Tovább terjed a járvány az európai országokban

koronavirus.gov.hu –

A Johns Hopkins Egyetem honlapján arról tájékoztatott, hogy kedd estére szerte a világon meghaladta a 398 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, miközben a halálesetek száma 17 457, a gyógyultaké pedig 103 334  volt.
Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.  
Spanyolországban több mint ötszázan veszítették életüket az elmúlt egy nap során koronavírus-fertőzés következtében. A hivatalos adatok szerint az eddig regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 6500-zal emelkedett keddre, és már meghaladta a 39 ezret. Közülük 22 ezer ember került kórházba, több mint 2600 beteget intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok száma 2686, míg a gyógyult pácienseké 3794. A fertőzöttek között 5400 egészségügyi dolgozó van.
Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó munka segítésére, és Londonban új, átmeneti járványkórház nyílik. Az előző 24 órában 87-tel 422-re emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában, a fertőzöttek száma 8077.
A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít további betegek áthelyezésére.  A járvány kezdete óta Franciaországban diagnosztizált 20 ezer betegből 9 ezren szorulnak kórházi ápolásra, és közülük több mint 2 ezren vannak intenzív osztályokon. A halálesetek száma 862.
Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében.     Németországban kedd este 31 370 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint, a halálesetek száma 133.
Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.
Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata. Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak. A laboratóriumokban 19 624 embert vizsgáltak meg.
Lengyelországban kedd délutánig 774 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal nőtt az ismert betegek száma. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek.
Romániában hétfő estétől életbe lépett a részleges éjszakai kijárási tilalom. Az országban kedd reggelre nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az utolsó (hétfőn délben) közzétett hivatalos adatok szerint az országban 576 személyt találtak fertőzöttnek.     Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma, de egyelőre nem léptetnek életbe új szigorításokat a kormányok.
Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19 betegséget. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. A kedden kiadott orosz hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495 főre nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak.
Ukrajnában egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg. Munkácson is megfertőződött egy nő, ő az első kárpátaljai eset, ezt hivatalosan nem erősítették meg.
Otthon maradt az iráni kormányzati alkalmazottak fele kedden a súlyosbodó a koronavírus-járvány miatt, zárva tartanak az iszlám legszentebb helyei az országban. Iránban eddig 23 049-en fertőződtek meg, és 1812-en vesztették életüket.
Egyiptomban kijárási tilalmat rendeltek el kedden a koronavírus-járvány fékezése végett.
Országos karantént rendeltek el kedd éjféltől az 1,3 milliárd lélekszámú Indiában, ahol az államok egyéni rendelkezései szerint már most is szünetel a tömegközlekedés, leálltak vasúti és légi járatok. Indiában 519 fertőzöttet és tíz halálesetet tartanak számon.
Jelentősen emelkedett – 402-ről 554-re – keddre virradóra az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek száma Dél-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szűrőteszteket szállít Ugandába, az etiópiai miniszterelnök pedig pénzügyi támogatásért fordult a G20 országcsoport kormányaihoz.  

MTI 2020. március 24.

A teljes cikk itt olvasható: koronavirus.gov.hu