Tinderen támadnak a kiberbűnözők

Tinderen támadnak a kiberbűnözők olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Sophos új elemzést tett közzé a CryptoRom nevű nemzetközi kriptovaluta-kereskedelmi…

A teljes cikk itt olvasható:
Tinderen támadnak a kiberbűnözők

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Sophos új elemzést tett közzé a CryptoRom nevű nemzetközi kriptovaluta-kereskedelmi átverésről, amely iPhone és Android felhasználókat céloz meg olyan népszerű társkereső appokon keresztül, mint például a Bumble vagy a Tinder.

Az anyag olyan első kézből származó, a csalás áldozatai által megosztott történeteken és információkon alapul, akik felvették a kapcsolatot a Sophosszal, miután megtekintették annak korábbi jelentéseit a CryptoRomról.

Az új kutatásban a Sophos arról számol be, hogy amikor az áldozatok megpróbálták kivenni a befektetéseiket az egyik hamis kereskedelmi rendszerből, a számláikat befagyasztották és több százezer dollárnyi hamis “nyereségadót” számítottak fel nekik a hozzáférés visszanyeréséért cserébe. A Sophos szerint a CryptoRom-művelet egyre jobban szervezett, egyre kifinomultabb és világszerte veszi célba az áldozatokat.

Növekvő költségek

A Sophos-szal megosztott egyik esetben egy áldozatnak 625 000 dollárt számoltak fel azért, hogy visszakaphassa a hozzáférést ahhoz 1 millió dollárhoz, amelyet egy hamis kripto-kereskedelmi rendszerbe fektetett be. A hamis rendszert olyasvalaki ajánlotta, akivel az áldozat egy online társkereső platformon találkozott. A társkeresős “barát” ezután azt állította, befektette a saját pénzének egy részét, hogy a közös részesedésüket 4 millió dollárra növelje. A csalók állítása szerint a befektetésük 3,13 millió dollár nyereséget hozott és 20 százalékos nyereségadót, avagy 625 000 dollárt kell fizetniük, ha pénzfelvétel céljából hozzá akarnak férni a számlájukhoz. Valójában azonban sem a társbefektetés, sem a nyereség nem volt valós és az online “barát” is az átverés része volt.

“A CryptoRom átverés egy romantika-központú pénzügyi csalás, amely szinte minden szakaszában nagymértékben támaszkodik a social engineering módszerekre,” mondta Jagadeesh Chandraiah, a Sophos senior fenyegetés-kutatója. “A csalók legitim társkereső oldalakon lévő hamis profilokon keresztül vonzzák a célpontokat, majd megpróbálják rávenni őket arra, hogy telepítsenek egy hamis kriptovaluta kereskedelmi appot és tegyenek befektetést. Az alkalmazások általában webklipként települnek és úgy tervezték őket, hogy nagyon hasonlítsanak a legális, megbízható appokhoz.

“Az átverés áldozatai szerint, akik korábbi cikkeink után kerestek meg bennünket, a 20 százalékos “nyereségadó” csak akkor kerül szóba, amikor megpróbálják kivenni a pénzüket vagy lezárni a számlát. Azoknak az áldozatoknak, akik nehezen tudják kifizetni az adót, felajánlanak egy kölcsönt. Még hamis webhelyek is léteznek, amelyek azt ígérik, hogy segítenek az embereknek visszaszerezni a pénzüket, ha átverték őket. Röviden: bármely utat is választják az egyre kétségbeesettebbé váló áldozatok, hogy megpróbálják visszaszerezni a pénzüket, a csalók már ott várják őket. Az áldozatok azt mondják, hogy egy életre szóló megtakarításaikat vagy nyugdíjalapjukat veszítették el az átverés következtében.”

A Sophos kutatása néhány olyan esetet is talált, amikor a CryptoRom operátorok közvetlenül WhatsApp és SMS üzeneteken keresztül vették fel a kapcsolatot a célpontokkal, valószínűleg lopott információk felhasználásával.

A Sophos kutatása a CryptoRom művelet új technikai vonatkozásait is részletezi. Például a Sophos szerint a csalók visszaélnek az Apple TestFlight funkciójával, amely lehetővé teszi az emberek korlátozott csoportja számára, hogy telepítsenek és kipróbáljanak egy új iOS appot és kevésbé szigorú Apple által végzett felülvizsgálati folyamaton menjenek keresztül. 2021-ben a Sophos kutatói megfigyelték, hogy a CryptoRom ugyanebből a célból visszaélt az iOS Super Signature-rel és az Apple vállalati programjával is.

A Sophos kutatói azt is megállapították, hogy a csalók által használt összes CryptoRommal kapcsolatos weboldal nagyon hasonló háttérstruktúrával, illetve tartalommal rendelkezik, és csak a márkanevek, ikonok és URL-ek különböznek egymástól. A Sophos véleménye szerint ez lehetővé teheti a csalók számára, hogy gyorsan módosítsák a csaláshoz használt weboldalakat, amikor az egyiket észlelik és leállítják.

“Mélységesen aggasztó, hogy az emberek továbbra is bedőlnek ezeknek a bűnözői cselszövéseknek, különösen azért, mert a külföldi tranzakciók és a szabályozás nélküli kriptovaluta piacok azt jelentik, hogy az áldozatok nem kapnak jogi védelmet az általuk befektetett pénzre,” mondta Chandraiah. “Ez egy iparági probléma, amely nem szűnik meg. Olyan kollektív válaszlépésekre van szükségünk, amelyek magukban foglalják a kriptovaluta tranzakciók nyomon követését, a felhasználók figyelmeztetését ezekről a csalásokról, illetve az ilyen átveréseket lehetővé tévő hamis profilok gyors észlelését és törlését.”

A Tinderen támadnak a kiberbűnözők bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Tinderen támadnak a kiberbűnözők

Vélemény, hozzászólás?