Tavasz a szabadban és a fesztiválokon – hétvégi programajánló

Tavasz a szabadban és a fesztiválokon – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Lesz kajaktúra Soroksáron, országszerte indul a népművészeti műhelyek hete, nevezhetünk családi…

A teljes cikk itt olvasható:
Tavasz a szabadban és a fesztiválokon – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Lesz kajaktúra Soroksáron, országszerte indul a népművészeti műhelyek hete, nevezhetünk családi futóversenyre és startol a szentendrei tavaszi fesztivál a hétvégén.

Kajaktúra: ébred a soroksári Duna!

„Sokan nem gondolnák, de ilyenkor már el kezdenek a madarak párba állni. A hattyúk és más vízi madarak szorgosan építik a fészkeiket. És ha szerencsések vagyunk, a déli napsütés már néhány teknőst is előcsal a téli álmából. Most megláthatjuk, hogy a hódok milyen munkát végeztek a télen.” – Így invitálnak szombati kalandtúrára a soroksári Dunára a Kajakszafari.hu szervezői.

Mint írják, a túrához szükséges összes felszerelést biztosítják. Indulás a Molnár-szigetről. A túrán lehet a rövidebb 7 és hosszabb 12 kilométeres távot is választani. A túra családbarát, kisebb-nagyobb gyerekkel is könnyen teljesíthető.

A népművészeti műhelyek hete

Egy héten át több mint negyven település népművészeti műhelyei nyílnak meg a látogatók előtt, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hete részeként az érdeklődők szombat és április 3. között országszerte megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nemzetközi rendezvényhez csatlakozva kilencedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak többek között Nyíregyházán, Nádudvaron, Zircen, valamint Zalaszombatfán. A programokra a gyerekeket és felnőtteket is várják – olvasható a közleményben.

Mint írják, a sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják egyebek mellett a különböző tájegységek hímzéseit, a vertcsipke- és szűrrátétkészítést, a nemezelést, a bőrművességet, a kékfestést, a gyöngyékszer-készítést, valamint a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományt, a tojásírást és tojáspatkolást. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A rendezvényt a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. Bővebb információk az eseményről a www.ahazak.hu, valamint a www.nesz.hu weboldalakon találhatók.

Vivicittá – Több mint tízezer résztvevőt várnak a hétvégi futófesztiválra

Több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők a hétvégi 37. Telekom Vivicittá futófesztiválra, a tavasz legnagyobb szabadidősport-eseményén kiemelt szerep jut a az ukrajnai háború menekültjeit segítő adománygyűjtésnek.

Kocsis Árpád, a szervező BSI ügyvezető-versenyigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legnépszerűbb versenyszámra, a félmaratonra, 4500-en neveztek már be. Örömmel számolt be arról, hogy újraindult a futóturizmus, 72 országból 1350 futó jelezte érkezését, köztük háromszázan Szerbiából.

Fenyvesi Zoltán, a SUHANJ! Alapítvány munkatársa kiemelte: 12 éve dolgoznak azon, hogy megosszák a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társaikkal, hogy erőt adjanak azoknak, akiknek szükségük van támogatásra. Szombaton 13:45 órakor tartják a SUHANJ! Futamot, amelynek keretében épek és fogyatékkal élők együtt kocoghatnak.

A futófesztivál szombaton 13:15 órakor a 940 méteres Telekom Vivicittá Családi Futással kezdődik a margitszigeti víztorony közelében, a Schulek Frigyes sétányon. Vasárnap 9 órakor rajtol a félmaraton, 12:30-kor a 10 km-es verseny, majd zárásként, 14:30-kor a 7 km-es Telekom Midicittá.

Színes programkínálattal tér vissza a szentendrei tavaszi fesztivál

Két év kihagyás után újra megrendezik a Szentendrei Tavaszi Fesztivált március 25. és április 10. között. A színházi előadások között található a Tüskevár színpadra varázsolt, modernizált változata a Fórum Színház előadásában; A hűtlenség ára című krimi-vígjáték Pikali Gerdával, Nagy Sándorral és Németh Kristóffal; a L’art pour l’art Trió Csirkebefőtt című előadása, a Spinoza Színház Herzl című darabja Makranczi Zalánnal, Gyabronka Józseffel és Hajdú László Lászlóval. A színházi előadások között különleges helyet foglal el a PanoDráma előadása, a Kár, hogy rák, amelyben a Szentendrei Teátrum koprodukciós partner – mondta el Lőrinczy György.

A zenei kínálatban található László Boldizsár és Nánási Helga estje Opera-szerelem címmel, Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell lírai dalestje Zabolátlan lovaim címmel. A Kubinyi Júlia Autentico formáció népzenei koncertje mellett olyan sajátos és egyedi produkcióval is találkozhat a közönség, mint a Dalok a bolhapiacról. A műfaji skatulyákba nem besorolható előadás az Aranyakkord, a Győri Balett és a Karzat Színház közös produkciója, a Quimby együttes frontemberével, Kiss Tibivel a színpadon – hívta fel a figyelmet Lőrinczy György.

A táncszínházi kínálatban a Duna Művészegyüttes nagy sikerű Magyar Táncképek című előadása mellett kortárs táncelőadással is találkozhat a közönség Táncnovellák címmel. A gyerekeket a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely marionettjátéka várja, amelyben Jancsi és Juliska történetét gondolták újra, “álomba csomagolva”. A produkcióknak a városháza, a könyvtár, a Dunaparti Művelődési Ház, a MANK Galéria, a P’Art Mozi és a szentendrei Szamos Marcipán Cukrászda ad otthont. A fesztivál pénteken a KV Társulat és a Trafó közös előadásával, a Médeiával nyit, valamint Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt koncertjével, ahol a sztárvendég Molnár Levente lesz. A programokról a https://szentendreiteatrum.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

 

Tovább az eredeti cikkre: Tavasz a szabadban és a fesztiválokon – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?