Útmutató a járműtörténet ellenőrzéshez

Útmutató a járműtörténet ellenőrzéshez olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Egyre többen ébrednek rá arra, hogy a járműtörténeti ellenőrzések elengedhetetlenek akkor,…

A teljes cikk itt olvasható:
Útmutató a járműtörténet ellenőrzéshez

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Egyre többen ébrednek rá arra, hogy a járműtörténeti ellenőrzések elengedhetetlenek akkor, ha használt autót akarnak venni, hiszen ezek rengeteg pénzt és problémát tudnak megspórolni nekik. Azonban sokaknak túl bonyolultnak tűnik a folyamat, illetve félnek attól, hogy nem tudnának kiigazodni rajta. Ma a fő pontokat vizsgáljuk, hogy egy abszolút kezdő is a lehető legtöbb információt tudjon kinyerni egy ilyen ellenőrzésből.

Hol kezdjünk?

A járműtörténeti ellenőrzéshez rengeteg segítséget tudnak nyújtani az olyan weboldalak, mint például a www.automoli.com. Ide csak egy azonosítót kell beírnunk és maga az oldal egyből meg is tud mutatni nekünk minden információt amit lehet, amint kifizettünk egy elhanyagolható összeget. Ez ijesztőnek tűnhet néhány embernek, de gondoljunk bele egy pillanatra: párezer forintot ráköltünk egy ilyen ellenőrzésre és lehet, hogy több százezer forintot spórolunk meg magunknak ezzel, mert olyan dolgok derülnek ki az autóról amik vagy jelentősen lentebb viszik az árát, vagy teljes mértékben elállítanak minket a vásárlástól.

Érdemes ránézni a példa riportokra is. Ez minden oldalra igaz, hiszen ezek viszonylag jó módot adnak arra, hogy mindennek a végén egész pontosan milyen információkkal fogunk gazdagodni. Ha úgy gondoljuk, hogy egy adott oldal példariportjai nem megfelelőek, túl kevés információt tárnak fel, vagy nemes egyszerűséggel túl kuszák akkor nyugodtan keressünk fel egy másikat.

Milyen pontokra figyeljünk oda?

A nagyon lényeges részeket a jó minőségű oldalak ki fogják emelni, úgyhogy azokat nem kell majd külön keresgélnünk. Lehet ez az órának a visszaállítása, illetve komolyabb balesetek. Ezek a legfontosabbak a járműtörténeti ellenőrzésben, úgyhogy ha ezeknél bármilyen gond akad, akkor arról egyből tudni fogunk.

Mindenesetre előfordulhat, hogy egy oldal nem tudja érzékelni az óra visszaállítást, úgyhogy nekünk is érdemes átnéznünk az ellenőrzésekkor felírt számokat. Ha két ellenőrzés között gyanúsan sok idő és kevés kilométer telt el, akkor is élhetünk a gyanúval, hogy valamilyen szinten ott is belenyúltak.

A másik fontos tényező, hogy egy autószerelő egy ponton észrevehetett egy hibát, viszont ez nem lett kijavítva, csak feljegyezve. Az ilyesmi lehet csekélység is, viszont a jövőben hatalmas gondokat okozhat, úgyhogy érdemes ilyen információmorzsákat is keresni mikor átolvassuk a járműtörténeti ellenőrzést.

Emellett pedig még a külső sérülésekre érdemes odafigyelni. Ha bármilyen komoly balesetnek volt része az autó arra fogunk figyelmeztetést kapni, viszont apróbb koccanásokról is lehetnek feljegyzések. Ezeket mindenképpen fejben kell tartanunk, hiszen ha személyesen megyünk megtekinteni a járművet, akkor ezeket a sérüléseket meg tudjuk keresni. Ilyen esetben lehet, hogy teljesen elrettenünk a vásárlástól, mivel rejtett hibái is lehetnek az autónak, viszont lehet, hogy sokkal lentebb is tudjuk alkudni az árát emiatt.

Tovább az eredeti cikkre: Útmutató a járműtörténet ellenőrzéshez

Vélemény, hozzászólás?