Tizedik éve ünnepeljük a Nemzetközi Plazmaadó Hetet

Tizedik éve ünnepeljük a Nemzetközi Plazmaadó Hetet olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

október első hetében a plazmaadókra és a plazmaterápiákra irányul a figyelem…

A teljes cikk itt olvasható:
Tizedik éve ünnepeljük a Nemzetközi Plazmaadó Hetet

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • október első hetében a plazmaadókra és a plazmaterápiákra irányul a figyelem

Immár tíz éve, hogy október első hetében – idén október 3. és 7. között – tartják a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek célja, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a plazmaadás fontosságára, növelje a plazmaadók elismertségét és rávilágítson arra, hogy egyes betegségcsoportokban a plazmaalapú terápiák nélkülözhetetlenek. A Nemzetközi Plazmaadó Héten számos, a plazmaadásban és a plazmaalapú terápiákban aktív szereplő igyekszik minél több embert elérni az üzeneteivel, azzal a céllal, hogy növeljék az önkéntes plazmaadók számát. 

A vérplazma a vér mintegy 55%-át kitevő folyékony alkotóelem, amelynek 90%-a víz, 2%-a zsír és hormonok, 8%-a pedig fehérjékből áll. A plazmafehérjék igen értékesek a gyógyszeripar számára, létfontosságú gyógyszerek is készülnek belőlük. 

Magyarországon évente több ezer ember kezelése folyik plazmaalapú készítményekkel. “Vérplazmaalapú terápiákra és plazmából készült gyógyszerekre, termékekre számos helyzetben szükség van” – mondja Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. „Bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek esetén, mint például a hemofília, a primer immunhiány vagy a hepatitis B, folyamatos kezelésre van szükség a beteg túléléséhez és életminőségének biztosításához, de plazma szükséges a műtétek során használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. A balesetek, műtétek okán bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú készítményre van szüksége. Ezért létfontosságú a vérplazma folyamatos biztosítása.” 

A vérplazmában található több mint 120 féle fehérje közül sokat nem lehet mesterségesen előállítani, azok egyetlen forrását az önkéntes donorok jelentik. Ugyanakkor a vérplazmából készült gyógyszerek iránt folyamatosan nő az igény – ebben új alkalmazási területek felfedezése is szerepet játszik – , így évről évre egyre több plazmaadásra van szükség. Ezért is érdemel figyelmet a Nemzetközi Plazmaadó Hét fő célkitűzése, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a plazmaadás fontosságára. 

A vérplazmaadás a véradáshoz hasonló folyamat, de nem a teljes vért veszik le a donortól, hanem csak a plazmát. Az önkéntes donorok az erre kijelölt központokban adhatnak plazmát. 

„Közel áll hozzám az önkénteskedés, ezért sem volt nehéz döntés számomra, hogy plazmadonor legyek. Vérplazma-donorokat kerestek, a plazmának pedig nagy szerepe van a gyógyításban, az autoimmun betegséggel küzdő édesanyámnak is tudnak belőle hasznos gyógyszereket készíteni. Úgy gondoltam, hogy mindenképpen vállalom a tűszúrást, hogy anyukámnak segíthessek”– mondja Kósik Diána, a pécsi BioLife Király utcai központjának rendszeres donorja.

„Nagykorú, de hatvanévesnél nem idősebb egészséges emberek adhatnak plazmát. A donorok egészségének védelme prioritást élvez, ezért minden jelentkező orvosi szűrésen esik át, és a későbbiekben is, ha rendszeres donor válik valakiből, minden donáció előtt sor kerül bizonyos vizsgálatokra” – magyarázza Dr. Nyerges Judit. „Mivel a vér fontos összetevői azonnal visszakerülnek a donorhoz, egy egészséges ember számára nem megterhelő a plazmaadás, és a szervezet átlagosan 72 óra alatt pótolja a levett plazmát. Egy évben akár 45-ször is adhat plazmát egy donor.“

A BioLife, a világ egyik vezető plazmaközpont-hálózata 10 világszínvonalú plazmaközponttal rendelkezik Magyarországon, amelyek idén ősztől működnek BioLife név alatt. A márka októberben ünnepeli 20 éves fennállását annak, hogy az Egyesült Államokban és Ausztriában működő plazmaadó központokat a BioLife név alatt egyesítették. Egy másik jelentős mérföldkő volt az első plazmaadó központ megnyitása 1964-ben Bécsben. Azóta a BioLife plazmaadó központjaink száma 200 fölé emelkedett világszerte.

A BioLife Plazma Hungary anyavállalata, a Takeda az európai plazmaközpontokban gyűjtött vérplazmát a vállalat európai gyáraiban dolgozza fel életmentő terápiás készítményekké, és feldolgozott formában juttatja vissza az egyes országokba, így Magyarországra is. Az előállított vérplazmaalapú terápiák és több, a hemofília kezelésében alkalmazott gyógyszer is társadalombiztosítási támogatással érhető el magyar betegek számára.

A plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban illetve a BioLfe weboldalán kaphatnak részletes felvilágosítást. 

 www.teddmegmost.hu 

www.biolifeplasma.com www.takeda.com

Tovább az eredeti cikkre: Tizedik éve ünnepeljük a Nemzetközi Plazmaadó Hetet

Vélemény, hozzászólás?