Villanyautók nagy utazásokhoz? A VW szerint ez nem a jövő, hanem a jelen

Villanyautók nagy utazásokhoz? A VW szerint ez nem a jövő, hanem a jelen olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Gyorsak, szépek és környezetkímélők az elektromos autók, csak épp a legtöbbször…

A teljes cikk itt olvasható:
Villanyautók nagy utazásokhoz? A VW szerint ez nem a jövő, hanem a jelen

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Gyorsak, szépek és környezetkímélők az elektromos autók, csak épp a legtöbbször lassan tölthetők, hatótávjuk pedig túl kicsi. A Volkswagen viszont most az ígéri, új modelljeik miatt már szinte nem kell kompromisszumot kötni.

SUV coupé modellel bővül a Volkswagen tisztán elektromos meghajtású ID. portfóliója, Magyarországon is megjelent az ID.5 és az összkerékhajtású, sportosabb kivitel, az ID.5 GTX. A coupé formával a modell nemcsak az elektromos kínálatot szélesíti, hanem egy új piaci szegmensbe is bevezeti a Volkswagen márkát.

Az ID.5 már az új, 3.0-ás ID. szoftvergenerációval érhető el, mely lehetővé teszi a felhőből történő, „over-the-air” frissítést, azaz azt a szolgáltatást, hogy bizonyos szoftverfrissítéseket otthon, szervizbe látogatás nélkül is elvégezhetnek az ID.5 tulajdonosok. Ez pedig nem csupán kényelmi szempontból fontos, hanem azért is jelentős, mert a Volkswagen így egy lépéssel közelebb került azon „ACCELERATE” stratégiájában megfogalmazott víziójához, miszerint szoftverorientált mobilitási szolgáltatóvá válik a jövőben.

Az ID. szoftver legújabb generációja a töltéssel kapcsolatban is számos előnnyel jár. Egyenáramú töltőhöz csatlakozva, az ID.5 a 77 kWh-s akkumulátorral, akár 135 kWh maximális kapacitással is képes tölteni, így akár kilenc perc töltési időt takaríthat meg az előző verzióhoz képest. Ez azt jelenti, hogy az ID.5 29 perc alatt, az ID.5 GTX pedig 36 perc alatt töltődik fel a következő 390, illetve 320 kilométerre.

Az ID.5 hátsókerékmeghajtással kerül a konfigurátorba és egy elektromotor hajtja, míg a kétmotoros összkerékhajtású ID.5 GTX-et az első és a hátsó tengelyre szerelt egy-egy e-motor lendít mozgásba. Minden ID.5 motorváltozatot egy nagyméretű, nagy hatótávolságú akkumulátor lát el energiával. A hatótávolság az ID.5 esetében akár az 520 kilométert, míg az ID.5 GTX esetében a 490 kilométert is elérheti. A kedvező légellenálláshoz a szélesre nyíló, aerodinamikus formájú csomagtérajtóba integrált spoiler is hozzájárul, sőt, a jármű elején az elektromosan vezérelt hűtőnyílások is csak akkor nyílnak ki, amikor szükség van rájuk, így mindig optimális a légáramlás.

A Volkswagen az ID.5 és ID.5 GTX modellekkel teljesen új piaci szegmensbe lép be, folytatja az ACCELERATE stratégiában meghatározott elektromos offenzívát. A márka várakozása szerint 2030-ra az Európában értékesített Volkswagen modellek legalább 70 százaléka tisztán elektromos meghajtású jármű lesz – ez több, mint egymillió járművet jelent. Az új ID.5 hazánkban bruttó 20 915 630 Ft-os induló ártól érhető el, míg az ID.5 GTX alapára bruttó 23 666 450 Ft-tól indul.

Tovább az eredeti cikkre: Villanyautók nagy utazásokhoz? A VW szerint ez nem a jövő, hanem a jelen

Vélemény, hozzászólás?