Kassa közelebb, mint valaha – csodás látnivalók egy ugrásra

Kassa közelebb, mint valaha – csodás látnivalók egy ugrásra olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Már naponta több járatot is indít Kassára a MÁV, így könnyen…

A teljes cikk itt olvasható:
Kassa közelebb, mint valaha – csodás látnivalók egy ugrásra

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Már naponta több járatot is indít Kassára a MÁV, így könnyen elutazhatunk oda: bőven van is miért, hiszen a kassai régióban egymást érik a remek látnivalók!

A Gótikus Út (Gotická cesta) Egyesület 2007. november 11-én jött létre a rozsnyói műemlékvédelmi szakemberek és a rozsnyói Regionális Fejlesztési Ügynökség közötti többéves együttműködésének eredményeként. Az egyesület célja, hogy a Gótikus út Gömöri turisztikai útvonalán található kulturális emlékeket népszerűsítse. Annyiban könnyű dolguk van: az Európai Bizottság nemzetközi szakértői a környék több településén – így például Gecelfalván, Ochtinaban, Csetneken, Kövin, Karaszkón, Kiétén, Rimabányán, Rimabrézón, Hizsnyón, Gömörrákoson, Süveten és Pelsőcön – álló templomok falfestményeinek adott Európai Örökség címet, ami jelzi, nagyon is érdemes ezeket megtekinteni.

Gecelfalván, a régi bányásztelepülés központjában egy kisebb magaslaton áll a község középkori temploma. Csetnek templomát a 14. század második felében építették át háromhajóssá. A csetneki falképek több szempontból is érdekesek. Korábban lemeszelték a festményeket, és azokat 1908-1918 között tárta fel Gróh István, a budapesti Iparművészeti Főiskola tanára. Itt látható a híres „Csetneki Madonna” ábrázolás.

A környék falvai, templomai után irány Kassa, Márai Sándor városa. Itt született az író, és erre emlékkiállítás, szobor és emlékház is emlékeztet. Másféle élményeket ad a Lőcsei-ház, ahol Hostinec sörrel frissülhetünk fel, hogy a város megannyi látnivalóját felkeressük.

Kassán járva érdemes Gombaszögre is elkirándulni. Az itt található híres barlang az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel és a mennyezetről lefelé függő szalmacseppkövek teszik egyedülállóvá. A település híres még a Gömbaszögi táborról is, amely a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb nyári rendezvénye, egyszerre zenei fesztivál, szabadegyetem és társadalmi kerekasztal.

Fotó: unesconadosah.sk

Gombaszögön elkezdték feltárni az egykori pálos-kolostort: egy 7 méter magas falcsonk több száz éve hirdeti, hogy valamikor itt egyházi épület állt.

Szöveg: Urbán Györgyi

Tovább az eredeti cikkre: Kassa közelebb, mint valaha – csodás látnivalók egy ugrásra

Vélemény, hozzászólás?