Tanácsadók segítik a Lakmusz csapatát

Tanácsadók segítik a Lakmusz csapatát olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Magyar és nemzetközi médiaszereplők és szakértők segítik a Lakmusz tényellenőrző szerkesztőségének…

A teljes cikk itt olvasható:
Tanácsadók segítik a Lakmusz csapatát

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Magyar és nemzetközi médiaszereplők és szakértők segítik a Lakmusz tényellenőrző szerkesztőségének munkáját. Az Európai Bizottság álhírek és dezinformáció-ellenes stratégiájának részeként 2020-ban pályázatot írt ki a dezinformációval kapcsolatos kutatások, valamint különböző tényellenőrző tevékenységek támogatására. Ezen a pályázaton indult és nyert a francia AFP hírügynökség által vezetett konzorcium, amely a Magyar Jeti Zrt. és a Media Universalis Alapítvány részvételével működik.

A 15 hónapos, a European Digital Media Observatory (EDMO) keretrendszerében indított pilot projekt fő céljai között szerepel magyar tényellenőrző oldal létrehozása, az AFP nemzetközi és – a 444-et és a Qubitot is kiadó – Magyar Jeti Zrt. magyarországi tapasztalatainak felhasználásával. Emellett az álhírekkel és dezinformációval kapcsolatos tudományos kutatás, illetve a tudatos médiafogyasztást ösztönző programok elindítása is a célok között van.

A tényellenőrző weboldal egy hónappal ezelőtt, 2022 januárjában indult Lakmusz néven. Az elmúlt egy hónapban több mint negyven cikk jelent meg az oldalon.

Annak érdekében, hogy minél magasabb színvonalú legyen a munka, a Lakmuszt létrehozó konzorcium most Tanácsadói testületet állít fel. Hazai és nemzetközi szinten elismert, vezető szakértők és médiaszereplők vállaltak ebben szerepet, akik széles körben szerzett tapasztalatukkal, rendszeres tanácsaikkal és a mögöttük álló szervezetek tudásával érdemben segíteni tudják a kiadványt, valamint az álhírek és dezinformáció elleni fellépés valamennyi területét. A tanácsadói testület rendszeresen értékeli majd a Lakmusz és a konzorcium elvégzett munkáját és további fejlődési lehetőségeit.

A Tanácsadó testület tagjai:

Gergely Márton, a HVG hetilap főszerkesztője
Joanna Krawczyk, a Gazeta Wyborcza Foundation elnöke
Josef Trappel, a Salzburgi Egyetem professzora és a Kommunikációs Tanulmányok Tanszék vezetője
Kapronczay Stefánia, a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója
Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója
Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője
Marius Dragomir, a CEU Center for Media, Data and Society igazgatója
Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója
Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke

A Tanácsadók segítik a Lakmusz csapatát bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Tanácsadók segítik a Lakmusz csapatát

Vélemény, hozzászólás?