Telítettek-e még a televíziós reklámidők?

Telítettek-e még a televíziós reklámidők? olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Ügynökségi vezetőket kérdeztünk arról, hogy idén enyhült-e a televíziós reklámidők elmúlt…

A teljes cikk itt olvasható:
Telítettek-e még a televíziós reklámidők?

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Ügynökségi vezetőket kérdeztünk arról, hogy idén enyhült-e a televíziós reklámidők elmúlt években tapasztalat telítettsége. Nagyjából egységes volt a véleményük ebben a kérdésben.

A szakemberek nyilatkoztak arról is, mennyire indult jól 2022-es év a reklámpiacon és ezt felülírhatja-e a háborús helyzet. Utóbbiakról a Marketing & Média friss lapszámában olvashatják el az ügynökségi véleményeket.

Gulyás János
Wavemaker Hungary, ügyvezető igazgató
A korábbi években sokszor problémát jelentett a televíziós reklámidők telítetté válása. Viszont miután mindkét nagy sales house komolyan hozzányúlt az idei szezonális indexekhez, ezért azt a tervezett hatást elérték, hogy a teljesítések most sokkal jobban állnak. A magasabb árak miatt (még növekvő kereslet mellett is) stabilan ki tudták a tévék szolgálni az ügyfeleket az elmúlt időszakban.

Szabó Edina
OMG Hungary, ügyvezető igazgató
Az első negyedévben a megnövekedett piaci kereslet mellett enyhült valamelyest a televíziók telítettsége, de még mindig nagyon magas szinten, 80 százalék felett van az átlagos piaci sell-out arány. Elsősorban ez a január-februári tévénézéssel töltött idő emelkedésének köszönhető, ami március hónapban stagnált, így összességében az első negyedév 2-3 százalékos plusszal zárt 2021-hez képest. Az eladott reklámperc-állomány a piacon 5-6 százalékos csökkenést mutat, ami rövidebb reklámblokkokat, kevésbé zsúfolt környezetet jelent.

Faludi Péter
Havas Media Group, ügyvezető igazgató
Az első 3 hónap rating teljesülései alapján elmondható, hogy a szezonindexek megemelése mindkét sales house esetében olyan mértékű átlag CPP növekedéssel járt, amely már képes volt egyensúlyba hozni a keresletet az elérhető GRP mennyiséggel. Tehát enyhült a telítettségi probléma, de az igazi főpróba a szeptember-decemberi időszak lesz. Persze csak akkor, ha nem csökkenek drasztikusan a költések a kialakult helyzet miatt.

Mező László
MediaCom Hungary, ügyvezető igazgató
A szezonárak emelkedése pozitívan hatott a kampányok teljesülésére. Jelenleg mindkét sales house jó hatásfokkal szállítja a megrendeléseket. A Market Index használatára – az RTL esetében – sem került még sor. Mivel a szezonindex emelés egyenlően érinti a hirdetőket, így a share of voice értékekbe sem szól bele, ezért szerintem pozitív hatása van a piacra.

Hidvégi Krisztina
Lounge Group, médiaigazgató
A televízió stabil helyzete megkérdőjelezhetetlen, emiatt továbbra is magas a hirdetői kereslet. Ezt látjuk a tévénézésre fordított percekből, még mindig naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltöttünk televíziónézéssel, amelyre naponta átlagosan 35,6 percnyi reklámnézés jutott 2021-ben. A televízió reklámpiaci szerepét illetően mind a hirdetők, mind az ügynökségi szakemberek elismerik, hogy a televízióreklám költséghatékony tud lenni és a reach és awareness építő képessége kimagasló. Érthető, ha jelenleg a szakma és a fogyasztók szerint is túl sok a reklám. 2021-ben a vizsgált magyar nyelvű csatornákon a megjelent tévéreklámok száma, közel 15,8 millió, a korábbi évek tükrében rekord mennyiséget jelent. Gyakorlatilag sok esetben mi is tapasztaltuk, hogy megteltek a reklámblokkok, elfogyott az inventory több csatornánál.

Sokan azt is gondolják, hogy olyan hirdetők is reklámoznak a tévében, akiknek talán ez nem lenne indokolt, ám én azt is gondolom, hogy sok olyan hirdetési hullám van a piacon, amelyet túlfűt az adott médium hype-ja, trendje, „divat jellege”. Sok esetben ilyenek az online hirdetési piacon a globális platformokon lecsapódó óriási hirdetési mennyiségek is.

Ha ez így maradna, úgy a reklámblokkok hossza egyre zavaróbbá válna, ez figyelemcsökkenést indukál, ami gyorsítja a lineáris televízióktól való elfordulás folyamatát, vagy csökkentheti a hirdetések hatékonyságát. Ám már elindult egy áremelési folyamat, amely gyors megoldást jelent a jelenlegi túltelítettségre.

A Telítettek-e még a televíziós reklámidők? bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Telítettek-e még a televíziós reklámidők?

Vélemény, hozzászólás?