Udvaros Dorottya: Beült az emberek agyába a Térkővágóőrs meg a Betononfüred

Udvaros Dorottya: Beült az emberek agyába a Térkővágóőrs meg a Betononfüred olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A természet rengeteget ad nekünk, és én ezt szeretném meghálálni valahogy…

A teljes cikk itt olvasható:
Udvaros Dorottya: Beült az emberek agyába a Térkővágóőrs meg a Betononfüred

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A természet rengeteget ad nekünk, és én ezt szeretném meghálálni valahogy – mondta el Udvaros Dorottya. A színművész mindennapjaiban is törekszik a környezettudatosságra, a Greenpeace-szel együttműködve pedig igyekszik minél több emberhez eljuttatni a fenntarthatósággal kapcsolatos üzeneteket.

Miért és mennyire fontos az Ön számára a fenntarthatóság és a környezetvédelem?

Az ötödik kerületben nőttem fel, és azt gondoltam, hogy az a világ közepe. Mégis, máig azok a legerősebb gyerekkori élményeim, amikor először voltam vidéken vendégségben, ahol tyúkok kapirgáltak a kertben, és fák, virágok vettek körül. Máig mélyen él bennem az ott megszületett érzés, hogy mennyi mindent ad nekünk a természet. Fontos, hogy minél többet gondolkozzunk azon, hogyan háláljuk meg mindezt, és hogyan vigyázzunk rá. Rettenetesen el tud sodorni minket az a sok fantasztikum, ami körülvesz, ami az emberi elme szüleménye. Ma már túlsúlyban van az, amit elveszünk a természetből, pedig egyensúlyban kellene lennie azzal, amit kapunk tőle. Emlékszem, egyszer Győr belvárosban sétáltam, és nem értettem, miért van bennem akkora nyugalom. Aztán rájöttem, hogy azért, mert nem égbenyúló épületek, hanem egyemeletes házak között sétálok. A környezetem iszonyatosan visszahat rám.

Mit tesz a mindennapokban a környezetéért?

Egyre inkább az az érzésem, hogy minden egyes nejlonzacskó, amit az ember nem fogad el a piacon, számít. Ezt nagyon sokan gondolják így, de nem feltétlenül gondolják így mindenhol. Üdvözlöm, hogy az iskolákban sok helyen nagy gondot fordítanak arra, hogy környezettudatos életre neveljék a gyerekeket. Ez óriási dolog, mert ők fognak rendet rakni, ők fogják remélhetőleg visszafordítani azokat a folyamatokat, amiket mi valahogy túlgondoltunk.

Milyen zöld kezdeményezéshez csatlakozott, milyen szervezetekkel működött együtt?

A Greenpeace-szel egyre szorosabb kapcsolatba kerülök. Először feliratkoztam a listájukra, és havi támogatójuk lettem. Aztán szerveztek egy online beszélgetést néhány művésztársammal és környezetvédő aktivistákkal, ami iszonyú érdekes és nagyon tanulságos volt. Sok kollégámnak az volt a véleménye, hogy nem tudunk eleget tenni a környezetünkért, hiszen sok dolog nálunk magasabb szinteken dől el – például egy gyár károsanyag-kibocsátása, vagy hogy egy kormány mennyire figyel oda a természeti kincseink védelmére. Sokan mondják azt, hogy nem számít, szelektíven gyűjtjük-e a szemetet, hiszen a végén úgyis egybeöntik az egészet. Azt éreztem, hogy fáj ezt hallani. Ekkor szövődött szorosabbra a kapcsolatom a Greenpeace-szel. De a Tízmillió fás csapattal is voltam már fát ültetni.

Nemrégen szerepelt egy figyelemfelkeltő videóban Litkai Gergellyel. Miért döntött úgy, hogy elkészíti ezt a felvételt?

