Művészeti szenzáció: újabb Csontváry festményt kínál eladásra a Virág Judit Galéria

Művészeti szenzáció: újabb Csontváry festményt kínál eladásra a Virág Judit Galéria olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Bak, Rippl-Rónai és Taubert műveit is bemutatja a galéria az Art&Antique…

A teljes cikk itt olvasható:
Művészeti szenzáció: újabb Csontváry festményt kínál eladásra a Virág Judit Galéria

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Bak, Rippl-Rónai és Taubert műveit is bemutatja a galéria az Art&Antique vásáron

Igazi művészettörténeti szenzációval érkezik a Virág Judit Galéria és Aukciós ház az idei Art&Antique vásárra. Csontváry Kosztka Tivadar Pirosruhás gyermek című festménye régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol a kép. Az azonban biztos, hogy ellenállhatatlanul sugározza Csontváry egyedi stílusát. Március 3. és 6. között a nagyközönség nemcsak megnézheti, de meg is vásárolhatja a festményt.

Csontváry Kosztka Tivadar Pirosruhás gyermek című képe a művész 1994-es nemzetközi kiállítás-sorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből. A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, a festő 2009-es monográfiájának címlapján is ez a festmény szerepel. A sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak idehaza, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is elvarázsolta a kiállítások látogatóit.

A Virág Judit Galéria bő fél éven belül a harmadik Csontváry művet értékesíti. Decemberben a festőóriás Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indulva, minden rekordot megdöntve 460 millió forintért talált új tulajdonosra. A Hídon átvonuló társaság a galéria tavaly nyári private sale-jén szintén rekord áron kelt el.

„A Pirosruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket” – mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciós ház tulajdonosa. Kiemelte: a kép kitüntetett népszerűségét a túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. „A Pirosruhás gyermekből áradó szuggesztivitás Csontváry főműveinek markáns képi világát idézi, ellenállhatatlan energiával tolmácsolva a művész semmivel sem összetéveszthető eredetiségét” – tette hozzá Törő István.

Nem Csontváry festménye lesz az egyetlen, amellyel az idén 25 éves Virág Judit Galéria részt vesz az Art&Antique művészeti vásáron. Március 3-6. között többek között Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is feltűnnek a galéria standján a Bálnában.

Tovább az eredeti cikkre: Művészeti szenzáció: újabb Csontváry festményt kínál eladásra a Virág Judit Galéria

Vélemény, hozzászólás?