Biztonságos kapcsolat: hogyan védjük meg digitális adatainkat Valentin-napon és azt követően

Biztonságos kapcsolat: hogyan védjük meg digitális adatainkat Valentin-napon és azt követően olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az online megosztott adatok mennyisége folyamatosan növekszik. Különösen igaz ez az…

A teljes cikk itt olvasható:
Biztonságos kapcsolat: hogyan védjük meg digitális adatainkat Valentin-napon és azt követően

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az online megosztott adatok mennyisége folyamatosan növekszik. Különösen igaz ez az online randizás esetében, kiváltképpen akkor, ha a társkeresés során a kapcsolat kialakítása érdekében a magánéletünkbe is betekintést kell engednünk. A nagymértékű információmegosztás következtében több felhasználó is esett már áldozatul különféle digitális veszélyeknek, például a doxolásnak, ami a személyes adatok gyűjtését és nyilvános közzétételét jelenti. Az idei Valentin-nap előtt a Kaspersky a csalási tevékenységek felerősödését figyelte meg, ezért az online társkereső alkalmazások és weboldalak felhasználóit adataik és a digitális magánszféra védelmére ösztönzi. 

Az elmúlt években robbanásszerű növekedés volt megfigyelhető a társkereső alkalmazások használatában. A Tinderen 2020. márciusában egyetlen nap alatt három milliárdos rekordot ért el a húzások száma, míg az OkCupidon állítólag éves szinten 91 millió kapcsolat létrejöttét számolták meg. Egy új Kaspersky tanulmányból azonban kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele (55%-a) tart attól, hogy zaklatni fogja valaki, akit online ismert meg, minden hatodik randiapp-használó pedig esett már doxolás áldozatául. 

Sok fent említett alkalmazás most már arra kéri a felhasználókat, hogy a fiókjukat közösségi oldalakon keresztül regisztrálják, ami így automatikusan kitölti a profilt, olyan fotókkal és személyes adatokkal együtt, mint a munkahely vagy a tanulmányok helyszíne. Ezek az adatok megkönnyítik a potenciális doxolók számára, hogy megtalálják a felhasználókat online, és információkat tudjanak meg róluk.

A randiapp-profilokban tárolt adatok rendkívül érzékenyek, és igen kívánatosak a csalók számára. Ez a tény tovább erősítette a személyes adatok védelme iránti igényt, melynek eredményeképpen a randiappok biztonságosabbak lettek. A Kaspersky tanulmánya szerint az öt legnépszerűbb társkereső alkalmazás továbbfejlesztette a titkosítási protokollját, és elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a felhasználói adatok védelmére. Az adatok biztonságban tartása érdekében a fenti alkalmazások fizetős verziókat vezettek be, amelyek lehetővé teszik többek között azt, hogy a felhasználók manuálisan adják meg a tartózkodási helyüket vagy elhomályosítsák a fotókat.

A probléma azonban nem mindig a nyilvánosan elérhető személyes adatokkal kapcsolatos. A Kaspersky minden évben a csalási tevékenységek intenzívebbé válását figyeli meg Valentin-nap tájékán, és ez idén sincs másképp. A kiberbűnözők már nemcsak a népszerű randiappokat imitálva gyűjtik be az áldozatok személyes adatait, hanem olyan e-maileket is elkezdtek terjeszteni, melyekben társat kereső nőknek adják ki magukat. Ehhez a következő módszert használják: olyan e-maileket küldenek, amelyek egy társkereső weboldal profilját utánzó adathalász oldal linkjét tartalmazzák, ahol arra kérik az embereket, hogy töltsenek ki egy űrlapot, ahol a jövendőbeli partnerrel kapcsolatos személyes preferenciáikat kell megadniuk. Végül pedig a banki hitelesítő adataik megadására kérik a felhasználókat. Mondani sem kell, hogy ezzel kicsalják az áldozat adatait és a pénzét, és persze nem kap lehetőséget arra sem, hogy új embereket ismerjen meg.

