Tovább emelkednek a lakásárak, nehéz helyzetben vannak a vevők

Tovább emelkednek a lakásárak, nehéz helyzetben vannak a vevők olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A KSH kiadta legfrissebb, keresetekről szóló gyorstájékoztatóját, amely szerint 2022 márciusában…

A teljes cikk itt olvasható:
Tovább emelkednek a lakásárak, nehéz helyzetben vannak a vevők

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A KSH kiadta legfrissebb, keresetekről szóló gyorstájékoztatóját, amely szerint 2022 márciusában a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete meghaladta a félmillió forintot, ami 17,5 százalékos emelkedést jelent. Hogy mire elég ez a mai emelkedő kamatkörnyezetben, folyamatosan dráguló árak mellett egy keresleti ingatlanpiacon? A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták.

A KSH legfrissebb, keresetekről szóló gyorstájékoztatója szerint 2022 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete meghaladta a félmillió forintot. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 340 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 352 200 forintot ért el, eszerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5%-kal emelkedett az előző azonos időszakához viszonyítva. Hogy mit is jelentenek ezek a számok, ha ingatlanvásárlás előtt állunk?

A Duna House Pénzügyek szakértői szerint 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és egy átlagos, 6,5%-os piaci kamattal kalkulálva, ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet vesszük alapul, egy kereső esetén, közel 6 millió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg 30 millió Ft-ot érő ingatlant is kaphatunk.

Amennyiben két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé a fejenként 352 200 Ft-os nettó jövedelmét, akkor a maximális terhelhetőséggel és a felvehető legmagasabb hitelösszeggel számolva, 14 millió forintos önerővel akár egy 70,625 millió Ft értékű ingatlanra is elegendő az átlagbér.

Azonban ne felejtsük el, hogy az átlagkereset a legjobban és a legrosszabbul fizetett ágazatok jövedelmének figyelembevételével magasabb értéket mutathat, mint ahogy azt a közvetlen környezetünkben tapasztalhatjuk, így érdemes megvizsgálni a fentieket a 2022. márciusi keresetek mediánértékének felhasználásával. A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el, amely 15,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 273 700 forint volt, 16,5%-kal felülmúlta az előző év márciusit – áll a KSH tájékoztatójában.

A fenti példákkal megegyező feltételekkel készített hitelkalkuláció szerint egy egykeresős háztartásban, 273 700 Ft-os nettó munkabér mellett 4,5 millió forintot meghaladó megtakarítással kell rendelkezni ahhoz, hogy egy 23 millió Ft-os otthont vásároljunk. A folyamatosan dráguló ingatlanárak mellett a Duna House adatai alapján ez az összeg a főváros belvárosi részein, 864 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral számolva egy 30 m2 alatti, téglaépítésű garzonra elegendő. Panellakást a pesti oldalon 642 ezer forintos négyzetméteráron kaphatunk a Duna House idei, első negyedéves adatai alapján, tehát 35 négyzetméteres otthonra elegendő ez a kereset.

Két keresővel már jobb a helyzet, 547 400 Ft-os nettó összkeresettel – feltételezve, hogy a pár nem rendelkezik sem áruhitellel, sem hitelkártyával vagy egyéb törleszteni valóval – maximum 328 440 Ft-ot vállalhatnak be hitelfizetésre havonta. Így 44 milliós felvett hitelösszeggel, valamint 11 milliós önerővel akár egy 55 milliós ingatlantranzakcióba is belevághatnak. Ha egyáltalán nem áll rendelkezésre megtakarítás, de a pár házas és gyermeket tervez, akkor érdemes felvenniük az év végéig még megigényelhető, 10 millió forintos, kamatmentes Babaváró támogatást, így lényegében önerő nélkül is lehetséges a lakásvásárlás. A maximálisan felvehető hitelösszeg a Babaváró majdani törlesztőrészletei miatt ugyan 38 millió forintra csökken, de a szükséges önerő mértéke így mindössze 9,5 millió Ft, tehát fél millió megmarad a támogatás összegéből, amelyet akár a közjegyzői díjra, akár új bútorokra is költhetünk. CSOK-kal kiegészítve, egy meglévő vagy vállalt gyermek esetén 600 ezer forinttal nő az összeg, amelyet az ingatlanvásárlásra fordíthatunk, így 48,1 milliós tervezett vételárral kezdhetjük mustrálni a kínálatot.

A vidéken letelepedők szerencsésebb helyzetben vannak, Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt egy tágas (140-180 m2) téglaépítésű családiházban tervezhetik a jövőjüket a fiatalok ezért az összegért. Míg a fővárosban, a budai oldalon már csak egy 53 négyzetméteres téglaotthonra vagy egy 2 négyzetméterrel nagyobb panelre futja a fenti keretből. A pesti oldalon, a belvárostól kívül eső területen egy 62 négyzetméteres téglalakást vagy egy 74 négyzetméteres panelt kaphatunk a pénzünkért.

A Tovább emelkednek a lakásárak, nehéz helyzetben vannak a vevők bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Tovább emelkednek a lakásárak, nehéz helyzetben vannak a vevők

Vélemény, hozzászólás?