Szent István Filharmonikusok: Stephanus II.

Szent István Filharmonikusok: Stephanus II. olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

november 19., szombat, 18:00 – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem A…

A teljes cikk itt olvasható:
Szent István Filharmonikusok: Stephanus II.

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • november 19., szombat, 18:00 – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Szent István Filharmonikusok a romantika ismert, gyakran játszott műveiből válogat soron következő, hagyományos szerkesztésű koncertjén – hagyományos, hiszen egy nyitányt követ egy versenymű, a koncert második felében pedig egy szimfóniát hallhat a közönség november 19-én. Az esten közreműködik Kelemen Barnabás, vezényel Rajna Martin.

A Stephanus bérlet hagyományos szerkesztésű (nyitány, versenymű, szimfónia) 2. előadása romantikus szerzők kedvelt műveit kínálja. R. Wagner: A bolygó hollandi c. operájának életrajzi háttere az a tengeri út volt, amelyet a zeneszerző Rigából Párizsba utaztában, rettentő viharban, egy rozoga vitorláshajón tett meg. A szerző nyilatkozata szerint „A Bolygó Hollandi alakja a népfantázia szülöttje: az emberélet egyik ősi vonása szólal meg benne, hatalmas, szívbe markoló erővel. Tehát: vágy a megnyugvás után az élet vad viharai közepette”. „A bolygó hollandi” c. opera szenvedélyes hangú nyitányában sorra megjelennek a mű legfontosabb témái: így a Hollandi kürtökön felhangzó motívuma a viharos tengerként háborgó vonóskar aláfestésében, majd az angolkürtön, és az oboán is felhangzik a történet női főszereplőjének, Sentának megnyugvást jelentő dallama. Az opera bemutatója 1843-ban volt Drezdában.  

F. Mendelssohn e-moll hegedűversenye a romantikus hegedűirodalom egyik legszebb és legnépszerűbb alkotása. A művet Mendelssohn lipcsei konzervatóriumi tanártársa, a lipcsei Gewandhaus Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a jeles hegedűvirtuóz, Ferdinand David mutatta be 1845 márciusában. A versenymű magán viseli Mendelssohn zongorára írt Lieder ohne Worte I-VIII. („Dalok szöveg nélkül”)  c. sorozatának felhőtlen költészetét éppen úgy, mint a „Szentvánéji álom” c. kísérőzenéjének tündérvilágát. Mendelssohn zenélő kedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a versenyművét a vonósok hullámzó kísérete felett a szólóhegedű gyönyörű melódiája indítja. Érdekességként megemlítjük, hogy az egyes tételek megszakítás nélkül, rövid átvezetőkkel követik egymást.

A. Dvořák VIII. szimfóniája 1889-ben készült el, nyaralása alatt. Ez a nyári hangulat, a cseh vidék békés nyugalma érződik a négy tételes szimfónia minden üteméből. A természet himnuszát zengő, másutt a cseh nép énekét és táncát stilizáló G-dúr szimfónia bemutatója után Dvořákot lelkesen ünnepelték: a „Tudományok és Művészetek Cseh Akadémiája” taggá választotta, a „Cseh Egyetem” pedig tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki. Ezzel azonban az ünneplések még nem értek végett, ugyanis a cambridge-i egyetem filozófiai fakultása a zene tiszteletbeli doktorává avatta.  Az angliai doktorrá avatáson Dvořák a többi kitüntetettől eltérően nem olvasott fel doktori értekezést, hanem elvezényelte derűs hangvételű VIII. szimfóniáját.

Az est szólistája Kelemen Barnabás kamara-és hegedűművész, aki a megannyi sikeres hazai és nemzetközi szereplés után a Hungaroton felkért, hogy a Bartók Új Sorozatban legyen Bartók összes szólóhegedűt foglalkoztató művének szólistája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének egyetemi docense. Rajna Martin a fiatal magyar karmester-generáció egyik legkiemelkedőbb tehetsége, nemzetközi hírű szólisták elismert partnere. 2021-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként dolgozik, de több produkció zenei vezetője a Magyar Állami Operaházban is. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Medveczky Ádám és Ligeti András osztályában kezdte, majd a weimari Liszt Ferenc Egyetem karmester szakán, Nicolás Pasquet és Ekhart Wycik osztályában képezte magát tovább. 2021-től az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált karmestereként olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Eötvös Péter, Kurtág György. 

Műsor:

Wagner: A bolygó hollandi – nyitány

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64

Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

További információ: https://www.szentistvanfilharmonikusok.hu/esemeny/2022-11-19-stephanus-ii.html

Tovább az eredeti cikkre: Szent István Filharmonikusok: Stephanus II.

Vélemény, hozzászólás?