Ilyenek a magyar kertek: hetente dolgozunk rajta, de a fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt munka

Ilyenek a magyar kertek: hetente dolgozunk rajta, de a fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt munka olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A magyarok többségének, 60 százalékának, van kertje, a kerttel rendelkezők pedig…

A teljes cikk itt olvasható:
Ilyenek a magyar kertek: hetente dolgozunk rajta, de a fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt munka

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A magyarok többségének, 60 százalékának, van kertje, a kerttel rendelkezők pedig hetente több alkalommal is végeznek kerti munkát – derült ki a Husqvarna reprezentatív kutatásából. A többség saját maga végzi ezeket a feladatokat és kevesen veszik igénybe szakember segítségét. A megkérdezettek 35 százaléka átlagosan havonta 2-4 órát tölt fűnyírással, ami egyébként a második legkevésbé kedvelt tevékenység. A kert rendben tartását jellemzően kisebb büdzséből oldják meg, átlagosan 10 ezer forintot költenek erre havonta a legtöbben. Az új kertgondozási eszközök beszerzésekor pedig leginkább az ár és a márka számít. 

A magyarok kertgondozási szokásait mérte fel a kültéri elektromos termékeket gyártó svéd cég, a Husqvarna: a Pulzus által készített reprezentatív kutatásból kiderül, hogy milyen gyakran végeznek kerti munkát a magyarok nyáron, hogy mennyi pénzt költenek átlagosan a kertápolásra és hogy kinek a feladata otthon a fűnyírás.   

10 ezer forintból oldják meg a kertápolást

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel, ebből a válaszadók 23 százalékának 100-500 négyzetméteres kertje, tízből egy válaszadónak pedig az 1000 négyzetmétert is meghaladó területe van. 

A kerttel rendelkezők odafigyelnek a kertjükre és rendszeresen végeznek kerti munkát: a megkérdezettek több mint hetven százaléka legalább heti szinten foglalkozik a kertjével tavasz és ősz között. A válaszadók legnagyobb része, 37 százaléka pedig hetente többször is dolgozik a kertben. A felmérés szerint minden korosztály aktív, például a 18-39 év közöttiek több mint 60 százaléka legalább hetente egy alkalommal kertészkedik, míg a 40-59 év közöttiek esetében ez 75 százalék. A naponta kerti munkát végzők között azonban jóval magasabb a nők aránya.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a magyarok nem költenek sokat a kertjük rendben tartására, ugyanis a válaszadók 47 százaléka átlagosan kisebb büdzséből, 10 ezer forint alatti összegből oldja meg a kertgondozást havi szinten és mindössze 11 százalék költ 30 ezer forintnál is többet erre. 

Rengeteg időt töltenek fűnyírással

Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője hozzátette, hogy a magyarok többsége maga végzi a kert körüli teendőket. 10-ből 9-en tesznek így, és mindössze 7 százalék veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét. Megfigyelhető, hogy míg a nők jellemzően kényelmi okokból fordulnak kertészhez, addig a férfiak közel 40 százaléka inkább az eszközökön spórolna, azaz nem szeretné ezeket beszerezni, de az időhiány is komoly tényező náluk. A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a metszés és a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban. 

„A felmérésből azt látjuk, hogy a kerttel rendelkezők több mint 80 százalékának saját fűnyírója van otthon, 90 százalékuk viszont hagyományos, vagy benzines vagy elektromos, készüléket használ. Így nem meglepő, hogy a megkérdezettek több mint fele havi szinten 2-8 órát tölt fűnyírással. Tízből egy magyar pedig akár több mint 8 órát is kénytelen fűnyírásra szánni. A professzionális robotfűnyírók időt és energiát spórolnak meg nekünk, nem is beszélve arról, ha az átlagos magyar kertnél jóval nagyobb területet vagy akár közteret, parkot, sportpályát kell rendben tartanunk” – tette hozzá Volonics Zoltán. 

Nyitottak a kerti robotikára

A felmérésből az is kiderül, hogy új kerti eszközök és gépek beszerzésekor rendkívül árérzékenyek a magyarok, a válaszadók közel 80 százalékánál ez a legmeghatározóbb szempont. A nőknek némileg fontosabb az árcédula és a szállíthatóság, míg a férfiak a márkát is nagyon figyelik. A legújabb technológiai funkciók általában jobban érdekli a férfiakat.

Volonics Zoltán szerint összességében elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a lakosság a kertgondozás témájához is megfontoltan közelít, ugyanakkor látszik a nyitottság az új technológiára. A megkérdezettek 63 százaléka szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is.   

Tovább az eredeti cikkre: Ilyenek a magyar kertek: hetente dolgozunk rajta, de a fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt munka

Vélemény, hozzászólás?