Novemberre.

A másik kiemelkedő területről, a Szekszárdi borvidékről pedig olyan ismert nevek jelennek meg a nagykóstolón, mint a Szeleshát Borászat, a Lajvér Borbirtok, az Eszterbauer Borászat, a Bodri Pincészet vagy Dúzsi Tamás és Családja pincészete.

A rendezvény a két kiemelt termőterület bemutatása mellett teljes képet igyekszik adni a bordói fajták magyarországi borairól, így kóstolhatók lesznek tételek a Balatonboglári, a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, az Egri, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Neszmélyi, a Mátrai, a Pannonhalmi, a Soproni és a Tolnai borvidékről, valamint a határon túli Partiumból, Temesrékasról is.

A vendégek a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsborok Termében – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő borokkal is.

A Borkollégium ingyenes pop-up school előadásain borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába. Hallható lesz előadás a villányi Malatinszky Kúria borairól, a szintén villányi Maul Zsolt Hedonista merlot-iról különböző évjáratokból és a szekszárd Eszterbauer Borászat különleges tételeiről is; ezeket a tételeket maguk a borászok kóstoltatják majd. (MTI)

Őszi Csúcstúra a Gyermekvasút körül

November 13-án vasárnap kellemes vezetett egésznapos családi kirándulásra invitál a Gyermekvasút a budai hegyekbe: kilátás a csúcsokról – és menet közben a vidék meglepő érdekességeinek, titokzatos emlékeinek érintése, kevésbé ismert helyek meglátogatása, bemutatása.

Idegenvezetés, rövid ismertetések – földrajz és történelem – látványos bemutatók keretében, amiket a Gyermekvasút ifivezető-képzésén részt vevő lelkes és felkészült fiatalok adnak elő.

A program 7 órás: fél óra gyermekvasúti utazás + 3 óra séta + 3 és fél óra nézelődés. A séta távja körülbelül 8 km.

Tovább az eredeti cikkre: Bordói borok és családi csúcstúrák – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?