Szeged, élmény az egész családnak

Szeged, élmény az egész családnak olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ha teljes körű pihenésre, kikapcsolódásra vágysz, a napfény városában megtalálhatod a…

A teljes cikk itt olvasható:
Szeged, élmény az egész családnak

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ha teljes körű pihenésre, kikapcsolódásra vágysz, a napfény városában megtalálhatod a számításaidat. Legyen szó kultúráról vagy aktív kikapcsolódásról a természetben, de ha a gyermekeidnek szeretnél leginkább kedvezni, vagy épp gasztronómiai élményekre vágysz, minden esetben érdemes Szegedet választanod.

Amit csak itt láthatsz

A város egyedülálló építészeti alkotásokkal rendelkezik. Az 1879-es nagy árvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet, a katasztrófa után azonban gondos tervezéssel, mérnöki rajzasztalon született újjá az egész város. A 19-20. század fordulóján egymással versengő építészeti stílusok mindegyike megjelenik, azonban különbözőségük ellenére mégis egyedülállóan harmonikus összképet teremtenek. A Kárász utca és a Klauzál tér értékőrző felújítását az európai építészeti közvélemény Europa Nostra-díjjal ismerte el 2004-ben. Legjelentősebb szecessziós épületek az új zsinagóga, mely az ország egyik legszebb hatású belső terét rejti, és a Reök-palota, mely a szegedi szecesszió legtermékenyebb mesterének, Magyar Edének a fő műve. Szinte lehetetlen, és nem is érdemes nem becsábulni az egyedülálló szépségű épületbe, amely mai formájában és funkciójában 2007 óta Regionális Összművészeti Központként fogadja a művészetekre fogékony közönséget. Szeged számos más szecessziós épülettel is büszkélkedhet, mint a Deutsch-palota, a Vadászház, a Gróf-palota, a református palota és a Móricz-ház, melyek jól mutatják e különleges stílus követőinek törekvéseit a funkció és az esztétikus megjelenés összehangolására. Ipartörténeti különlegesség a Szent István téri víztorony, amely 1904-ben, teljes egészében vasbetonból készült, és máig szolgálja eredeti funkcióját. A szépen felújított torony belsejében a szikvízkészítés eszközeit bemutató látványos kiállítás tekinthető meg, tetejéről pedig feltárul a város látképe.

A 81 méter magas tornyokkal büszkélkedő Fogadalmi templom – hazánk egyetlen 20. században épült székesegyháza – a város történelmét oly erősen meghatározó 1879-es árvíz utáni újjászületés szimbóluma. Miután Szeged nagyjából a földdel lett egyenlővé, a város elöljárói fogadalmat tettek: ha egyszer újjáépül, hatalmas templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére. A dóm helyén álló korábbi Szent Demeter-templom maradványa, a Dömötör-torony a város legrégebbi építészeti emléke, alapfalai a 11. századból valók. A torony első szintjén a keresztelés történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, a második szinten pedig a Dömötör-torony építéstörténetét mutatja be egy interaktív tárlat.

A Móra Ferenc Múzeumban páratlan múzeumi élményben lehet részünk. A múzeum és környéke kívül-belül megújult, interaktív kiállításokkal, tetőtéri kilátóval gazdagodott, amelyek minden korosztály számára kitűnő szórakozást nyújtanak.

A filmművészet remekeit Szeged szívében is lehetőség van megtekinteni a megújult Belvárosi Moziban. A filmszínház filmtörténeti kiállítással, VR-játékokkal, hazai és külföldi, művész- és nagyjátékfilmek vetítésével várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged egyik legnépszerűbb közösségi tere, mely a Százszorszép Gyermekház, az informatikatörténeti gyűjtemény és egy látványlaboratórium otthona. Aki szereti aktívan tölteni szabadságát, az kipróbálhatja a kajakozást vagy a sárkányhajózást is a Tiszán, a kényelmesebbek pedig sétahajózás során nézhetik meg a Maros-torkolatot és a Boszorkányszigetet.

Két keréken gyorsan elérhető a Vadaspark, ahol akár egy teljes napot is eltölthet az egész család. A különleges, kiemelten védett állatok – például hópárduc, oroszlánmajom, sörényes hangyász – kontinensek szerinti elrendezésben, eredeti élőhelyükhöz hasonló körülmények között láthatók.

A Füvészkert is megér egy kis kerekezést, hiszen több mint 90 éves botanikai gyűjteményt csodálhatunk meg Újszegeden, benne Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiailótusz-állományával.

Harmónia, gyógyerő és vízi szórakozás

Szeged különleges adottsága, hogy területén, a Tisza mindkét partján minősített gyógyvizet szolgáltató kutak találhatók. Az Anna-víz, amelyet 1927-ben fedeztek fel, alkáli hidrogén-karbonát-tartalmánál fogva alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, nőgyógyászati betegségek kezelésére, ivókúraként pedig emésztési panaszokat enyhíthetünk vele. Az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő műemlék épületében gyógy- és élménymedencék, infra- és finn szaunák várják a feltöltődni vágyókat, hétköznapokon egészen éjfélig.

Az újszegedi Dóra-kút minősített gyógyvizét használják a Napfényfürdő Aquapolis medencéiben. A 4400 m2 vízfelülettel rendelkező négy évszakos vízivárosban minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást. 13 csúszda összesen 1000 m hosszan biztosítja a csúszás örömét, a zárt óriáscsúszdák pedig a 30 m magas, lifttel felszerelt toronyból indulnak. A csendes wellnessrészleg a nyugodt pihenést szolgálja, a sodrófolyosókkal, zuhatagokkal ellátott élménymedencék pedig kellemes kikapcsolódást nyújtanak.

Életteli pezsgés

A Tisza ölelésében fekvő belváros tágas terei gyakran adják látványos, mozgalmas események nagyszabású keretét. Május 21. Szeged napja, ugyanis 1719-ben ezen a napon nyerte vissza szabad királyi városi rangját a település. A történelmi eseményre minden évben tíznapos rendezvénysorozattal emlékeznek a szegediek. A Széchenyi tér hatalmas pincesorrá változik a Borfesztivál keretében, a Belvárosi híd pedig az ország leghosszabb népművészeti bevásárlóutcájává lényegül át a Hídi vásár hétvégéjén. A nyár a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyében telik a Dóm téren, a négyezer fős nézőtéren helyet foglalók opera-, operett-, musical-, tánc- és prózai előadásokban gyönyörködhetnek. Az idén színpadra kerül a Szabadság, szerelem! Petőfi, a vitéz tánc-szín-játék, a Mamma Mia! és a Chicago musicalek, illetve a La Traviata opera.

Szeptember első hétvégéjén az 5000 literes óriásbográcsban rotyogó „szögedi halászlé” illata tölti be a folyópartot a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál napjai alatt. A jó borok kedvelői szeptemberben sem maradnak finom nedűk nélkül, a Fogadalmi templommal a háttérben, a Bortéren kóstolgathatunk kedvünkre. Az ország legnagyobb repülős rendezvénye kerül megrendezésre ugyancsak szeptemberben, a SZIA, vagyis a Szeged International Airshow.

Legyél részese a szegedi életérzésnek, látogass el a napfény városába!

Tovább az eredeti cikkre: Szeged, élmény az egész családnak

Vélemény, hozzászólás?