Szeptember 1-én kezdődik a PLACCC 2022 Fesztivál

Szeptember 1-én kezdődik a PLACCC 2022 Fesztivál olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A közelmúlt nemzetközi és hazai politikai-társadalmi eseményeire, illetve a megkerülhetetlenül velünk…

A teljes cikk itt olvasható:
Szeptember 1-én kezdődik a PLACCC 2022 Fesztivál

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A közelmúlt nemzetközi és hazai politikai-társadalmi eseményeire, illetve a megkerülhetetlenül velünk lévő klímaválságra és pandémiára egyaránt reflektáló fesztiválprogram egy köztéri installációval, a brit Kaleider társulás Pig című alkotásával veszi kezdetét.

Az exeteri kollektíva a PLACCC 2022 keretében látható installációval – akárcsak olyan korábbi produkcióival, mint pl. a Robot Selfie vagy a Fish Mobile – egy (akár pillanatnyi, akár hosszantartó) közösség megszületését ösztönzi azáltal, hogy korábban egymást nem ismerő embereknek közös élményt nyújt. The Money című interaktív színházi előadásuk során – a Pighez hasonlóan – azt a kérdést feszegetik, hogy képesek-e idegenek 60 perc alatt egyezségre jutni egy bizonyos összeg elköltésének módjában. Képesek vagyunk-e összefogni egy konkrét közös cél érdekében, vagy saját érdekünkhöz való ragaszkodásunkkal megkockáztatjuk, hogy a teljes összeget elbukjuk? 

A Madách Imre téren napi 6 órában látható nagyméretű átlátszó malacperselyt csak bizonyos feltételekkel lehet kinyitni: az összegyűlt összeg akkor vehető ki belőle, ha körülötte egy olyan közösség formálódik, amelynek tagjai egyértelműen eldöntik, mire szánják a pénzt. A kollektív döntéshozatalra irányuló beszélgetéseket a brit művészek és a magyar közreműködők facilitálják. Az installáció az elmúlt években számos európai városban megfordult és egy online platformon, a Pigzine-en követhetőek vissza az eddigi rendkívül eltérő közösségek interakciói, ahova a budapesti megvalósítás dokumentációja is felkerül majd.   

Szabó Renáta Híd c. alkotása egy egyéni döntési szituációból született: “A projekt története azzal kezdődött, hogy elhatároztam halasztok az egyetememen. Ezt a döntést azért hoztam meg mert nem olyan régen több embert is elveszítettem az életemből, ugyanis már kizárólag csak a munkáról, tanulásról, teljesítési vágyról szólt az életem. De lehetséges, hogy ez nem csak egyéni élmény, hanem kollektív érzet?”

A fiatal művész e személyes élethelyzetből kiindulva jut el az egyén torzult öndeterminációja és a kollektív magyar tehetetlenség kérdéséhez. Az öndetermináció alapvető emberi természetünk, gyerekkorunkból hozott értékeink, illetve kulturális és társadalmi helyzetünkből fakadó motiváltságot, teljesítési vágyat, magunktól való elvárást takarja. De vajon hogyan valósulhat meg mindez kollektívan (akár politikai aspektusban)? Ha a negatív öndetermináció tehetetlenség érzetet eredményezhet az egyénben, akkor a politikai ugyanezt teheti kollektív szinten. Szabó Renáta ezt a jelenséget egy fiktív fogalommal a “politikai öndeterminációval” írja le, ami szerint a kortárs, magyar valóságban bizonyos politikai helyzetek képesek lehetnek az emberek pozitív öndeterminációját negatív irányba eltolni. Az akció gondolati alapjait egy fizikailag megterhelő, repetitív köztéri cselekvés ellenpontozza, illetve egészíti ki.

A Híd kezdő eseménye egy hatórás köztéri performance az Erzsébet hídon, melyet egy installáció egynapos kiállítása egészít ki.

A PLACCC Fesztivál többévesre tervezett Sensing the city sorozata 2021-ben indult el Bubla Éva művész-aktivista kurátori közreműködésével, aki idén alkotóként is közreműködik a programban. 

A Sensing the city idén is művészek és más területről érkező szakemberek párbeszédén keresztül közelíti meg a művészet és a környezeti fenntarthatóság kapcsolatának kérdését. A Dániából, Olaszországból, Nagy-Britanniából és Magyarországról érkező alkotók egy ötnapos közös rezidenciaprogam során az ökológiai megközelítés és a problémák művészet segítségével történő érzékenyítésének lehetőségeinek kérdését, valamint a művészet és a tudomány kölcsönösen inspiráló kapcsolatának témáját járják körül – művészeti kutatásuk és felfedezésük eredményeit pedig az érdeklődőkkel is megosztják  – hol részvételi workshop formájában, hol releváns szakterület szakértőjével folytatott beszélgetés keretében.

