Válogatós a gyerek? Evésprobléma is állhat a háttérben!

Válogatós a gyerek? Evésprobléma is állhat a háttérben! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Kizárólag néhány színű ételt eszik meg a gyerek? Undorodik attól, aminek…

A teljes cikk itt olvasható:
Válogatós a gyerek? Evésprobléma is állhat a háttérben!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Kizárólag néhány színű ételt eszik meg a gyerek? Undorodik attól, aminek az állaga nem felel meg az elvárásainak? Sokszor a szülő számára nehéz megállapítani, hogy gyermeke csupán finnyás, vagy komolyabb problémáról van szó. A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház statisztikái szerint minden negyedik evésproblémával kezelt betegüknél megállapítható az ARFID-nak nevezett (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) „restriktív táplálékbeviteli zavar”. Ennek legfőbb megnyilvánulása, hogy a gyerek rendkívül válogatós és csekély érdeklődést mutat az étkezések iránt.

„Az érintett éhségérzete hiányzik, valamint az ételek szaga, íze, állaga vagy színe elrettenti őt. Például nem hajlandó megenni olyan ételeket, amelyek zöld színűek, darabosak vagy éppen főzelék jellegűek. Esetleg ragaszkodhat ahhoz, hogy a dolgokat egy bizonyos sorrendben egye meg” – mondta dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. Hozzátette: a válogatás fokozódhat, akár korábban kedvelt ételeket is elutasíthat a gyermek. „Gyakran emiatt minimálisra korlátozódik az ételek száma, amit szeret, és nagyon dühös vagy akár rosszul is lesz, ha valami mást kell ennie. Étkezés során megjelenhet a fulladástól, hányástól és fájdalomtól való félelem, szorongás.”

A szakértő szerint a finnyásságot az különbözteti meg az ARFID-tól, hogy az étkezési zavar befolyásolja a mindennapi életet, a beteg elkezd fogyni, szorongani, félelmet érez az evéstől.

A jelenség súlyos fejlődési, növekedési problémákhoz és alultápláltsághoz vezethet. „A nem megfelelő táplálkozás miatt a gyermek szervezete nem jut elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz, fehérjéhez” – mondta dr. Tárnok Zsanett.  A szakember kiemelte: az ARFID nem egyenlő az anorexiával, bulimiával, mert utóbbi problémákhoz testképzavar is társul. Míg az anorexia inkább a lányokat sújtja, az ARFID 20%-kal gyakrabban fordul elő a fiúk körében.

„Nem ismerjük az ARFID pontos okát, kialakulásában pszichológiai, genetikai és különböző környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Az azonban biztos, hogy fontos a gyermekek számára az otthoni támogatás és az ösztönzés. A szülő semmi esetre se erőltesse az étkezést, engedje, hogy a gyermek azokat fogyassza, amelyeket szeret, viszont bátorítsa, hogy próbáljon ki új dolgokat. Segíthet a dicséret, jutalmazás, akkor, ha a gyermek valamennyivel többet evett, mint előző nap, vagy kipróbált valami újat” – emelte ki a szakértő. Dr.  Tárnok Zsanett szerint az étkezési kedv és a válogatás csökkentésének egyik legjobb módja, ha a szülő bevonja gyermekét a bevásárlásba, illetve a közös főzés során a gyerek nyitottabbá válhat az új ételek iránt.

Tovább az eredeti cikkre: Válogatós a gyerek? Evésprobléma is állhat a háttérben!

Vélemény, hozzászólás?