Transtelexre vált a Transindex csapata

Transtelexre vált a Transindex csapata olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Megismétlődik az Index-Telex váltás 2020-as sztorija, miután tegnap felállt az erdélyi…

A teljes cikk itt olvasható:
Transtelexre vált a Transindex csapata

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Megismétlődik az Index-Telex váltás 2020-as sztorija, miután tegnap felállt az erdélyi Transindex teljes csapata, Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője ma már arról írt, hogy Transtelex néven folytatják majd, és szoros együttműködést terveznek a két szerkesztőség között.

Fotó forrása: Telex.hu

„Miután 2020 nyarán a Telex szerkesztőségének jó része kénytelen volt elhagyni előző újságját, miután főszerkesztőként engem az előző lapunktól elbocsátottak, miután Japántól Brazíliáig a nemzetközi sajtó is minket keresett a történtekkel kapcsolatban, az első nagyobb interjúmat az erdélyi Transindexnek adtam. Szimbolikus és tudatos döntés volt: a Transindex már pusztán a létezésével megtestesítette azokat az értékeket, amelyek a szerkesztőségünknek akkor is a legfontosabbak voltak, és most is a legfontosabbak: a sajtószabadságot, a véleményszabadságot, a pártatlanságot, a kíváncsiságot, és határon túli magyar újságként 1999 óta nap mint nap küzdött a „Ne hallgassunk!” elvéért” – fogalmaz a Telexen megjelent írásában Dull Szabolcs.

A cikkből kiderül az is, hogy a Telex az indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Transindexszel és több nemzetközi pályázatot nyertek együtt, és több olyan cikket is olvashattak, amelyet közösen írtak telexesek és transindexesek. Az erdélyi szerkesztőség tagjai már tavaly év végén jelezték az olvasóknak és a hazai kollégáknak is, hogy bajban vannak, veszélyben a működésük, és segítség nélkül aligha tudják folytatni. A teljes szerkesztőség felállásával egy 23 éves történet ért véget.

„A Transindex újságíróinak példamutató felállása után ugyanazt a felelősséget érezzük, mint 2020-ban, ezért belevágunk a Telex történetének következő, minden eddiginél nagyobb vállalkozásába: a felálló újságírókkal közösen szeretnénk elindítani a Transtelexet. Hisszük ugyanis, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben. Hogy kell Erdélyben is egy újság, amely csak tőled függ. Hogy kell egy híroldal, ahol nem a hatalom diktál. Hogy kell egy szabad lap erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről” – jelezte Dull Szabolcs.

A főszerkesztő írásából az is kiderül, hogy a Transtelex elindításhoz az olvasóik segítségét kérik azért, hogy elindulhasson a távozó Transzindexesek lapja a Transtelex.ro, amely az erdélyi magyar nyilvánosság meghatározó, megkerülhetetlen lapja lesz.

A Transtelexre vált a Transindex csapata bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Transtelexre vált a Transindex csapata

Vélemény, hozzászólás?