Bringatúra a Duna-kanyarban

Bringatúra a Duna-kanyarban olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Az ősz tipikusan az az idő, amikor a kellemes melegben, a…

A teljes cikk itt olvasható:
Bringatúra a Duna-kanyarban

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Az ősz tipikusan az az idő, amikor a kellemes melegben, a szépséges tájakon érdemes nekiindulni az ismert és az ismeretlen tájak szépségeinek felfedezésére, vagy éppen újbóli üdvözlésére. Ha valami igazán szépet akarunk látni, a Duna-kanyarban biztosra mehetünk.

Nagymarosról a Julianus toronyig

Edzett kerékpárosoknak való ez a majdnem 20 kilométeres körtúra, ami nem könnyű, viszont fantasztikus élményekkel ajándékozza meg a bringásokat.  A Nagymaros és Zebegény közötti Beatrix királyné kerékpárúton elindulva az első jelentősebb állomás Zebegény lesz, ahol érdemes megállnunk megnézni a Dőry-kastélyt, a hajózástörténeti gyűjteményt, de ráérősebbek még a Szőnyi István emlékmúzeumot is megtekinthetik. Ezután pihenten juthatunk el a Kopasz-hegyen álló Trianon Emlékműhöz, és a Kós Károly-kilátóhoz.

A kilátótól a Törökmező szélén biciklizhetünk föl a 482 méter magas Julianus-toronyhoz, amelynek legfelső szintjéről pazar panoráma nyílik az egész Dunakanyarra: a Pilismaróti-öbölt, a Zebegényi-szigetet, a Kisoroszi-szigetcsúcsot, a környező hegyeket, és még a visegrádi fellegvárat is belátni. Egy nagyobb szusszanás után a Fehér-hegy felé kerekezhetünk vissza Nagymarosra.

 

Pilismarót – Dobogókő

Egy másik izgalmas körtúra útvonalat választ, aki Pilismarótról indulva jut el Dobogókőre. Itt szépséges erdei utakon biciklizhetünk, és bár elég hosszú, valamivel több, mint 40 kilométeres a távolság, viszont ez egy könnyebb terep lesz.

A zöld jelzés a Malom-patak mentén fog vezetni. Eleinte egy kellemes tempóban emelkedő, aszfaltozott úton biciklizhetünk a patak völgyében, a Két-bükkfa nyeregig. Ettől kezdve viszont már nehezebb terepre kell számítanunk, hogy eljussunk Dobogókőre. Dobogókőn halad keresztül az Országos Kéktúra és a Mária út, a Magyar

Zarándokút. Ha meggondolnánk magunkat menet közben, és nem akarunk visszajutni Pilismarótra, akkor innen indulva nagyon sok turistaútvonalat is bejárhatunk. De ha maradunk az eredeti tervnél, akkor egy közúton gurulhatunk le Pilisszentkeresztig, majd a Ferenczy-sziklától a sárga kerékpáros jelzést követve egy kanyargós erdei műúton térhetünk vissza indulásunk helyszínére, Pilismarótra.

Sz.K.

Fotók: Bigstock

Tovább az eredeti cikkre: Bringatúra a Duna-kanyarban

Vélemény, hozzászólás?