Vigadó: Egy tavaszi est Haydn társaságában

Vigadó: Egy tavaszi est Haydn társaságában olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Harmoniemesse /2022.április 7., 19:30 / Igen változatos zenei élményben lehet része…

A teljes cikk itt olvasható:
Vigadó: Egy tavaszi est Haydn társaságában

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Harmoniemesse /2022.április 7., 19:30 /

Igen változatos zenei élményben lehet része annak, aki 2022. április 7-én a Pesti Vigadóba látogat. A hangverseny címe, Harmoniemesse utal arra, hogy ezen az estén a főszerep a fúvós hangszereké lesz.

Bevezetőül Haydn egyik kései, nagy formátumú szimfóniája (c-moll) hangzik fel. A moll szimfóniák Haydn zsenialitásának páratlan megnyilatkozásai. A c-moll szimfónia a haydni szimfóniatermést betetőző tizenkét Londoni szimfónia harmadik darabja.

Az est folytatásaként trombitaversenyt hallgathat a közönség. A magyar könnyűzene sikeres slágerszerzőjétől, Malek Miklóstól 1998-ban keletkezett trombitaversenyt a világhírű Boldoczki Gábor tolmácsolja.

 

A szünet után Haydn egyik kiemelkedő tökéletességű miséje, a Harmoniemesse szólal meg Az 1802-ben komponált mű az utolsó befejezett kompozíciója a mesternek, aki ekkor már emeritus posztot töltött be az Esterházy-családban, magával a herceggel ült asztalhoz, és évente csak egy misét volt köteles komponálni a hercegnő névnapja alkalmából. Így született meg a Harmoniemesse, melyet Esterházy II. Miklós herceg felesége, Maria Josepha Hermenegilde névnapjának megünneplésére írt.

Az est sikerét a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett nagyszerű hazai énekesgárda, világhírű magyar trombitás, Boldoczki Gábor és külföldön is sikereket arató fiatal karmester, Madaras Gergely szolgálja. 

Tovább az eredeti cikkre: Vigadó: Egy tavaszi est Haydn társaságában

Vélemény, hozzászólás?