Újabb fellépőket jelentett be a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek! 

Újabb fellépőket jelentett be a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek!  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

C!RCA, WorldService Project, Villányi Dániel, Guessous Mesi  Ismét Budapestre látogat a…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb fellépőket jelentett be a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek! 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • C!RCA, WorldService Project, Villányi Dániel, Guessous Mesi 

Ismét Budapestre látogat a zseniális ausztrál újcirkusztársulat, a C!RCA, érkezik a brit jazzszíntér formabontó csapata, a WorldService Project, Guessous Mesi a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével Bartók Béla arab gyűjtését dolgozza fel, különleges koncerttel készül a tavaszra a nagyszerű fiatal zongoraművész, Villányi Dániel, és új helyszínként a hamarosan megnyíló Magyar Zene Háza is izgalmas népzenei programmal csatlakozik a sokak által várt fesztiválhoz!

2022-ben április első napján kezdődik és heteken át a hazai és nemzetközi művészet élet legjobbjaival, világhírű társulatokkal, kivételes szólistákkal, új produkciókkal, rendhagyó bemutatókkal várja a közönséget a második Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. A fellépők sora most újabb lenyűgöző produkciókkal bővül: visszatér hazánkba a világszerte óriási sikerrel turnézó újcirkusztársulat, a C!RCA, méghozzá egy ikonikus Stravinsky-műre, a Tavaszi áldozatra koreografált lélegzetelállító produkcióval. A 2004-ben Brisbane-ben alapított csapat artistái hat kontinens közel félszáz országát meghódítva emberek millióinak bizonyították, hogy mindent tudnak a cirkusz- és mozgásművészetről, a fizika határait feszegető akrobatikus mozdulatok mágiájáról, kockázatvállalásról, bizalomról, erőről és szépségről a színpadon. A Yaron Lifschitz rendezte Sacre című előadás a társulat művészetének valódi esszenciája – április 17-én a Müpában erről a fesztiválközönség is meggyőződhet majd!

A korábban bejelentett programoknak köszönhetően a Bartók Tavasz minden bizonnyal már most sok jazzrajongó naptárjában piros betűs ünnep, ám itt is tartogat újabb meglepetéseket a fesztivál: Budapestre érkezik a brit jazzélet egyik legkarakteresebb formációja, a több mint egy évtizede működő WorldService Project. A Dave Morecroft énekes-billentyűs vezette ötfős kollektíva tavaly a Londoni Jazzfesztiválon mutatta be ötödik albumát (Hiding in Plain Sight), amelyet a kritikusok és a nézők egyaránt hatalmas lelkesedéssel fogadtak. A csapat minden koncertje műfaji határokat feszegető zenei élmény és bohóctréfa egyszerre, valódi invenciózus muzsika, szatirikus humorral fűszerezve – április 2-i koncertjük az Opus Jazz Clubban szintén kihagyhatatlan csemegének ígérkezik!

Bár a Bartók Tavasz elsősorban névadójának kreativitását, alkotói szemléletét, szellemiségét kívánja megjeleníteni a legkülönbözőbb műfajokban, természetesen Bartók Béla művei sem hiányozhatnak a fesztivál programjából. A világhírű zeneszerzőnk által rögzített dallamok a mai napig meghatározóak a népművészet és a komolyzene területén, de a jazz és a világzene alkotói, előadói számára is folyamatos inspirációul szolgálnak. Bartókot ráadásul nem csupán a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi vidékek zenei világa is élénken foglalkoztatta, az észak-afrikai arab gyűjtés pedig kiemelkedően izgalmas anyag. Ebből merít a Tiszta forrás című különleges összművészeti produkció, amely mások mellett Guessous Mesi, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. A Magyar Zene Házában megvalósuló Bartók 1914 című est pedig a komponista utolsó nagy erdélyi gyűjtőútjának állít emléket: a koncert házigazda-zenekara a térség népzenéjével elmélyülten foglalkozó Magos Együttes, vendégeik pedig Erdélyből, a Bartók által is meglátogatott román falvakból érkező adatközlők és a Nyárád-menti székely települések zenéjét jól ismerő magyarpéterlaki zenészek, valamint Langer Ágnes és Fülei Balázs lesznek.

A komolyzenei különlegességekre vágyóknak a fiatal zongoraművész, Villányi Dániel koncertje ígér felejthetetlen pillanatokat: a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a weimari Liszt Ferenc Főiskolán és a tel-avivi Buchmann–Mehta Zeneművészeti Iskolában végzett kiváló muzsikus a Jénai Filharmonikus Zenekar szólistájaként Chemnitz, Weimar és Berlin koncerttermeiben is nagy sikert aratott, de játszott Bécsben, Salzburgban, Genfben, Zürichben és Brüsszelben is. A Bartók Tavaszon a Budapest Music Center színpadán Bartók és Prokofjev szonátaremekeit egy-egy Bach-szvittel párosítva adja elő. 

A Bartók Tavasz folyamatosan bővülő programjára, Branford Marsalis, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Jaimie Branch, Uri Caine, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjeire, a FrenÁk Társulat bemutatójára, Anthony Roth Costanzo áriakoncertjére, a Magyar Állami Népi Együttes premierjére, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra hangversenyére, a Batsheva Ensemble, a Recirquel és María Pagés előadásaira a jegyek már kaphatók.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseményeiről a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók, zenei listákért, kulisszatitkokért, cikkekért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál hivatalos blogjára.

Tovább az eredeti cikkre: Újabb fellépőket jelentett be a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek! 

Vélemény, hozzászólás?