Újabb magyar filmsikerek

Újabb magyar filmsikerek olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő a trieszti…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb magyar filmsikerek

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő a trieszti fesztiválról négy trófeát is elhozott, míg Az unoka című film főszerepéért Blahó Gergelyt és a Larry-ért Bernáth Szilárd rendezőt díjazták a török megapolisz, Izmir nemzetközi filmfesztiválján a szakmai zsűrik.

Két nemzetközi filmfesztivál is magyar sikerekkel zárult a hétvégén. Az Elfogy a levegő a 35. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon, mely a közép-európai filmesek tekintélyes filmszakmai fóruma is egyben, a közönségdíj mellett a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének díját is megkapta a versenyprogram legjobb játékfilmjeként. Krasznahorkai Ágnest a film főszerepében nyújtott alakításáért elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi szakmai zsűri – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) honlapján.

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. A nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremierje óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben és legutóbb Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben.

Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerbe oltott felnövés-történet főszerepéért, a legjobb színész díjával jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije. A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angeles-ben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

Bernáth Szilárdot Larry című első mozifilmjéért tüntették ki a legjobb rendező díjával Izmirben. Egy borsodi fiatal felkavaró története a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült mozifilm, melyből nagy fesztiválkedvenc lett. Cottbus-ból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban.

Az unoka és a Larry jelenleg is nézhető a FILMIO kínálatában, az Elfogy a levegő február 2-tól lesz elérhető a Filmintézet streaming platformján.

A Újabb magyar filmsikerek bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Újabb magyar filmsikerek

Vélemény, hozzászólás?