Tekerünk, tekerünk, de nem mindegy, hogyan!

Tekerünk, tekerünk, de nem mindegy, hogyan! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Július 9-én ismét Urban Ride a Westendben A kerékpározás és e-roller…

A teljes cikk itt olvasható:
Tekerünk, tekerünk, de nem mindegy, hogyan!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Július 9-én ismét Urban Ride a Westendben

A kerékpározás és e-roller használat egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fenntartható közösségi közlekedésben. Jelentősen csökkenthető az autózás okozta környezeti terhelés, nincs szükség üzemanyagra, nem kell dugóban ülni, és a szabadon használható eszközökkel rugalmasan el lehet jutni a város egyik pontjából a másikba. Mindez még hatékonyabb lehet, ha a tömegközlekedés egyéb formáival is kombináljuk használatukat. Ezt a szemléletet erősíti a Westend a fenntarthatóságot, újrahasznosítást és a két keréken való közlekedést sok-sok programmal népszerűsítő napja, a második Urban Ride.   

Az Európai Kerékpáros Szövetség legutóbbi felmérése alapján Magyarország az élmezőnybe tartozik a kerékpárhasználatot tekintve. Olyan országok előznek meg bennünket, mint Dánia, Hollandia, Svédország, amelyeknek szinte védjegyévé vált ez a közlekedési eszköz, és ezzel tulajdonképpen minden lényegeset el is mondtunk arról, hogy miben különbözünk tőlük. Ezekben az országokban a biciklizés országimázsépítő elem és főként a városi közlekedésben jelentős, nálunk inkább a vidéki kistelepüléseken használják. Míg a nagy biciklis nemzeteknél ez valóban közösségi közlekedés szerves része, megfelelő infrastruktúrával, jól és biztonságosan használható, addig itthon még csak az első lépéseket tettük meg.

Nemcsak az autózás okozta környezetei terhelés csökkentése sürgető feladat, hanem a lakosság szempontjából is fontos lenne, hogy a városi létformához jobban illeszkedő közlekedést vehessen igénybe. Egyre népszerűbb az a megközelítés, miszerint a városok struktúráját kell úgy átalakítani, hogy mindössze egy negyedórás biciklizéssel vagy sétával elérjünk a munkahelyünkre, étkezési-, vásárlási lehetőséghez, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, kultúrához és szórakozáshoz jussunk. Ebben egyébként fontos szerepet kapnak a sokszínű szolgáltatást nyújtó, könnyen megközelíthető bevásárlóközpontok, ahol sok mindent elérünk egy helyen. 

A biztonság persze a kerékpározásnál is fő szempont, és a bicikliutak kiépítése hosszú időt és nagy erőforrást igényel, de vannak olyan lépések, amelyek már kisebb befektetéssel vagy egyszerű odafigyeléssel is ösztönözhetik az autózást kiváltó közlekedési formákat. Erre hívja fel a figyelmet a Westend az immár második alkalommal megrendezett Urban Ride eseménye, amely július 9-én reggeltől estig szórakoztató és interaktív programokkal népszerűsíti a két keréken való közlekedést és a környezetvédelmet. Az ingyenes rendezvényen lesz „nagy” bike-teszt, az elektromos rollereseknek vezetéstechnikai oktatás, sőt ki is próbálhatják magukat az erre a célra felépített rutinpályán, a legügyesebb pedig hazavihet egy E-TWOW Booster ES típusú, legkisebbre összecsukható felnőtt elektromos rollert. Kempf Zozo világbajnok BMX-bemutatót tart, és a fenntarthatóság jegyében a nap során a bicyclingtől eljuthatunk az upcyclingig is. A divat szerelmesei ugyanis megnézhetik és meg is tanulhatják, hogyan lehet újrahasznosított anyagokból, például biciklibelsőből, vagány ékszereket készíteni, a Westendben korábban kihelyezett légtéri molinókból pedig bárki egyedi és vízhatlan biciklis táskát készíthet magának. Miután a szemléletváltást nem lehet elég korán kezdeni, a nap főszereplői ismét a gyerekek lesznek, akik a Tudatos Közlekedők Egyesületének két kedves figurája, Tóbiás és Balambér kalandjain keresztül tanulhatják meg a legfontosabb közlekedési szabályokat, az Öko-Játék Programmal pedig élményszerű tudást szerezhetnek a környezetvédelemről.     

A Westend egyébként nemcsak egy napra korlátozza a két keréken való közlekedés népszerűsítését, hanem beruházásokkal és fejlesztésekkel is igyekszik ezt előmozdítani. Tavaly a Tetőkerten – ahol az Urban Ride is zajlik – fedett biciklitárolót és self-service pontot alakítottak ki. Miután a kerékpárosok zömmel a Ferdinánd téri bejáratot használják, és ezért itt hamar elfogytak a szabad helyek, most gyakorlatilag megduplázták a kapacitást azzal, hogy az igényeknek megfelelően további 20 új állomást alakítottak ki, sőt egy kulacstöltő ponttal is bővült a tároló, hogy a biciklizés mellett a PET palackok használatának visszaszorítását is ösztönözzék. Három biciklipad is várja itt azokat, akik annyi időre sem szeretnének leszállni a kerékpárjukról, amíg gyorsan bekapnak valamit, vagy megválaszolnak pár e-mailt – ezt a padhoz beállva kényelmesen megtehetik. Tervben van e-roller töltőállomások kialakítása és a Lime-mal közösen három Westend-bejáratnál Lime dokkoló hely kijelölése. Az üzletközpont partnerei a Lime mellett a Mol Limo, Share Now és a Mol Bubi, ezekkel a közösségi közlekedési eszközökkel is tudnak már parkolni a Westendbe érkezők. 

A főváros közepén, egy rendkívül forgalmas közlekedési csomópontban van a Westend. Tudjuk és vállaljuk, hogy nekünk is szerepünk és felelősségünk van abban, hogy az a rengeteg ember, aki hozzánk jön vásárolni, hogyan jut el hozzánk. Minden lehetséges eszközzel és beruházással igyekszünk népszerűsíteni a közösségi közlekedést, illetve a kerékpár vagy e-roller használatot. Láttunk már olyan merész megoldásokat külföldön, hogy egy kereskedelmi lánc legújabb áruházához egyszerűen már nem építettek parkolóházat. S ha a mi célunk nem is ez, jó lenne, ha egyre többen jönnének hozzánk két keréken” – mondta Pőcze Judit, a Westend marketingigazgatója, majd hozzátette: „A megfelelő infrastruktúra kialakítása mellett még több élményt szeretnénk adni: a kerékpárosok és rollerrel közlekedők egyre növekvő közösségének olyan szolgáltatásokat, programokat kínálunk, amely nemcsak vonzóak számukra, hanem igazi közösséggé kovácsolja őket.”

A július 9-i Urban Ride-on előzetes, vagy helyszíni regisztráció után ingyenesen lehet részt venni. A részletes program itt található.   

Tovább az eredeti cikkre: Tekerünk, tekerünk, de nem mindegy, hogyan!

Vélemény, hozzászólás?