Tennünk kell valamit, hogy egészségesebbek legyenek a magyarok

Tennünk kell valamit, hogy egészségesebbek legyenek a magyarok olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

AIPM: ebben segíthetnek az innovatív terápiák Számos fontos egészségügyi mutató alapján…

A teljes cikk itt olvasható:
Tennünk kell valamit, hogy egészségesebbek legyenek a magyarok

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • AIPM: ebben segíthetnek az innovatív terápiák

Számos fontos egészségügyi mutató alapján Magyarország le van maradva az uniós átlagtól. A 65 éves korban várható élettartam a magyar nőknél közel 18 év, a férfiaknál viszont 14 év, miközben az uniós átlag 17 és 21 év – derül ki az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) által rendezett konferencián. A Magyarországon várható élettartam is négy és fél évvel elmarad az uniós átlagtól. A szükségszerű fejlődésben segíthetnek az innovatív gyógyszergyártók, amelyek kulcsszerepet kaptak a koronavírus-járvány kezelésében és az egészséges „jövőbiztos” társadalom elérésében is megkerülhetetlenek. Ugyanakkor a gazdasági környezet egyelőre meglehetősen nehéz a teljes gyógyszeripar, így az innovatív gyógyszergyártók számára is. Kulcsfontosságú a teljes gyógyszeripar terheinek csökkentése annak érdekében, hogy a gyártás, a fejlesztés, a generikus gyógyszereken keresztül a költségcsökkentés, az innovatív gyógyszereken keresztül pedig a legújabb terápiákhoz való hozzáférés együttesen biztosítható legyen. Egy kiszámítható, tervezhető gazdasági környezetben 100 forintra vetítve további 85 forint hozzáadott értéket előállító innovatív gyógyszergyártók még nagyobb szerepet játszhatnak a gazdaság fejlődésében, az egészségesebb társadalom kialakításában. 

A világot sokkoló koronavírus-járvány kezelésében kulcsszerepet vállaltak az úgynevezett innovatív gyógyszergyártók, amelyek a legmodernebb készítményeket, terápiákat fejlesztik, biztosítják világszerte. Ez meglehetősen drága műfaj, de elengedhetetlen a „jövőbiztos társadalomhoz”, a gazdasági súlya pedig megkérdőjelezhetetlen akár magyar, akár nemzetközi szinten – egyebek mellett erről volt szó az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) által szervezett budapesti konferencia első napján, csütörtökön. 

Gyengék a magyar adatok

„A szervezet célja, hogy az innovatív terápiák, gyógyszerek eljussanak a betegekhez, egészségügyi intézményekhez, a megfelelő állami finanszírozás mellett. Erre azért is van szükség, mert Magyarország több fontos egészségügyi mutatót nézve is le van maradva. A 65 éves korban várható élettartam Magyarországon a nőknél közel 18 év, a férfiaknál 14 év, szemben a 17 és 21 éves uniós átlaggal. A várható élettartam Magyarországon – 2022-ben – 76,2 év volt, ami négy és fél évvel elmaradt az uniós átlagszinttől. Ráadásul az úgynevezett megelőzhető halálesetek száma az Európai Unió országait tekintve a legmagasabbak között van” – mondta Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója idézve egyebek mellett a szervezet és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatait. 

Hol helyezkednek el a gyógyszercégek a magyar gazdaságon belül? 

A konferencián ismertettek több – az IQVIA, a Századvég és a Healthware által készített – felmérést, kutatást és elemzést, amelyek a magyar gazdaságon belül helyezték el a gyógyszeripart és az innovatív fejlesztésekkel foglalkozó gyógyszeripari szereplőket. A 2022-es adatokon alapuló becslés alapján 1800 milliárd forint értéket képvisel az iparág egyebek között a költségvetési, beruházási, kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve. 

Beszédes, hogy az innovatív gyógyszeripari vállalatok 100 forint hozzáadott értékre vetítve további 85 forint hozzáadott értéket generálnak. Munkaerőpiaci szempontból is jelentős szereplők, mivel a gyógyszercégek által létesített 10 munkahely további 9 állás létrejöttéhez vagy megtartásához járul hozzá. 

Az is kiderül a makrogazdasági adatokból, hogy bár jelentősen nőtt az egészségügyi kiadások nominális összege az elmúlt években, a GDP-hez mérten csökkenés vagy stagnálás látható, ami kedvezőtlen tendencia. A magyar gyógyszeripar, ezen belül az innovatív gyógyszergyártóknak kihívást jelent a magyarországi gazdasági környezet, ezen belül az adóztatás. „Örülünk annak, hogy a kormányzati döntéshozók is látják, mennyire fontos szerepe van a gyógyszerszektornak” – emelte ki Szalóki Katalin. Az AIPM tagjai bíznak abban, hogy a szektort sújtó extraprofit-rendeletben meghatározott adók mihamarabb kivezetésre kerülnek, ami mozgásteret adhat majd az érintett vállalatoknak.
Európa lemaradt

Az is kiderült az AIPM-konferencia nemzetközi szekciójában, ahol Nathalie Moll, az EFPIA Igazgatója is előadott, hogy Európa lemaradásba került az elmúlt időszakban. Korábban a kontinens volt a világ gyógyszertára, de mára veszített a jelentőségéből. Ez részben azzal is magyarázható, hogy Európa 25 százalékot bukott a globális fejlesztések területén. A soron következő magyar uniós elnökség során az egyik kiemelt téma lesz az Európában és Magyarországon is az egyik legtöbb halálozásért felelős szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása. A prevenció mellett a szűrések, a kezelés, az innováció és a rehabilitáció is kulcskérdés ezen a területen. 

Gyorsaság és „jövőbiztonság” 

Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerben a generikus készítmények révén felszabaduló források utat nyitnak az újabb innovatív készítményeknek. Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerhez fel kell gyorsítani a gyógyszerek befogadási folyamatát, több szempont alapján kell dönteni egy-egy készítményről, nem kizárólag a pénzügyi szempontokat kell figyelembe venni, hogy a legmegfelelőbb – korszerű – terápiák válhassanak elérhetővé a betegek számára. 

A konferencia első napján a legtöbb előadó kiemelte, hogy tervezhető, kiszámítható gazdasági, adózási környezetet szeretne a teljes gyógyszeripar, ennek eredményeként sokkal nagyobb mértékben tudnának hozzájárulni a fejlődéshez. 

Tovább az eredeti cikkre: Tennünk kell valamit, hogy egészségesebbek legyenek a magyarok

Vélemény, hozzászólás?