Világhírű énekesek lemezbemutató koncertjeivel és katalán reneszánsz muzsikával érkezik a Müpa Régizene Fesztiválja

Világhírű énekesek lemezbemutató koncertjeivel és katalán reneszánsz muzsikával érkezik a Müpa Régizene Fesztiválja olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Müpa 2015-ben életre hívott historikus zenei sorozata, a Régizene Fesztivál…

A teljes cikk itt olvasható:
Világhírű énekesek lemezbemutató koncertjeivel és katalán reneszánsz muzsikával érkezik a Müpa Régizene Fesztiválja

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Müpa 2015-ben életre hívott historikus zenei sorozata, a Régizene Fesztivál március 2. és 22. között immár hetedszer várja válogatott különlegességekkel a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszikus zene rajongóit. Az előadók között ezúttal is a külföldi és a hazai zenei élet krémjét találjuk: Baráth Emőkét Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse társaságában, Rolando Villazónt az Ensemble L’Arpeggiata szólistájaként, a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart Cherubini Les Abencérages című operájának előadóiként, a barcelonai Palau de la Música Catalana Kamarakórusát, melynek autentikus tolmácsolásában a katalán reneszánsz gyöngyszemeit élvezhetjük, a Hervé Niquet vezette Le Concert Spirituelt, akik egy összművészeti produkcióval tisztelegnek Molière születésének 400. évfordulója előtt, valamint a Metropolitan mezzoszoprán sztárját, Joyce DiDonatót, aki Éden című, új tematikus estje során a barokktól egészen a 21. századi zenéig kalandozik.

Baráth Emőke, a Müpa 2021/22-es évadának művésze Händel-áriákból állította össze Kettősség című koncertjének műsorát. Az est érdekessége, hogy a fiatal énekesnő művésztársa, Philippe Jaroussky ezúttal az Ensemble Artaserse karmestereként vesz részt a hangversenyen, amely lemezbemutató koncert is egyben: a budapesti közönség a világhírű szoprán Dualità címmel február közepén megjelent albumát ismerheti meg élőben. Rolando Villazón mesterségének címere ezúttal Monteverdi: a mexikói énekes Christina Pluhar együttese, az Ensemble L’Arpeggiata szólistájaként látogat a Régizene Fesztiválra; jelmezekkel és fényeffektusokkal ékes műsoruk Tankréd és Klorinda párviadalában kulminál.

Cherubini Les Abencérages című operája kivételes csemege, amelyet Vashegyi György vezényletével ismerhetünk meg. A produkcióban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar partnereiként világhírű énekesek lépnek fel, köztük Anaïs Constans és Edgaras Montvidas. Az esti programot az opera színpadra állításában szerepet vállaló velencei Palazzetto Bru Zane tudományos igazgatója, Alexandre Dratwicki zenetörténész műismertető előadása előzi meg. A katalán reneszánsz a magyar közönség számára ismeretlen világ. A 16. században élt Vila, Milà, Brudieu, Flecha és De Pastrana műveit most a barcelonai Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana énekesei és hangszeresei jóvoltából, autentikus tolmácsolásban fedezhetjük fel.

A kénytelen házasság közönsége a Le Concert Spirituel, a Les Malins Plaisirs és a Compagnie d’Eventail Hervé Niquet vezényelte összművészeti produkciójából megsejtheti, hogyan működött együtt két halhatatlan alkotó: Molière és Lully. A Metropolitan mezzoszoprán sztárja, Joyce DiDonato ezúttal is tematikus esttel rukkol elő: régi művésztársai, a Zefira Valova vezényelte Il Pomo d’Oro társaságában a Természet fenségét idézi meg Éden című műsorában, Cavalli, Händel, Purcell, Gluck, Wagner, Mahler, Ives és a főként filmzenéiről ismert kortárs brit komponista, Rachel Portman műveit híva segítségül. 

A Régizene Fesztivál programjaihoz Prelúdium címmel ingyenes műismertető előadások kapcsolódnak, amelyekre a hangversenyek kezdete előtt, 18 órától az Üvegteremben kerül sor, továbbá a Müpa a fesztivál során mutatja be új, kétmanuálos Kirckman csembalóját is, amely a kiváló brit csembalókészítő mester, Huw Saunders műhelyéből került ki. 

  1. március 2–22.

Régizene Fesztivál

https://www.mupa.hu/programok/regizene-fesztival-2022

  1. március 2., 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Baráth Emőke és az Ensemble Artaserse: Kettősség

(Az előadást bevezető Prelúdium 18 órakor veszi kezdetét az Üvegteremben.)

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/barath-emoke-es-az-ensemble-artaserse-kettosseg-2022-03-02_19-30-bbnh

  1. március 4., 19:00, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Rolando Villazón és az Ensemble L’Arpeggiata

(Az előadást bevezető Prelúdium 18 órakor veszi kezdetét az Üvegteremben.)

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/rolando-villazon-es-az-ensemble-l-arpeggiata-2022-03-04_19-00-bbnh

  1. március 9., 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Cherubini: Les Abencérages

(Az előadást bevezető Prelúdium 18 órakor veszi kezdetét az Üvegteremben.)

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/cherubini-les-abencerages-2022-03-09_19-30-bbnh

  1. március 11., 19:30, Fesztivál Színház

A reneszánsz Katalóniában

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/a-reneszansz-kataloniaban-2022-03-11_19-30-fesztivalszinhaz

  1. március 13., 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Lully-Molière: A kénytelen házasság

(Az előadást bevezető Prelúdium 18 órakor veszi kezdetét az Üvegteremben.)

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/lully-moli-re-a-kenytelen-hazassag-2022-03-13_19-30-bbnh

  1. március 22., 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Joyce DiDonato: ÉDEN

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/joyce-didonato-eden-2022-03-22_19-30-bbnh

Tovább az eredeti cikkre: Világhírű énekesek lemezbemutató koncertjeivel és katalán reneszánsz muzsikával érkezik a Müpa Régizene Fesztiválja

Vélemény, hozzászólás?