Tovább zöldített az IKEA

Tovább zöldített az IKEA olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az IKEA Magyarország ma bejelentette, hogy 60,1 százalékkal csökkentette a termelésből…

A teljes cikk itt olvasható:
Tovább zöldített az IKEA

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az IKEA Magyarország ma bejelentette, hogy 60,1 százalékkal csökkentette a termelésből származó élelmiszer-pazarlást, amivel 353 311 étkezésnek megfelelő ételmennyiséget spórolt meg és 607 tonna szén-dioxid kibocsátást került el az elmúlt négy évben.

A világszerte megtermelt és betakarított élelmiszerek körülbelül egyharmada kerül kidobásra, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolc-tíz százalékát teszi ki . Az IKEA 2017-ben tűzte ki azt a globális célt, hogy 50%-kal csökkenti a termelése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, az IKEA azon törekvésének részeként, hogy 2030-ra körkörössé és klímapozitívvá váljon. Az IKEA Magyarország 2018-ban indította el ezen kezdeményezését és 2021 végén érte el a 60,1%-os csökkentést.

A három magyarországi IKEA áruház évente több mint 7,2 millió embernek készít és szolgál fel ételt. A munkatársak tudatosságának fokozásával és a technológia kombinálásával lehetőség nyílt az élelmiszer-pazarlás problémájának kezelésére.

Ezen eredmény elérésének kulcsfontosságú tényezője a mesterséges intelligencia alkalmazása az Ingka és a Winnow Solutions partnersége révén, amelyet egy átfogó munkatársi képzési program egészít ki. A Winnow Vision AI eszköz ugyanazt a technológiát használja, mint az önvezető autók, méri és regisztrálja az IKEA éttermeiben, bisztróiban és a Svéd Finomságok Boltjában keletkezett élelmiszer-hulladékot szerte a világon. Az összegyűjtött adatok nagyobb rálátást biztosítanak az élelmiszerrel dolgozó munkatársaknak arról, hogy mit és miért dobnak ki, így megelőzhetik és csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást a konyhában.

Az Ingka Csoport további élelmiszerhulladék-csökkentési kezdeményezései közé tartozik:

• Too Good to Go partnerség

Az Ingka Csoport megállapodást kötött a Too Good to Go élelmiszer-pazarlás elleni alkalmazással, amely lehetővé teszi Belgium, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Svájc, Norvégia és az Egyesült Királyság vásárlói számára, hogy kedvezményes áron vásárolhassanak el nem adott élelmiszert az IKEA-tól.

• Élelmiszer-hulladékból energia

A hollandiai IKEA áruházban egy olyan anaerob komposztálót tesztelnek, amely az áruház étterméből és bisztrójából származó, elkerülhetetlenül hulladékká váló élelmiszer-maradékból biogázt nyer ki. Ezt a biogázt elektromos árammá alakítják, amelyet közvetlenül az áruházba vezetnek vissza, körkörös energiaáramlást létrehozva. A tesztüzem arra is megoldást keres, hogyan lehet az élelmiszer-hulladékból származó tápanyagokat szerves trágyává alakítani, amelyet növények termesztéséhez használhatnak fel.

A Tovább zöldített az IKEA bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Tovább zöldített az IKEA

Vélemény, hozzászólás?