Tavak, gépek, koncertek – hétvégi programajánló

Tavak, gépek, koncertek – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ideális lesz ez a hétvége az öreg járművek szerelmeseinek, hiszen jön…

A teljes cikk itt olvasható:
Tavak, gépek, koncertek – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ideális lesz ez a hétvége az öreg járművek szerelmeseinek, hiszen jön a Repülőtér éjszakája az Aeroparkban és veterán autós nap lesz az Északi Járműjavítóban. Debrecenben Mozart A varázsfuvola című operájával nyit a Ünnepi Játékok programsorozat. A Tisza-tónál pedig a Magyar Tavak Fesztiválján a komolyzenét és az aktív kikapcsolódást kombinálják.

Vasárnap kezdődik a Debreceni Ünnepi Játékok programsorozata

Vasárnap kezdődik a Debreceni Ünnepi Játékok programsorozata, amelynek nyitóeseményeként Mozart A varázsfuvola című operáját mutatják be Gemza Péter rendezésében a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

Az augusztus 15-ig tartó programsorozat eseményeinek a Nagyerdei Szabadtéri Színpad mellett a Kossuth tér, valamint új helyszínként a Csokonai Irodalmi Labor ad helyet. Az immár második alkalommal megvalósuló fesztivál ebben az évben összművészeti programsorozattá alakul, az operán, a színházon és a zenén túl zenés irodalmi és dokumentumfilm-estekkel és gyermekelőadással is várják a közönséget – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a 16 napos fesztivál középpontjában továbbra is a zene, a színház és az opera áll, emellett operaénekesek számára bel canto mesterkurzust is szerveznek.

Jön a Repülőtér éjszakája: izgalmas repülős programok az Aeropark repülőmúzeumban

Az este, amikor a repülős múlt, jelen és jövő találkozik a ferihegyi repülőmúzeumban. Különleges repülőtéri járművekkel és oldtimerekkel, üzemelő pilótafülkékkel, hajtóműindításokkal, nosztalgiarepülésekkel, mesélő pilótákkal, pályaválasztási foglalkozásokkal, repülős talkshow-val, éjszakai reptérlátogatásokkal várja a látogatókat július 30-án az Aeropark, ahol a rendezvény alkalmából egy nem hétköznapinak számító Schweizer helikopter is a tiszteletét teszi.

A repülés és a repülőtér mind a mai napig sokak számára egy misztikus világ. Ennek kulisszái mögé enged betekintést ezen a hétvégén az Aeropark repülőmúzeum és számos partnere. A nagyszabású programon a szervezők megmutatják, mi minden szükséges ahhoz, milyen folyamatok zajlanak a háttérben, hogy egy 180 férőhelyes repülőgép két út között mindössze 30 percet töltsön a földön, és időben induljon a következő járatra.

Fotók: Aeropark

A Repülőtér éjszakája az idei évben számos új elemmel bővül. Két pilótaiskola is kitelepül a repülőmúzeumba: a Tréner Kft. és a Cavok Aviation szakemberei azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt a leendő pilóták, egyáltalán milyen karrier vár azokra, akik ezzel a hivatással kacérkodnak. Külön standdal fogadja a vendégeket a Hungarocontrol, ahol a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatnak be mindenkit, és abba, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki a radar előtt ülve egyszerre több utasszállítónak ad utasításokat. Akit pedig a mai modern repülőgépek javítása, ápolása érdekel, vagy mérnöki pályára készül, látogasson el az Aeroplex of Central Europe gördülő kiállítására, ahol a ferihegyi karbantartó vállalat munkájából kaphat ízelítőt.

Immár hagyomány, hogy az Aeropark idei nagyrendezvényein egy-egy helikopter is landol a történelmi repülőgépek között. Míg július elején, a Kéklámpás Találkozón egy rendőrségi és egy mentőhelikopter tette tiszteletét, ezen a szombaton délután háromtól egészen napnyugtáig egy Schweizer 300-as gép vendégeskedik a kiállítóhely közepén.

A repülőtéri oldtimerek mellett láthatóak lesznek azok a monstrumok, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatos téli üzemét biztosítják, óriási hómarókat, hótolókat nézhetnek meg testközelből a program résztvevői. Mellettük két jégtelenítő jármű is beköltözik erre az estére a repülőmúzeumba. A szakemberek azt is megmutatják, hogyan történik a hideg, csapadékos téli hajnalokon az utasszállítók alapos jégtelenítése felszállás előtt.

Ahogy leszáll az est, életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói, akik több kiállított gépen ismét átforgatják a hajtóműveket, beindítják a legendás „kukacbombázó” helikopter, a Kamov 26-os motorját.

Emellett folyamatosan zajlanak a tematikus séták, gurulnak a repülőtéri oldtimer autók, kipróbálhatók a múzeum repülőgépszimulátorai, és különleges hangulatú nosztalgiarepülésre viszi az érdeklődőket a világ egyetlen üzemképes Li-2-es repülőgépe.

Az este vendége lesz Mónus Ferenc kapitány, aki 50 év alatt 25 ezer órát töltött a levegőben, és nem régiben jelent meg könyve „És mégis pilóta lettem” címmel. A repülésrajongók találkozhatnak Hajdu Gergellyel, aki a világ egyik legmodernebb repülőgépén, a Boeing 787 Dreamlineren dolgozik, Antal Lajos pedig arról mesél a talkshow-n, hogy milyen kalandok várták a müncheni repülőtér betonján.

