Már forog az új magyar történelmi sorozat

Már forog az új magyar történelmi sorozat olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A 8 részes,…

A teljes cikk itt olvasható:
Már forog az új magyar történelmi sorozat

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A 8 részes, epizódonként 48-52 perces sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készül. A sorozat a Megafilm és az MTVA koprodukciója a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával, a televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható.

Pontosan 100 esztendő telt el az 1922-ben kiadott regény és a 2022 nyarán, július 25-én elindult forgatás között. A Megafilm Tündérkert című sorozatában, Móricz regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiújának, Bethlen Gábornak és Báthory Gábornak a főszereplésével.

„Majdnem 4 éve dolgozom ezen a sorozatterven, kiemelt öröm volt számomra amikor elnyertük a Nemzeti Filmintézet támogatását a sorozatra vonatkozóan, és az MTVA is koprodukciós partnerként csatlakozott. Erdély történetének és történelmének a filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz. Hit és elengedhetetlen fontosságú teendő. Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller. A Megafilm profiljához hűen, 2023 legjelentősebb és legnépszerűbb sorozatát szállítjuk a nézőknek” – mondta el Helmeczy Dorottya producer.

A Tündérkert sorozatot Madarász Isti rendezi, aki a különös atmoszférájú Hurok című thrillerrel robbant be a köztudatba. „Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van ennek a forgatókönyveknek. Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi.” – sorolta Madarász Isti. „Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban.”

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. „A forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztünk, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra, és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár – érdekességképpen említem meg – a XVII. századi káromkodások megismerésére. Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket.” – foglalta össze Oborni Teréz, a produkció történész szakértője.

A sorozat kapcsán 95 forgatási nappal terveznek, 11 különböző helyszínen dolgozik majd a stáb, 21 nap forgatás lesz a föld felszíne alatt. Több mint 70 színész, több mint 15 erdélyi színész, több mint 1600 statiszta és kaszkadőr vesz részt a produkcióban.

A Már forog az új magyar történelmi sorozat bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Már forog az új magyar történelmi sorozat

Vélemény, hozzászólás?