Nemzeti Színház: Test és lélek energiái – Bakkhánsnők

Nemzeti Színház: Test és lélek energiái – Bakkhánsnők olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Május 14-re tervezzük a Bakkhánsnők bemutatóját a Nemzeti Színházban. A darabot…

A teljes cikk itt olvasható:
Nemzeti Színház: Test és lélek energiái – Bakkhánsnők

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Május 14-re tervezzük a Bakkhánsnők bemutatóját a Nemzeti Színházban. A darabot a világszerte ismert rendező, a görög Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra. Az Attisz Színház alapítója több évtizeddel ezelőtt dolgozta ki különleges módszerét, amit számos színházi akadémián tanítanak a világban. Ezt alkalmazza most is. A magyar színészeket munkatársa, az Attisz Színház művésze, Szávasz Sztrúmbosz készíti fel Terzopulosz módszeréből. Vele beszélgettünk.

Terzopulosz már az első csapatával, 1965-ben is a Bakkhánsnőket rendezte. Ez a munkája szülte meg a nevével fémjelzett módszert is. Terzopulosz azt vallja, hogy a tragédiában nem léteznek karakterek, ahogy a drámai színházban. A szereplők kapcsolatát vizsgálva mélyebbre kell ásnunk. De ehhez a drámai színház módszerei nem elegendők. Pusztán az érzelmekre hagyatkozva a színész nem tud teljes mértékben összekapcsolódni az anyaggal. 

Az ókori görög színházban Dionüszosz a színház istene. A mitológiában a bor istenének mondják, de ő ennél sokkal több. Mi, a színházban, a sokszoros átalakulás isteneként tekintünk rá. Láthatjuk a darabban is: egyszer férfi, egyszer nő, egyszer isten, egyszer állat, egyszer ember. Folyamatos átalakulása a legmélyebb ösztönök felszabadításával, mozgósításával lehetséges. Ezek ott vannak minden egyes emberben, de mélyen elfojtva. Therzopulosz módszere segít megismerni, felszínre hozni, irányítani ezeket az energiákat. Lényegében egy sajátos felfogás a testről – összegezte a színész. 

A mű alapállapota a „bakkhánsság” maga, ami egy eksztatikus állapot. És nem csak ehhez a konkrét műhöz köthető, a színháznak is ez az alapja. 

A legfontosabb tényező az energia. Sokszor beszélnek a színházban energiáról, de ezt gyakran csak az izomerőre értik. Pedig sokkal többről van szó, értelmi és érzelmi energiáról is. Therzopulosz módszere mindezt egyszerre segít mozgósítani. A napi feladat a rekeszizommal való munka, érzékeink finomítása. A Test, – mondja Therzopulosz – így, nagy kezdőbetűvel, sokkal többet jelent, mint fizikai testet. Magába foglalja az érzékeket, érzéseket, fantáziát, ösztönöket. De mindez a helyes rekeszi lélegzésből indul ki – fogalmaz a görög színész. Attól kezdve, hogy belépünk az energia világába, a testünk meglágyul, felélénkül, élettel lesz tele, megerősödik. De egyszersmind lágyabbá is válik – eltűnnek a gátak, az értelmi- és izomellenállások. Megérkezünk egy – mondhatjuk így – pszichoszomatikus energiamezőbe. 

Ezt a kifejezést is sokszor félreértelmezik. Miközben ez egy nagyon konkrét dolog. Arról van szó, hogy az ember egész léte, a teste, a lelke, minden összekapcsolódik. Terzopulosz módszere tehát egy ilyen összetett, pszichoszomatikus munkafolyamatot jelent, ami független a próbáktól és az előadástól, ezzel külön kell dolgozni. Persze a tréningeken megteremtett alapokat felhasználjuk a színpadon. Ez egy befektetés, amelynek az eredménye remélhetően látszik majd az előadás minőségében.

Sokfelé mutattuk már be ezt a módszert, sokféle reakciót ismerünk. A színészek, akikkel most dolgozom, igazán nagyszerűen teljesítenek. Jól fogadták a tanítást és komoly fejlődésen mentek keresztül.

https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/bakkhansnok

Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Tovább az eredeti cikkre: Nemzeti Színház: Test és lélek energiái – Bakkhánsnők

Vélemény, hozzászólás?