Veterán autós nap az Északi Járműjavítóban

Veterán autók és motorok, egy repülőgép és egész napos programok várják az érdeklődőket a Veteránok az Északiban elnevezésű veterán autós napon szombaton Budapesten, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

A Közlekedési Múzeum szervezésében megvalósuló eseményen Mercedesek, BMW-k, régi Skodák, Volvók, de a mindenki által ismert Trabantok és Wartburgok is láthatóak lesznek egy eredeti, 1958-ban készült Rubik R-22SV Super Futár C típusú repülőgép mellett, amelynek tervezője idősebb Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának édesapja volt – olvasható a múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közönség megtekintheti a Volt egyszer egy Északi. a történet folytatódik című időszaki kiállítás különleges járműveit is, köztük a Ford T-modellt, a GAZ-12 ZIM-et, többféle Ikarust vagy a “Szellem” becenévre keresztelt mozdonyt, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.

A múzeum gyűjteményéből most először állítanak ki egy olyan különleges Pannónia T8-as motorkerékpárt, amely 1964-ben kifejezetten külföldi piacra készült, az Egyesült Államokba történő exportját követően pedig soha nem értékesítették, így mindössze 150 mérföldet futott.

Lesznek interaktív tárlatvezetések az egykori ipari csarnokban, a Közlekedési Múzeum kiállításában, egy bunkertúra keretében pedig a járműjavító egykori hidegháborús óvóhelyét fedezheti fel a közönség.

A nap során előadást tartanak az Óbudai Egyetem veterán gépjármű-restaurátor szakának munkatársai, a gyerekek retro tűzoltóautóval vívhatnak vízipisztolyos csatát, de lesz rajzverseny és egyedi tetoválások is. A program a Volt egyszer egy Északi. a történet folytatódik című kiállításra váltott jeggyel látogatható – áll a közleményben.

Magyar Tavak Fesztiválja három napon át a Tisza-tónál

A Magyar Tavak Fesztiválja legrégebbi helyszínén, a Tisza-tónál péntektől vasárnapig várják a természet, a sport és a kultúra kedvelőit – közölték a szervezők közleményben az MTI-vel.

Pénteken gálaesttel kezdődik a program a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Közreműködik mások mellett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Iván Szandra, Tóth Vera, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence, ifj. Balogh Ferenc Hidden Kingdom című előadásával. A műsorvezető Csete Bea lesz.

A második napon, július 30-án, szombaton a Tisza-tó körül kerékpározással, azaz a Tour D’Operával folytatódik a fesztivál, minden partmenti településen komolyzenei koncerttel várják a fesztiválozókat.

A rajt a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban lesz, ahol a Füredi Fúvósok és a helyi mazsorettesek kívánnak jó utat a résztvevőknek. Poroszlón Porkoláb Gyöngyi és vendégének beszélgetésével indul a túra, Sarudon a Talamba Ütős Együttes és Horgas Eszter fuvolaművész közös előadására várják a résztvevőket, Dinnyésháton pedig Schöck Atala és a Melodika Project tagjai lépnek színpadra.

Az ebéd a kiskörei hallépcső melletti Lépcső Bisztrónál lesz, miközben Jász András, Iván Szandra és Horváth Márk előadását hallgathatják a résztvevők. Ebéd után az abádszalóki strandon Lőrincz Judit operaénekes, Molnár Nikolett, Barabás Botond és Dósa Mátyás színművészek műsorát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kíséri. A következő megállónál, Tiszaderzsen szintén a Szimfonikus Zenekarral lép fel Homonnay Zsolt és Polyák Lilla.

Tiszaszőlősön lesz Szűcs Antal Gábor gitáros és Gál Péter hegedűművész közös produkcióját lehet meghallgatni, a tiszafüredi Kormorán Kikötőben a Szolnoki Légierő Zenekar és a New Step Fitnesz előadását tekintheti meg a közönség. A kerékpáros napra jegyet váltók az Urbán Verbunk táncprodukciójára is ellátogathat a Morotva Kerékpáros Pihenőparkba.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én, vasárnap reggel a családi napon először a futásé, majd a csónakázásé lesz a főszerep. Az Operun örömfutásra a gyermekeket egy kilométeres, míg a felnőtteket tíz kilométeres távon várják a szervezők. A futáshoz a ritmust a Band of Streets muzsikája adja. A futással egy időben kezdődik a főzőverseny, a zenét a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar biztosítja, miközben a Tiszafüredi mazsorettek és a Dalma Dance Mazsorett- és Tánccsoport lép fel. A családi napot színesíti Debreczeni Dóra DD FIT bemutatója, Benjamin Britten Noé Bárkája című gyerekoperája és a Budapest Ragtime Band koncertje. A főzőverseny eredményhirdetése után az Alma Zenekar muzsikál.

Vasárnap délelőtt fut ki a Hotel Balneum kikötőjéből a Boat D’Opera. Idén Tiszafüred környékét lehet bejárni csónakkal. A program során fellép Bábel Klára hárfaművész, Kalmus Felicián csellóművész, St. Martin, Herczku Ágnes és a Banda, illetve Vadkerti Imre előadóművész.

A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Debreczeni Ildikó. A Magyar Tavak Fesztiválja június végén a Velencei-tónál kezdődött, a Tisza-tavi helyszínt követően pedig augusztus végén a Balatonnál debütál.

Tovább az eredeti cikkre: Tavak, gépek, koncertek – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?