IV. Vilmos halála után unokahúga, Viktória került Nagy-Britannia és Írország trónjára. (185 éve)

IV. Vilmos halála után unokahúga, Viktória került Nagy-Britannia és Írország trónjára. (185 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

IV. Vilmos Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodója volt. Nagyapja III. György…

A teljes cikk itt olvasható:
IV. Vilmos halála után unokahúga, Viktória került Nagy-Britannia és Írország trónjára. (185 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: IV. Vilmos Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodója volt.
Nagyapja III. György király, apja Edvárd kenti herceg (III. György harmadik fia) volt. IV. Vilmos nem volt gyermektelen, csak a törvényes felesége által szült két kislányt még csecsemő korukban eltemették, a szeretője által szült öt fiút és öt lányt pedig nem sikerült törvényesíttetnie.Hannover trónját – mivel ott a férfi örökösödés volt érvényben – IV. Vilmos fiatalabb öccse foglalta el. 1840-ben Viktória szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel, aki nagy befolyást gyakorolt a királynőre és a brit politikára egyaránt. 1877-ben Delhiben Viktória királynő felvette az „India császárnője” címet, felelevenítve ezzel az 1858-ban trónjuktól megfosztott nagymogulok hagyományát, így bizonyítva India kulcsszerepét a brit gyarmatbirodalomban. Anglia történelmében a leghosszabb ideig uralkodott, 1837-től haláláig, 1901-ig.

Tovább az eredeti cikkre: IV. Vilmos halála után unokahúga, Viktória került Nagy-Britannia és Írország trónjára. (185 éve)

Vélemény, hozzászólás?