Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást. (163 éve)

Egy modern irodaépület Münchenben az OpenAI logójával.

Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást. (163 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A folyadékokban található mikroorganizmusok elpusztítására fejlesztette ki Louis Pasteur és Claude…

A teljes cikk itt olvasható:
Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást. (163 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A folyadékokban található mikroorganizmusok elpusztítására fejlesztette ki Louis Pasteur és Claude Bernard. Az eljárást először 1862. április 20-án hajtották végre sikeresen.

A pasztörizálás olyan élelmiszertechnikai módszer, amely elsősorban a folyadék 60-90 °C közötti hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követően gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok számát.

A sterilizációval ellentétben a pasztörizáció nem írtja ki az összes mikroorganizmust, csak olyan mennyiségre csökkenti a számukat, ahol már nem képesek fertőzni. Pasztörizációt leginkább az élelmiszeriparban használnak, mivel a sterilizációs eljárások rontják az ételek minőségét, illetve élvezeti értékét.

Pasztörizációra többnyire a folyadék forráspontja alatti hőmérsékleteket használnak.

Tovább az eredeti cikkre: Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást. (163 éve)

Vélemény, hozzászólás?