Utazás az egykori NDK és NSZK világörökségi helyszínein

Utazás az egykori NDK és NSZK világörökségi helyszínein olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Sokáig azt hittem, hogy a világon az a legjobb, ha repülőre…

A teljes cikk itt olvasható:
Utazás az egykori NDK és NSZK világörökségi helyszínein

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Sokáig azt hittem, hogy a világon az a legjobb, ha repülőre szállok, és messzi tájakkal ismerkedem. A szomszédok országai nem vonzottak. Ahogy telt az idő, egyre jobban érdekelt, hogy élnek a szomszédaink, mitől híresek az épületeik, milyen az eddig könyvből ismert történelmük. Aztán arra is rájöttem, hogy a repülőn csak a szomszédomat látom és a felhőket, de ha vonattal vagy busszal utazom, akkor a látóterembe városok, mezők, templomok és temetők úsznak be.

A legjobban a buszos utazás tetszett meg, mert ugye a vonat sínen megy, megszabják az útját, míg a busz idegenvezetővel jár, és előre megtervezett utakkal. Úgy döntöttem, hogy a legjobb úgy „várost nézni”, ha busszal megyek. Ha Kelet-Németországra vagyok kíváncsi, és azokra a házakra, amelyek olyan furcsán néznek ki, mintha vonalzóval húznának rá vonalakat (mint megtudtam, színes favázas házaknak hívják), akkor a legjobb, ha az iroda a Harz-hegység és környékét bemutató útjára fizetek be. Ahogy a programot nézem, biztosan nem fogok benne csalódni. Nézzük hát meg, mit kínál az iroda erre az útra.

Örömmel láttam, hogy több olyan városba is eljutok, melynek nevezetességei az UNESCO-világörökséghez tartoznak: Quedlinburg, Goslar, Wittenberg, Berlin és Potsdam. Az út külön érdekessége, hogy a programban szereplő városok közül 1990 előtt Goslar az NSZK-hoz, az összes többi az NDK-hoz tartozott. Számtalan érdekességet fogunk látni, köztük talán a legnevezetesebb: Luther városában, Wittenbergben a vártemplomnak azt a híres kapuját, melynek ajtajára Luther 1517. október 31-én kiszögezte híres téziseit, ami elindította a reformációt, az egyházszakadást.

Goslar, a középkori német császárok egyik kedvenc városa

Csak az érdekesebb látnivalókat emelem ki, mert ha mindet felsorolnám, akkor könyvbe kötve vihetnék soraimat az utazásra. És akkor mi dolga lenne a jól felkészült idegenvezetőnek?

Élményként visszük magunkkal haza Wernigerode és Quedlinburg sok száz színes favázas házát, tereit, utcáit, palotáit és templomait. Jól írta az utazásajánló: az óvárosok szinte minden pontja képeslapra kívánkozik. Külön ajánlják a Favázas Házak Múzeumát is, melyet a város legrégibb favázas házában rendeztek be.

Meg kell nézni majd Halberstadtban a Szent István-dómot, az északnémet gótika mesterművét. A dóm kincstára sok művészettörténész szerint a leggazdagabb egyházi kincstár egész Németországban.

Goslarban, a középkori német császárok egyik kedvenc városában ezernél is több középkori és reneszánsz (nagyrészt favázas) ház található. A városnézés másik fő attrakciója a középkori császári palota.

Stolberget mesevárosnak hívják, a késő középkori favázas házakból álló települést fájó szívvel hagyjuk el, hogy máris a Kyffhäuser-hegység egyik csúcsán lévő Barbarossa-emlékművel ismerkedjünk.

Weinigerode színes házai

Vár minket még egy egész napos kirándulás az egyesített Németország fővárosába, Berlinbe, az egykori porosz fővárosba, ahol autóbusszal és gyalog is feltérképezhetjük a látnivalókat. Csak néhány megnéznivaló: a Brandenburgi kapu (Berlin jelképe), a Reichstag (a német parlament épülete), az Unter den Linden sugárút (Berlin legporoszabb utcája), a holokauszt-emlékmű, a berlini fal maradványai, a Checkpoint Charlie (az egykori határátkelőhely).

Ha jól kipihentük magunkat, akkor még egy nagy kirándulás vár a Berlin melletti Potsdamba, Brandenburg tartomány fővárosába. Itt is lesz autóbuszos és gyalogos városnézés is, és lehetőség adódik a Cecilienhof-kastélyt megnézni, ahol a II. világháborút Európában lezáró potsdami konferenciát rendezték, ahol a szövetségesek vezetői évtizedekre meghatározták (megpecsételték) Európa sorsát.

Tovább az eredeti cikkre: Utazás az egykori NDK és NSZK világörökségi helyszínein

Vélemény, hozzászólás?