Többször is voltam a Fertő-tónál helyi civil szervezetek meghívására, ahol a nemzeti parkban épül egy nagy beruházás, szálloda, hajókikötő, élményparkok, teniszpályák. Önmagában véve nagyszerű, hogy egy térség fejlődik és valami új készül, csak közben a természetvédő szervezetek elkezdtek felhívni a figyelmet arra, hogy nem biztos, hogy ennek a beruházásnak pont így kellene megvalósulnia, és hogyan kellene figyelni az ott meglévő természeti környezetre. Elkezdődött egy – mondjuk így, szépen fogalmazva – párbeszéd: a természetvédelmi szervezetek mondták a magukét, a beruházó pedig azt, hogy jól van ez így, ahogy van. Én azt gondolom, hogy a humorral nagyon sok embert meg lehet szólítani. Amikor tudósok beszélnek arról, hogy nem szabad lebetonozni a tópartot, mert baj lesz az élővilággal, akkor egy csomó ember megvonja a vállát. Mindegy, majd a természet korrigálja önmagát, viszont ott épül egy gyönyörű szálloda – gondolják. A humor szerintem nagyon nagy erő, és Litkai Gergőt egyébként is nagyon bírom. Jó, ha ezen a csatornán is megpróbálunk beszélni arról, hogy nem feltétlenül így kellene ennek a beruházásnak megvalósulnia.

Milyen eredményeket hozott eddig ez a videó?

A szűkebb és tágabb ismeretségi körömben egy csomó ember, akik addig egyáltalán nem figyeltek arra, hogy mi épül a Fertő-tónál, most egyszer csak azt mondták: láttuk a felvételt, de jó volt, és tényleg egy ekkora beruházást terveznek oda? Ebben a videóban rengeteg fontos adatot és tényt elsoroltunk a fertői beruházásról, de az biztos, hogy ami beült az emberek agyába és azóta is emlegetnek, az a Térkővágóőrs meg a Betononfüred.

Véleménye szerint mi a legnagyobb probléma a hazai környezetvédelem terén?

Magyarország gazdag vizekben, mégis iszonyatosan nagy probléma az, hogy milyen pazarlóan bánunk ezzel a természeti kinccsel.

Mennyire érzi tudatos vásárlónak magát?

Igyekszem. Nem egyszerű a dolog, odafigyelést, ráfordított időt és energiát igényel. De mindez kamatostul megtérül az életminőségemben, a közérzetemben, az egészségemben.

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező. Színésznőként lehet ebben is mértékletesnek lenni?

Nagyon is lehetséges. Már világsztárok is felhívják erre a figyelmet. Egy filmbemutatóra kölcsönözni is lehet fantasztikus ruhákat. Én például nagyon jónak tartanám, és vannak is kísérletek arra, hogy a színházi jelmeztárak egymás között cseréljenek. Amikor levesznek egy produkciót, egy csomó, jó állapotban lévő ruha megmarad, de egy új bemutatóra sem kell mindig vadonatúj ruhákat varratni. Először nézzünk körül a saját raktárunkban, és ha ott nem találnánk, akkor a többi színháznál próbálkozzunk.

A színházi közegben, televíziós forgatásokon mennyire lehet fenntarthatóan működni?

Nekem nagyon nagy fájdalmam, hogy egy forgatáson százszámra osztják a három decis PET palackos ásványvizeket. Ettől teljesen kétségbe vagyok esve. Szívem szerint a stábtagoknak névre szóló kulacsokat osztanék ki, elhelyeznék egy vízautomatát, és mindenki, feltölthetné a maga kulacsát. Szerintem nem lenne drágább, mint minden forgatásra odaszállítani százszámra a három decis PET palackokat. És ami még szomorú: én például ráírom a nevem a saját kis palackomra, de este a forgatás végén szintén százával maradnak a félig üres kis palackok, amikbe valaki beleivott, aztán letette és elfelejtette, melyik volt az övé, és végül a kukába kerül.

Népszerű színésznőként mennyire érzi feladatának, hogy a fenntarthatósággal, a környezetvédelemmel kapcsolatos dolgokra felhívja a figyelmet?

Van jó oldala is annak, hogy a szakmámból adódóan közéleti szereplő vagyok. Például az, hogy ha mi Litkai Gergővel készítünk egy ilyen videót, akkor egy picit odafigyelnek az emberek arra, hogy mint mond itt az Udvaros Dorottya. Én nem szoktam a saját véleményem unos-untig mondogatni. Rengeteg olyan műsor van, ahol megkérdezik, hogyan őrzöd meg a fiatalságod, hova jársz mozogni, hogyan sminkelsz. Biztos ez is sokakat érdekel, de nem erről szeretnék beszélni, mert kevésbé fontos dolognak tartom, viszont a környezetvédelemről nagyon szívesen beszélek.

Kalocsai Magdolna

A Udvaros Dorottya: Beült az emberek agyába a Térkővágóőrs meg a Betononfüred bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Udvaros Dorottya: Beült az emberek agyába a Térkővágóőrs meg a Betononfüred

Vélemény, hozzászólás?