Egy adathalász weboldalra irányító linket tartalmazó e-mail

„A társkereső alkalmazások a lehetőségek végtelen tárházát nyitják meg a párt keresők számára. Azonban a csalók és a zaklatók az online tárolt összes információt összeszedhetik. Mindezek mellett a kiberbűnözők nem restek ezen csatornákat pénzügyi nyerészkedés céljából is kihasználni. A jó hír az, hogy a társkereső appok pozitív irányba haladnak, és egyre biztonságosabb kapcsolatteremtést tesznek lehetővé a felhasználók számára. Azonban bármennyire is kellemesek néha ezek az interakciók, nagyon fontos az óvatosság, hiszen bármilyen jártasnak is hisszük magunkat az online világban, mindig akadnak módszerek a digitális biztonság növelésére. Ezeket alkalmazva nyugodtan beszélgethetünk azzal a tudattal, hogy a személyes adataink biztonságban vannak” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kasperky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Az online társkereséshez való biztonságtudatosabb hozzáállás szükségessége még aktuálisabbá válik Valentin-nap környékén, amikor nagyobb számú felhasználó próbál randiappok és weboldalak segítségével partnert találni. A kockázatok ellensúlyozására a Kaspersky részletesen ismerteti azokat a lépéseket, amelyek betartásával az emberek biztonságosan élvezhetik az online társkeresést, most és a jövőben is:

  • Ne kapcsolja össze az Instagram-fiókját (vagy más közösségi oldalon nyitott fiókját) a randiappos profiljával, mert az összekapcsolás révén túl sok potenciálisan felhasználható adatot ad ki magáról. Még ha a nagyobb biztonság érdekében priváttá tette is az Instagram-fiókját, akkor is több kockázata, mint haszna van a fiókok szinkronizálásának.
  • Ne ossza meg a telefonszámát vagy az üzenetküldő appokban használt beceneveit. A randiappok erősen ajánlják a saját beépített üzenetküldő platformjaik használatát, és bölcs dolog egészen addig ezeket használni, amíg biztos nem lehet abban, hogy megbízhat a másik személyben. Továbbá, amikor készen áll egy másik üzenetküldő alkalmazásra való áttérésre, azt úgy állítsa be, hogy a privát adatai biztonságban legyenek.
  • A kiberbűnözők megpróbálhatják megkaparintani a privát adatait, ezért legyen óvatos, ha a randiappon talált „match” arra kéri, hogy telepítsen fel egy bizonyos alkalmazást, vagy elkezd kérdéseket feltenni mondjuk a kedvenc tanáráról vagy az első háziállatáról (ezek ugyanis tipikus biztonsági kérdések a weblapokon). Mégis, mit veszíthet? Nos, az alkalmazás lehet rosszindulatú, a weblap lehet adathalász weboldal, és ezek az információk segíthetnek valakinek az Ön pénzének vagy személyazonosságának ellopásában.

  • Óvakodjon a botoktól, amelyek a pénze vagy az adatai kicsalására utaznak. Ezek mindig automatizáltak, így, ha furcsa érzése támad egy beszélgetés során, vagy ha a másik fél válaszai nem igazán kapcsolódnak az Ön által feltett kérdésekhez, akkor nagy bizonyossággal feltételezheti, hogy egy bottal társalog.
  • Ha lehet, próbálja meg módosítani az appon belüli beállításokat, hogy csak azok láthassák a profilját, akikkel egyezést mutatott („matchelt”). Így nem látja majd az egész világ az adatait. Ha csak néhány emberre korlátozódik az adatok megtekinthetősége, akkor csökken az esélye annak, hogy a profilban szereplő információk rossz kezekbe kerülnek.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan változtathatják meg a technológiák a társkeresést és a kapcsolatokat, kattintson erre a linkre.

Nézze meg a Kaspersky adatvédelmi szakértői és az Endtab.org által közösen kidolgozott ingyenes Doxolás: veszélyek és megelőzés” című tanfolyamot, hogy megismerje a doxolás módjait és azt, hogy miként csökkenthető a személyes információk ellopásának kockázata.

Tovább az eredeti cikkre: Biztonságos kapcsolat: hogyan védjük meg digitális adatainkat Valentin-napon és azt követően

Vélemény, hozzászólás?