A szervdonáció világnapján szervátültetettek és orvosaik együtt futnak a SPAR Maratonon 

A szervdonáció világnapján szervátültetettek és orvosaik együtt futnak a SPAR Maratonon  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Október második szombatja 2005 óta a szervdonáció és transzplantáció európai és…

A teljes cikk itt olvasható:
A szervdonáció világnapján szervátültetettek és orvosaik együtt futnak a SPAR Maratonon 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Október második szombatja 2005 óta a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a Millió lépés az életért programhoz, és minél több mozgással, valamint esti gyertyagyújtással ünnepeljen velük. Október 8-án délelőtt a szervátültetettek és orvosaik együtt indulnak a SPAR Budapest Maraton Fesztivál futóversenyen. Az MSZSZ a tagegyesületekkel karöltve az ország számos pontján tart szabadtéri rendezvényeket, fáklyás felvonulásokat, és ott lesznek a kéktúrázás napján induló természetjáráson is.  

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a donáció és transzplantáció világnapjáról, amelynek kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás fontosságára. 

Berente Judit, az MSZSZ elnöke elmondta, hogy a világnapi rendezvények lehetőséget adnak arra is, hogy a szervátültetett emberek tiszteletüket és hálájukat fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek iránt. E nap alkalmat nyújt arra is, hogy köszönetet mondjanak a donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak. 

Dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója azt hangsúlyozta, mennyire fontos a egészségünk megőrzésében a rendszeres mozgás. „Erről szól a Millió lépés az életért 2.0 — A szív útja (www.milliolepes.hu) kihívásunk is, amelyhez már csaknem ötezren csatlakoztak. További aktív érdeklődőket is várunk! A millió lépés ingyenes applikáció letöltésével – amely  60-féle mozgástípust képes lépésekké alakítani – a kihívásban résztvevők megismerhetik a szív- és érrendszer működését, és megóvásának lehetőségét, miközben virtuálisan bejárják az Országos Kéktúra útvonalát.”

Már hagyománynak számít a szervátültetettek és orvosaik vegyes csapatainak részvétele a SPAR Budapest Maraton Fesztivál szombat délelőtti váltóversenyén, valamint délutáni indulásuk a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamán – tette hozzá dr. Grózli Csaba  

Az MSZSZ sátránál ott lesz Berente Judit MSZSZ-elnök, aki maga is veseátültetett és a 2020. év parasportolója, valamint dr. Hartyánszky István transzplantációs szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, továbbá számos orvos és szervátültetett, akik várják az érdeklődőket.

Debrecenben október 8-án délelőtt a „Donoraink emlékfájánál” lesz megemlékezés, Sümegen 17 órakor felavatják az Ismeretlen Donorok kopjafáját, onnan közös gyertyagyújtásra indulnak. Egerben, Szolnokon, Esztergomban és Szegeden fáklyagyújtással egybekötött emlékező sétát tartanak. Kiskunfélegyházán a Szervdonor Családokért Alapítvány idén harmadszor csatlakozik a világnaphoz, az „Ismert Donorok emlékműjénél” gyújtanak gyertyát.

(1.) Szervátültetettek és orvosaik csapata a tavalyi SPAR Budapest Maratonon (Fotó: MSZSZ)

(2.) A Millió lépés az életért program kihívói (Fotó: MSZSZ)

(3.) A tavalyi fáklyás felvonulás (Fotó: MSZSZ)

Tovább az eredeti cikkre: A szervdonáció világnapján szervátültetettek és orvosaik együtt futnak a SPAR Maratonon 

Vélemény, hozzászólás?