Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat

Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A tavaszi nagytakarítással gyakran együtt jár gardróbunk rendezése és a rég…

A teljes cikk itt olvasható:
Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A tavaszi nagytakarítással gyakran együtt jár gardróbunk rendezése és a rég nem használt, feleslegessé vált ruháink kiválogatása is. Több lehetőségünk is van, amikor a szelektált ruháink és cipőink sorsáról döntünk: az egyik alternatíva lehet például – a jó, hordható állapotú holmik esetében – a rászorulók részére történő adományozás. Ha ezt az utat választjuk, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk, mielőtt belevágunk. Az LG szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelnünk, hogy az adományozás igazán hasznos lehessen. 

A szervezetek tehermentesítése

Mivel a karitatív szervezeteknek jelentős költségeket jelentenek például a ruhák válogatásával, rakodásával, raktározásával, szállításával vagy éppen a munkatársak foglalkoztatásával kapcsolatos kiadások, ezért érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, amivel megkönnyíthetjük a munkájukat. A ruháink, cipőink válogatása során gondoljuk át, hogy melyik darabok lehetnek hasznosak azoknak, akik azokat később megkapják. Szintén fontos, hogy hordható, használható, jó állapotú darabokat válogassunk ki, hiszen az adományozás nem lomtalanítás.

Nézzünk szét a környezetünkben

Érdemes minden esetben felvenni a kapcsolatot egy kiválasztott szervezettel, hogy kiderüljön, tudnak-e egyáltalán ruhaadományt fogadni. Még ezt megelőzően nézzünk szét saját környezetünkben, közvetett vagy közvetlen ismerősi körünkben, hogy van-e olyan, akinek szüksége lehet hasonló támogatásra. Ennek előnye, hogy így a folyamatban nincs szükség köztes szervezetre, amely válogatja, raktározza és szállítja a ruhákat, így több kapacitásuk maradhat más adományokkal foglalkozni, ráadásul az adományozott ruháink is azonnal megfelelő helyre kerülhetnek. 

Ha egy nagyszabású gardróbfrissítés után nagyobb adag ruhát adományoznánk, érdemes nem és életkor szerint szétválogatnunk a darabokat, ezzel is megkönnyítve az önkéntesek munkáját. További szortírozási szempont, hogy a karitatív szervezetek sokszor csak az éppen aktuális évszakban viselhető ruhákat tudják befogadni, mert így nem kell hosszú ideig raktározniuk a darabokat

Tiszta és jó állapotú ruhákat adjunk

Mivel a szervezeteknek nincs lehetőségük a ruhák és cipők javíttatására, tisztítására, fontos, hogy olyan darabokat adományozzunk, amik tiszták és hibátlanok, egyszóval azonnal hordhatóak. Mielőtt tehát átadjuk a szervezetnek vagy közvetlenül a rászorulóknak, fontos, hogy alaposan mossuk, és lehetőleg vasaljuk is ki a ruhákat, vagyis hozzuk olyan állapotba, mintha mi készülnénk felvenni. 

A mosás előtt ellenőrizzük a ruhák címkéit és válasszuk a nekik megfelelő programot és az ajánlott hőmérsékletet, a folyamat végeztével pedig figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk sokáig a ruhákat a gép dobjában, mert meggyűrődhetnek az anyagok. Ezután szárítsuk meg a darabokat – ha van lehetőségünk, a gyors és alapos eredmény érdekében, érdemes ehhez szárítógépet használnunk. 

A tisztítás hatékonyabb lehet, ha a mosógépünk rendelkezik ún. gőzfunkcióval – ezt például az LG készülékeinek nevében a „Steam” megnevezés jelöli. Az LG gőzmosógépei bőrbarát technológiát használnak, így vízgőz segítségével, vegyszermentesen tisztítják meg ruháinkat a szennyeződésektől és allergénektől – ez pedig különösen hasznos lehet abban az esetben is, ha plüssállatokat tisztítanánk és adományoznánk. 

Tovább az eredeti cikkre: Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat

Vélemény, hozzászólás?