Hetedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat

Hetedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Elindította a fesztiválszezont a 7. Petőfi Zenei Díjátadó. Idén kilenc kategóriában…

A teljes cikk itt olvasható:
Hetedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Elindította a fesztiválszezont a 7. Petőfi Zenei Díjátadó. Idén kilenc kategóriában ismerték el a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő előadóművészeit és alkotásait, többet a Petőfi-bicentenárium jegyében. Az élő showműsorban extra produkcióval lépett fel az A38 Hajó színpadán Horányi Juli és Takács Nikolas, Oláh Ibolya, a Mini együttes, Pápai Joci, valamint a Zaporozsec.

Hivatalosan is megnyitotta a nyári fesztiválszezont a 7. Petőfi Zenei Díj gálaműsora. A nagyszabású eseményen kilenc kategóriában adták át a rangos szakmai elismeréseket a hazai könnyűzenei élet meghatározó alkotóinak. Az estét a műfaji sokszínűség jellemezte: a díjátadó kitüntetettjei és a show zenei fellépői esetében is. A Petőfi 200 emlékév alkalmából extra produkcióval is készült a közmédia, Takács Nikolas Horányi Julival adta elő A Dal 2023-ban debütált Hazámban című duettet. A műsorban megemlékeztek az áprilisban elhunyt Máté Péter-díjas zenészről, Török Ádámról, a Mini együttes alapító-frontemberéről. Oláh Ibolyától A Dal 2022 nyereménylemezének címadó dalát, a Gyere közelebbet akusztikus változatban hallhatta a közönség és a Duna dalversenyének kétszeres győztese, Pápai Joci, valamint a korábbi versenyzője, a Zaporozsec is színpadra állt.

Az „Év női előadója” elismerést Tóth Gabi nyerte el. Az énekesnő a februári Petőfi Zenei Díj – Az Életmű gálán az Omega híres slágerét, a Gyöngyhajú lányt adta elő, a Kossuth-díjas dalszövegíró, Adamis Anna életműdíja előtt tisztelegve. A fellépés különlegességeként a zenekar néhai frontemberével, Kóbor Jánossal virtuális duettben állhatott színpadra.

Az „Év férfi előadója” elismerést Csík János vehette át. A Kossuth- és Prima Primissima díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese öt évvel ezelőtt kezdte meg együttműködését a kecskeméti Mezzo zenekarral. A népzenei- és jazz motívumokat ötvöző formáció, a Csík János és a Mezzo koncertjeivel itthon és a határon túl egyaránt sikeresen népszerűsítik a sajátos zenei fúziót.

Az „Év zenekara” elismerést az Ismerős Arcok kaptaA Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett együttes jellegzetes, magával ragadó hangzást és egyedi gondolatokat kínál a közönségnek. Dalaikban megjelenik nemzetünk sorsa, a hazaszeretet, a családi egység, kulturális értékeink megóvásának fontossága. Az idei Nemzeti Összetartozás Napján a Duna a tematikus műsorfolyamát 2022-es lemezbemutató koncertjükkel zárta

Az „Év koncertje 2023” címmel a Petőfi 200 – Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra közös koncertjét ismerték el. Korábban még soha nem hallott formában, áthangszerelve hangoztak el az ismert Petőfi-művek Roby Lakatos, Pál István Szalonna és Bandája, Oláh Ibolya és az Antares zenekar vendégszereplésével. A produkcióval ünnepelte a Duna a Petőfi-bicentenáriumot. 

Az „Év zenei eseménye 2023” kategóriában a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadást díjazták. A darabban prózai szövegek és könnyűzenei versfeldolgozások hangoznak el DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, a Romengo, a 4S Street, az Aurevoir., Trap kapitány és a THA SHUDRAS, a The Biebers és az Irie Maffia énekesnője, Sena tolmácsolásában. A Petőfi Sándor életét megelevenítő, főként középiskolásoknak szóló produkciót a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezte, szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.

Szarka Tamás Állnak az órák című dala két kategóriában is nyertes lettAz „Év televíziós felvétele 2023” díjat Nagy István rendező és Szepesi Dávid operatőr kapta a Kossuth-díjas előadóművész békét hirdető lírai hangvételű szerzeményéhez készített videóklipért. A Wolf Katival közös duettet az „Év zenei felvétele 2023” kategóriában is díjaztákA közmédia által készített klip országos tévépremierként debütált februárban a Dunán. 

Az „Év hangszeres előadója 2023” elismerést hazánk egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, Sárik Péter vehette át. A Sárik Péter Trió alapítója önálló szerzeményei mellett rendszeresen adja elő Bartók és Beethoven saját maga által jazzre áthangszerelt műveit. Az eMeRTon- és Artisjus-díjas zeneszerző a Bartók Rádió kezdeményezésében megvalósult Magyar Jazz Hete műsorfolyamban, az M5 JazzÜnnep című kulturális showműsorának egyik házigazdája volt.

Már április vége óta nem titok: a Titán Éjféli járat című slágere lett az „Év dala 2023” kategória díjazottja. A Dal 2023 nyertes produkcióját egy tragikus szerelmi történet ihlette. Az idén 20 éves erdélyi együttes a nemzeti dalválasztó győzteseként Az Év Dala 2023, valamint a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2023” elismerés mellett tízmillió forintos pénzjutalmat is nyert zenei produkciója fejlesztésére.

 

A Petőfi Zenei Díjátadó gálát élőben közvetítette a Duna mellett a Petőfi TV és a Petőfi Rádió is, a showműsor emlékezetes pillanatai a petofilive.hu oldalon nézhetők újra.

Fotókredit: MTI/Hegedüs Róbert

Tovább az eredeti cikkre: Hetedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat

Vélemény, hozzászólás?