Új turistalátványosság épül Tatán

Új turistalátványosság épül Tatán olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új…

A teljes cikk itt olvasható:
Új turistalátványosság épül Tatán

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új turistalátványosság létrehozása a műemléki Jenő-malom helyreállításával és a volt Kristály fürdő átalakításával.

A malom épületében újra működik majd az eredeti minta szerint készült szerkezet, amelyen látványőrléseket lehet tartani, valamint egy interaktív kiállítás mutatja be a tatai malmok belső működését – olvasható az MTI beszámolójában.

 

A régi Kristály fürdő új funkciót kap, a határmenti együttműködési program pályázatának segítségével különböző malomszerkezetek működési elvének bemutatására játékos formában is lehetőség nyílik. A 475 millió forintból megvalósuló fejlesztés komplex élményt és több órás programot kínál majd nem csak a tataiaknak, hanem a Tatára látogatóknak, hasznosítva az önkormányzat tulajdonában álló, egyre romló állapotú ingatlanokat.

 

A 25 hektáros Angolparkot az Esterházy család birtokán angol mintára hozták létre 1783-ban. A területen 2007 óta több ütemben végeztek fejlesztéseket, csaknem egymilliárd forint értékben. Rendezvényközponttá alakították a délinövények teleltetésére épített, magántulajdonban lévő Pálmaházat. Városi beruházásban megújult a Kiskastély (Nyári-lak) és a szabadtéri színpad, korhű módon helyreállottak több épületet és a sétányokat – mondta el Michl József polgármester.

 

Az Angolpark építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

 

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

 

Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az olimpiai edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra.

 

A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak.

A Új turistalátványosság épül Tatán bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Új turistalátványosság épül Tatán

Vélemény, hozzászólás?