Új funkciókkal bővült a Google Utcakép

Új funkciókkal bővült a Google Utcakép olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Google Utcakép – akkor még elrugaszkodottnak tűnő – ötlete tizenöt…

A teljes cikk itt olvasható:
Új funkciókkal bővült a Google Utcakép

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Google Utcakép – akkor még elrugaszkodottnak tűnő – ötlete tizenöt évvel ezelőtt a Google társalapítója, Larry Page fejéből pattant ki, aki szeretett volna 360 fokos térképet készíteni a világról. Tizenöt évvel később az ötlete már nem is tűnik olyan hihetetlennek, sőt: ma már több mint 220 milliárd Utcakép felvétel rendelkezésünkre több mint 100 országból és területről, lehetővé téve, hogy teljes mértékben átélhessük ezeknek a helyeknek a varázsát, közvetlenül a telefonunkról vagy a számítógépünkről. Az Utcakép azonban nem csak a virtuális felfedezésben segít, hanem a Google Térkép fejlesztése szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a képek a legfrissebb információkat mutatják, megalapozva ezzel egy még teljesebb térkép kialakítását. Születésnapját ünnepelve a Google bemutatja az Utcakép újításait.

Az arab sivatagban egy teve hátán ülve vagy egy sarkvidéki hószánnal száguldva; a Google kreatívan használja az Utcakép felvételeit készítő kamerákat a képek rögzítéséhez. Ami ezekből a felvételekből is látszik, hogy a világ villámgyorsan változik, és az új kamera lesz az egyik módja annak, hogy a technológia lépést tartson ezzel a tempóval.

Az Utcakép felvételeit készítő autók és trekkerek mellett a Google egy új kamerát tesztel, hogy még több helyen készülhessenek jó minőségű felvételek. Ez az új kamera az összes olyan funkciót (teljesítmény, felbontás és feldolgozási képesség), ami egy autóban megtalálható, egy hordozható, nagyjából házimacska méretű kamerarendszerbe zsugorítja. A házimacskákkal ellentétben azonban ez a kamera készen áll arra, hogy távoli szigetekre vigyék vagy hegycsúcsokat másszanak meg vele.

Az Utcakép legújabb kamerája kék felső részével, két kameraobjektívvel, valamint szellőzőnyílásokkal ellátott fémes alsó részével.

Mit tud az új kamerarendszer?

A súlya kevesebb, mint 7 kg – ennek köszönhetően bárhová szállítható. Ez különösen akkor hasznos, amikor olyan helyeket térképeznek fel, mint az Amazonas dzsungele.

Rendkívül testre szabható. Korábban a Google-nek teljesen új kamerarendszereket kellett építenie minden alkalommal, amikor különböző típusú felvételeket akartak készíteni. Most azonban a moduláris kamera kiegészíthető olyan komponensekkel, mint a lidar szkenner, hogy még több hasznos részlet látható legyen: például sávjelzések vagy kátyúk. Ezek a szkennerek bármikor felszerelhetők és eltávolíthatók.

Bármilyen autóra ráfér. Az új kamera bármilyen tetőcsomagtartóval rendelkező járműre felszerelhető és közvetlenül egy mobil eszközről működtethető – nincs szükség speciális autóra vagy bonyolult képfeldolgozó berendezésre. Ez a rugalmasság megkönnyíti a felvételek készítését bármilyen táj vár feltérképezésre és lehetővé teszi a Google számára, hogy fenntarthatóbb autós flottát alakítson ki – például plug-in hibrideket vagy teljesen elektromos járműveket használjon. Az új kamerát a következő évben kezdi el bevezetni a Google különböző Google-színekben.

Még egyszerűbb időutazás a Google Utcakép segítségével

Az Utcakép a világ változásának megörökítéséről szól, és egyben a visszaemlékezés hatékony módja is. A mai naptól kezdve Androidon és iOS-en minden eddiginél könnyebben utazhatsz vissza az időben közvetlenül a telefonodról. Így működik:

Amikor az Utcakép szolgáltatásban böngészel, bárhova koppintasz a képen, megjelennek a helyről tárolt információk. Ezután koppints a „További dátumok megtekintése” lehetőségre, hogy megnézd az adott helyről közzétett felvételeket, egészen az Utcakép 2007-es indulásáig visszamenőleg. Ha az egyes években készült felvételeket böngészed, egy digitális időkapszulát láthatsz, amely megmutatja, hogyan változott az adott hely az elmúlt években.

Egy még hasznosabb és teljesebb Google Térkép

Az Utcakép kulcsfontosságú része a világ feltérképezésének. Így segítenek ebben a felvételek:

Az üzleti információk frissítései, amelyek tükrözik a változó világot. Az Utcakép felvételeket a Google mesterséges intelligenciával párosítva használja a Google Térkép frissítéséhez – például éppen megnyitott vállalkozások hozzáadásához, kedvenc éttermeink új nyitvatartási idejének megjelenítéséhez és a sebességkorlátozási információk frissítéséhez. Az elmúlt három évben a mesterséges intelligencia segítségével több mint 25 milliárd frissítést végeztek a Google Térképen, így biztosak lehetünk abban, hogy a megjelenített információk a lehető legfrissebbek és legaktuálisabbak.

Minden eddiginél egyszerűbb navigáció, bel- és kültéren egyaránt. Az Utcakép felvételei olyan népszerű funkciókat támogatnak, mint az Élő kép, amely lehetővé teszi, hogy a telefon kamerája segítségével a valós látképre helyezzük a navigációs utasításokat, így pillanatok alatt eljuthatunk az úti célunkhoz.

Az immerzív nézet segít mielőtt elindulsz. A számítógépes látásmód és a mesterséges intelligencia terén az elmúlt években elért fejlődésnek köszönhetően az Utcakép felvételek és légi felvételek milliárdjainak egybeolvasztásával a Google egy gazdag, digitális modellt hoz létre a világ különböző helyeiről. Az idén megjelenő immerzív nézettel könnyedén átléphetsz az utcák szintjére a Google Térképen, és akár egy üzlet belsejét is megnézheted, mintha csak éppen a környéken sétálnál.

A Új funkciókkal bővült a Google Utcakép bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Új funkciókkal bővült a Google Utcakép

Vélemény, hozzászólás?