A Sensing the City nyilvános programjai között szerepel a dán Nana Francisca Schottländer Going Visiting c. workshopja. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a művész alkotói folyamatába, és részt vehetnek a rezidenciaprogram során folytatott kutatásában, melynek eredményeként a későbbiekben egy helyspecifikus előadás születik a PLACCC Fesztivál keretében. Nana Francisca saját testét használja a vizsgálódás és az alkotás élő eszközeként, minden alkotófolyamata mélyen gyökerezik az elméletben, az irodalomban, a helyismeretben és a személyes anyagokban. Budapesti kutatásának helyszíne a Népsziget, ahol elsősorban a kövek, vízpart és folyó témák mentén folytatja művészeti kutatását.

Bubla Éva a Sensing the city program keretében egy gellérthegyi Illatsétára invitálja az érdeklődőket, a sétát pedig nyilvános beszélgetés követi a művész és Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa részvételével.

Seth Honnorral, a Kaleider kollektíva művészeti vezetőjével új projektjéhez folytatott kutatása részeként a fosszilis és megújuló energiaforrások kérdésének művészeti megközelítési lehetőségeiről beszélgetünk.. Az olasz Leonardo Delogu előadóművész és tréner, mozgás- és tájkutató pedig egy különleges helyszínen, a Mátyáshegyi-kőfejtő parkjában egy piknikkel összekötött beszélgetésen osztja meg az érdeklődőkkel a közös rezidenciaprogram során végzett kutatásainak eredményeit. 

A PLACCC 2022 második hetének programjában továbbá szerepel két mozgásra alapuló köztéri produkció (Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink, Mészáros Máté: A távolság mechanikája), illetve a fesztivál egy belorusz alkotócsapat (Igor Shugaleev – Sergey Shabohin – Alexandra Kononchenko – Marina Dashuk (BEL): The body you are calling is currently not available) és egy ukrán művész (Daria Puhachova (UKR): Shelter for Freedom) előadásával kíván reflektálni a fél éve tartó ukrajnai háborúra. 

A PLACCC 2022 részletes programja:

szept. 1-4, 12.00-18.00 Kaleider (UK): Pig (helyszín: Madách Imre tér) 

szept. 3. 10.00-13.30 Sensing the City // Going Visiting – Nana Francisca Schöttlander (DK) workshopja (helyszín: Népsziget)

szept. 4. 16.00 Sensing the City // Illatséta Bubla Éva (HU) művész-aktivistával, valamint nyilvános beszélgetés a Levegő Munkacsoport képviselőjével (helyszín: Gellérthegy) 

szept. 5. Sensing the City // Beszélgetés Seth Honnor-ral

szept. 6.   Sensing the City // Piknik Leonardo Delogu-val (helyszín:  Mátyáshegyi kőfejtő park)

szept. 7. 10.00-16.00 Szabó Renáta: Híd / performance (helyszín: Erzsébet-híd)

19.00-22.00 Meetlab: Lézertricikli (helyszín: Kürt utca 8.)

szept. 8. 18.00-21.00 Szabó Renáta: Híd / installáció

szept. 9. 19:00 Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink (helyszín: Mechwart-liget)

szept. 10. 16.00 és 19:00 Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink (helyszín: Mechwart-liget)

szept. 11. 17.00 Mészáros Maté: A távolság mechanikája (találkozópont: Széllkapu, Millennáris)

19.00-22.00 Meetlab: Lézertricikli (Bókay utca – Práter utca sarok)

szept. 12. 19:00 Igor Shugaleev (BEL): The body you are calling is currently not available (helyszín: Nyolcésfél)

szept. 13. 18:00 Daria Puhachova (UKR): Shelter for Freedom (helyszín: Hármashatárhegyi bunkerek)

További információ: www.placcc.hu

Regisztráció Nana Francisca Schöttlander (DK) Going Visiting workshopjára: https://placcc.hu/going-visiting-nana-francisca-dk-workshopja/

Jegyvásárlás a Juhász Kata Társulat (HU) – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink előadásra: https://placcc.jegy.hu

Regisztráció Mészáros Máté: A távolság mechanikája c. részvételi sétájára: https://www.eventbrite.com/e/meszaros-mate-a-tavolsag-mechanikaja-placcc-2022-tickets-409523725487

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Creative Europe, In Situ, Summa Artium, Trust for Mutual Understanding, Aulea Alapítvány, Osztrák Kulturális Fórum, Budapest Tuning, Budapest Brand 

Tovább az eredeti cikkre: Szeptember 1-én kezdődik a PLACCC 2022 Fesztivál

Vélemény, hozzászólás?